SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Nihayet Tescillendi..

A- A+ PAYLAŞ

Sivas Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu, Battalgazi ilçesinde yaptığı ve 3 gün süren Ekim ayı toplantısını bitirdi. Toplantıda Malatya Hükümet Konağı'nın korunması gereken eser olarak tescillenmesi kararı da alındı.

Kurul Müdürü Musa Törnük ve Kurul başkanı Ali Kamil Yalçın başkanlığında yapılan değerlendirme toplantısına, üyelerin yanı sıra İl Kültür ve Turizm Müdürü Derviş Özbay, Battalgazi Belediyesi İmar Müdürlüğü yetkilileri de katıldı.

Sivas Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu başkanı Ali Kamil Yalçın değerlendirme sonrasında yaptığı kısa açıklamada “Battalgazi ilçemizin koruma amaçlı İmar planının 1. kısmını tamamladık. Battalgazi’de çok önemli eserler vardır. Bu eserlerin ortaya çıkarılması için 3., 4. katmanların da araştırılması gerekir.

Bu ayki toplantımızda İlçemizde bulunan Memluklu ve Selçuklu eserlerinin birbirlerine monte edilmesi için çalışmaların başlaması gerektiği yönünde karar aldık.

SİT kapsamındaki yerlerde her hangi bir sorun yok. SİT alanı dışındaki yerlerin de kamulaştırılması ile çalışmalarımız hızlı bir şekilde sürecek.”dedi.

Yalçın, il merkezindeki eserlerle ilgili olarak da “Malatya merkeze gelirsek.. Malatya’da eski eser yok diyorlar ama çokça var. Merkezde yer alan evler de bağ evleri olması açısından çok çok önemli. Bunların da ayrı bir tipolojisi vardır ve 3- 5 tane de olsa korunması gerekir.

Ayrıca 1937’de yapımına başlanan ve 1940'da hizmete açılan Hükümet Konağı ise 1. ve 2. milli mimari akımın özelliklerini taşıması bakımından çok önemli o nedenle tescili yapıldı ve Yeni Cami, Belediye Hamamı, İnönü Anıtı ve Hükümet Konağını kapsayacak şekilde bir koruma bandı oluşturma çalışmalarımız en kısa sürede sonuçlanacak”diye konuştu.

Hükümet Konağı'ndan önce inşa edilen, yeni binanın tamamlanması üzerine boşaltılan, "Kent Müzesi" yaptırılma projesi doğrultusunda tarih ve kültür varlığı olarak tescil edilmesi için girişimlere başlanılan Malatya Belediye Binası, partisinin yeniden aday göstermediği dönemin belediye başkanı Cemal Akın'ın talimatıyla bir sabaha karşı yıktırılmıştı. Bu keyfi girişimin ardından, Cumhuriyet dönemi yapılarının benzer bir akıbete uğrayabileceği endişesi doğmuştu.

Öte yandan Şelale Restorantta verilen veda yemeğinde konuşan Battalgazi Belediye başkanı Selahattin Gürkan “Koruma Kurulu toplantılarının kurul merkezinde değil de mahallinde yapılması önerimize sıcak bakarak kurul toplantılarını ilçemizde gerçekleştiren Sivas Koruma Kurulu üyelerine çok teşekkür ediyorum. Mahallinde yapılan toplantıların bir kazancıda söz konusu eserlerin yerinde incelenmesi ve değerlendirilmesidir. Bu çok önemli bir konudur. Çünkü masa başında kararlar alınmıyor” dedi.

Battalgazi ilçesinde yapılan Ekim ayı toplantısında Malatya’nın yanı sıra Sivas, Tokat ve Yozgat’la ilgili konular da görüşülerek karara varıldı.

HABER-FOTO: Yaşar KARAASLAN

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız