SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Neyi Ne Zaman Yiyelim?

A- A+ PAYLAŞ

Zeytin, peynir, yumurta, kuru ve taze meyveler ya da yeşillikler... Biliriz ki bunların hepsinin ayrı faydası vardır ve sağlığımız için tüketilmesi elzem besinlerdir.

Ancak ne kadar yararlı oldukları ne zaman yediğimize göre değişiyor. Ya da besinlerin yanlış zamanlarda yenilmesi bazen mide rahatsızlıklarına, bazen uykusuzluğa, kimi zaman da kiloya sebep oluyor. Evet, metabolizma biz uyanık olduğumuz sürece devamlı çalışıyor ama besinleri yakması saatten saate farklılık gösteriyor.

Zaman gazetesinin haberine göre; örneğin sabah saatlerinde besinler rahatlıkla sindirilebilirken, akşam saatlerinde yağa dönüşebiliyor. Çünkü akşam vakti, yemek yeme değil, dinlenme ve uyku vaktidir. Vücut da kendini ona göre hazırlar. Sindirim sistemi yavaşlar, idrar atılımı azalır. Velhasıl, sabah, öğlen ya da akşam yememiz gereken besinler de bu nedenle farklı farklıdır. Konuyla ilgili olarak, uzman diyetisyen Seyran Tombul, hangi besinlerin hangi saatlerde yenildiğinde maksimum fayda sağlanabileceğini anlattı. Ancak tüm bu besinlerin bir günde yenilmemesi gerekiyor. Dikkat etmeniz gereken tek şey, neyi ne zaman yemeniz gerektiği...

YİYECEKLERİN ZAMAN AYARI

08.00 Peynir: Sabah saatlerinde mutlaka yenilmeli. Mümkünse tuzu ve yağı azaltılmış peynirler tercih edilmeli. Peynir besin değeri açısından süt grubunda değil, et grubunda yer aldığından protein değeri yüksektir. Her öğün et yerine bile tüketilebilir. Yağı ve tuzu normal olursa ödem ve şişkinliğe ya da kiloya engel olabilir.

Kuru kayısı ve kuru incir: Sabah uyanır uyanmaz tüketilmesi ideal. Çünkü incir ve kayısı sabahları metabolizmanın marşına basarak sindirim sistemini çalıştırır. Ama akşam yemekten sonra yenilirse gaz ve hazımsızlığa sebep olabilir.

Yumurta: Yumurta en kaliteli proteindir. Sabah kahvaltıda mutlaka yenilmesi gerekir. Böylece hem gün içindeki konsantrasyonunuzu artırır hem de yağ yakımını hızlandırır.

Zeytin: Protein ve mineral açısından oldukça zengin olan zeytini sabahları yemeniz güne enerjiyle başlamanızı sağlar. Ayrıca yaşlanma etkilerini de azaltır.

13.00-14.00 Et: Et vücudumuz için hem çok gerekli hem de hazmı zor bir besindir. Bu yüzden akşam yemeği yerine öğle yemeğinde tüketilmesi yararlıdır. Bu saatlerde yenilirse konsantrasyonu ve vücut direncini artırır.

Yumurtalı salata: Yumurtalı salatayı öğlen yemeği ile birlikte yerseniz gün içindeki konsantrasyonunuzu artırırsınız.

Baharatlar: Baharatlar hem çok sağlıklı hem de çok lezzetli olduklarından iştah açarlar. Bu yüzden öğle yemeğinde ve yoğurdun bulunduğu bir öğünde tüketilebilir.

1 kâse yoğurt ya da 1 bardak ayran: Kalsiyum vücuttan yağ atımını sağlayan önemli bir mineral. Bu yüzden her öğünde yemeğin yanında yoğurt yenilebilir ya da ayran içilebilir.

16.00 1 bardak meyve suyu: Acıkmaya başladığınız bu saatlerde bir bardak meyve suyunu, biraz ekmek ve peynir ile tüketebilirsiniz.

17.00 1 bardak süt: Kalsiyum kaynağı olan sütü dilerseniz yağsız corn flakes ile öğün aralarında içebilirsiniz. Ancak sütü sabah saatlerinde içerseniz gaz ve hazımsızlığa neden olur. Akşam yemeğini geç yiyeceğiniz zamanlarda, yemekten 2 saat önce süt ve corn flakes kurtarıcınız olabilir.

18.00-19.00 Kurubaklagiller: Mercimek, kuru fasulye gibi kurubaklagiller akşam yemeğine zeytinyağlı olarak hazırlanırsa çok faydalıdır. Ancak sabah ve öğlen tüketilirse iştah açımına neden olabilir.

Etli veya peynirli salata: Akşam yemeğinde direkt et yemek yerine etli bir salata tüketmeniz sindirimi kolaylaştırır. Peynir de yüksek protein içerdiğinden akşam saatlerinde salata ile yenilebilir.

20.00 Ceviz: Ceviz, omega-3 açısından çok zengin bir besin. Akşam yenilmesi çok sağlıklı. Gün içinde diğer besinlerle özellikle de süt grubuyla yenilirse etkinliği azalabilir.

21.30 Meyve: Bu saatlerde yiyeceğiniz meyve sindirim sistemini ve metabolizmanızı korur.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız