SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Nimeti Kadar Sıkıntısı da Var"

0
Güncellendi - 2015-12-27 13:50:56
A- A+ PAYLAŞ

İzmir-Karşıyaka Belediye Başkanı hemşehrimiz Cevat Durak, büyükşehir olmayı bekleyen Malatya’nın çok sevinmemesi gerektiğini belirterek ‘Büyükşehir olmanın getirdiği nimetler kadar büyük sıkıntılar da yaşanıyor. Belediyeler Yasası ile Büyükşehir Belediyesi Kanunu arasındaki derin çelişkiler, halkın temel hizmetleri aldığı ilçe belediyelerini çalışamaz hale getiriyor’ dedi.

TV Malatya’da Bülent Yalvaç tarafından hazırlanıp sunulan, Hülya Kaya ve Rıfat Gökçe'nin de yorumcu olarak bulundukları programa katılan CHP'li Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak Yeni büyükşehir yapılanması ile anakent belediyesinin tüm ilden sorumlu olacağını ifade etti. Halkın hizmet aldığı belediyelerin birinci derecedeki ana kent alt belediyeleri ve ilçe belediyeleri olduğuna dikkat çeken Durak ‘Ama asıl muhatap ilk derece belediyeler olmasına rağmen tüm yetkiler büyükşehir belediyesinde toplanıyor. Yasalardaki çelişkiler büyükşehirlerde çok tatlı yaşam sunmuyor. Yetki karmaşası oldukça fazla. İlçe belediyeleri çok sorunlu ama yetkisi olmayan konumda’ şeklinde konuştu.

Büyükşehir olunuyor diye çok sevinmenin anlamlı olmadığını belirten Karşıkaya Belediye Başkanı Cevat Durak, ‘Büyükşehir olmanın sevinilecek tarafları da var elbette, Ama madalyonun diğer tarafında neler olabileceğini de görmemiz lazım. Onun için ben bu konunun ciddiyetle gözden geçirilmesini özellikle istiyorum. Büyükşehir diyelim 100 kilometre ilerdeki bir ilçenin cenaze hizmetini nasıl yapacak? Çok zor. Oradaki bir su patlağını tamir edecek. Bu konuda önemli tecrübeler yaşamış olarak bana göre Büyükşehir mantığında asıl önemli olan planlama esaslarını oturtabilmektir. Yani geleceğe dönük 25- 30 sene sonrasının Malatya’sını örgütleyebilmektir. Plansız gelişmeyi engellemektir ama ne yazık ki bugün büyükşehirler bakkallık hizmeti vermeye başlamıştır. Otobüsünü ulaşımını tüm her şeyi büyükşehre yüklüyorsunuz örneğin ilçenin su geliri var o ilçe o gelirden mahrum olacak. Bu kez ilçe belediyelerin hizmet üretemez konuma gelecek. Parkı, çöpü, aydınlatılmasıdır bunların hepsinin yükü de yine ilçe belediyesinde kalıyor. Büyükşehrin yetki ve sorumluluklarının çok iyi tanımlanması lazım. Bu tanım yapılmadığı için şu anda herkes bir bayram havasında. Aslında bir bayram havası çok doğru değil. Bu birazcık siyasi olarak yapılan bir çalışma. Öyle görüyorum’ dedi.

Yerelde hizmetin daha iyi yürütüldüğünü savunan başkan Durak, yerelleşme yerine merkezi yönetimin güçlendirildiğine vurgu yaparak daha sonra şöyle dedi: ‘Yerelleşme yerine bir  merkezileşmeye dönüş başlıyor. Bu sefer hizmetin yaygınlaşması elinizden alınmış oluyor. Böyle ciddi problemlerimiz var. Mesela yol yapılırken Battalgazi’nin gelişmesi o kadar güzel olmuş ki. Ben hatırlıyorum, çocukluk yıllarında, ilköğretim ortaokul yıllarında burada Orduzu Pınarbaşı’na gelirdik. Şu bulunduğumuz tarihi mekânın önünde bir kapı vardı sadece. Hatta filmler çevriliyordu oralarda.. O günlerden bu günlere geldi. Yolu yok yordamı yok, işte toprak bir yol vardı. Şimdiki bu hizmetler yerelleştiği için yapılmış. Yerinde hizmetin gittiği için yapılmış. Bunların hepsini büyükşehrin yaptığını düşünürseniz hiçbir şey yapamazsınız’ 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız