SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Nitelikli Eleman Sıkıntısı

0
Güncellendi - 2015-12-27 16:04:37
Nitelikli Eleman Sıkıntısı
A- A+ PAYLAŞ

Malatya’da işverenlerin; yüzde 72'sinin ilgili meslekte yeterli beceriye-niteliğe sahip eleman olmamasından, yüzde 54,2'sinin yeterli iş tecrübesine sahip eleman olmamasından, yüzde 41,9'unun ilgili meslekte çalışacak eleman olmamasından güçlük çektiklerini belirttikleri kaydedildi. 

Malatya il genelinde, Eylül-Ekim 2012 döneminde 961 iş yerinde yüz yüze gerçekleştirilen görüşmeler sonucunda derlenen verilere dayanılarak hazırlanan, "İşgücü Piyasası Talep Araştırması" sonucu açıklandı.

Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, "İstihdamın artırılması ve işsizliğin azaltılması; eğitimin işgücü talebine duyarlılığının artırılmasına, işgücü arz ve talebinin doğru olarak tespit edilmesine ve buna uygun politikaların geliştirilmesine bağlıdır. Bu hedef doğrultusunda Malatya ilinde işgücü piyasası talep boyutunu tespit edebilmek amacı ile 2012 yılında işgücü piyasası talep araştırması yapılmıştır" denildi.

Raporda, "Saha çalışmasından elde edilen veriler doğrultusunda Malatya genelinde açık iş oranı yüzde 6,3 olarak hesaplanmıştır. Sektörler itibariyle bakıldığında en yüksek açık iş oranının yüzde 12,8 ile su temini; kanalizasyon, atık yönetimi ve iyileştirme sektöründe olduğu görülmektedir. Su temini; kanalizasyon, atık yönetimi ve iyileştirme sektörünü yüzde 11,9’luk açık iş oranı ile madencilik ve taş ocakçılığı sektörü ve yüzde 8,7’lik açık iş oranı ile imalat sektörü izlemektedir. Ancak bu oranlar değerlendirilirken ilgili sektörlerdeki iş yeri ve çalışan sayılarının gözardı edilmemesi gerekmektedir. Meslek grupları itibariyle en yüksek açık iş oranı; yüzde 9,4 ile nitelikli tarım, ormancılık ve su ürünleri çalışanları meslek grubundadır. Açık iş oranının yüksek olduğu diğer ana meslek grupları ise yüzde 8,9 ile sanatkarlar ve ilgili işlerde çalışanlar ve yüzde 8,7 ile tesis ve makine operatörleri ve montajcılarıdır. İl genelinde açık işlerin en fazla olduğu ilk beş meslek şu şekilde sıralanmaktadır; makineci (dikiş), beden işçisi (genel), müşteri temsilcisi, pazarlamacı (satış temsilcisi) ve şoför-yük taşımadır" şeklinde bilgi verildi.

Raporda şu bilgiler de yer aldı: "Sektörler içerisinde istihdam değişimine oransal olarak bakılacak olursa, sektör içerisinde oransal olarak en yüksek istihdam artışı beklenen üç sektörün; yüzde 92,7 ile su temini; kanalizasyon, atık yönetimi ve iyileştirme faaliyetleri, yüzde 28,6 ile kültür, sanat, eğlence, dinlence ve spor ve yüzde 12,5 ile gayrimenkul faaliyetleri sektörü olduğu görülecektir. 2012 Yılı Aralık ayı sonu itibariyle en fazla net istihdam artış beklentisi olan ilk beş meslek şu şekilde sıralanmaktadır; makineci (dikiş), beden işçisi (genel), müşteri temsilcisi, güvenlik görevlisi ve pazarlamacı (satış temsilcisi). Aynı dönem itibariyle net istihdam azalışı beklenen meslekler ise soğuk demirci, beden işçisi (inşaat), kayısı işleme ve paketleme işçisi, kasiyer ve duvarcı şeklinde sıralanmaktadır. Sektörler içerisinde istihdam değişimine oransal olarak bakılacak olursa, sektör içerisinde oransal olarak en yüksek istihdam artışı beklenen üç sektörün; yüzde 68,3 ile su temini; kanalizasyon, atık yönetimi ve iyileştirme faaliyetleri, yüzde 31,8 ile diğer hizmet faaliyetleri ve yüzde 16,7 ile idari ve destek hizmet faaliyetleri sektörü olduğu görülecektir. Güvenlik görevlisi, beden işçisi (genel), beden işçisi (inşaat), makineci (dikiş), pazarlamacı (satış temsilcisi) meslekleri 2013 Yılı Haziran ayı sonu itibariyle en fazla net istihdam artış beklentisinin olduğu ilk beş meslektir. Buna karşılık; elektrikçi (diğer), elektrik tamircisi, hamal ve kalite kontrolcü meslekleri ise 2013 Yılı Haziran ayı sonu itibariyle net istihdam azalış beklentisinin olduğu mesleklerdir."

Çalışma ve İş Kurumu'nun hazırladığı raporun sonuç bölümü ise şu şekilde: "Araştırma kapsamında iş yeri ziyaretleri sırasında görüşülen işverenlere hangi mesleklerde eleman temininde güçlük çektikleri ve hangi nedenlerden dolayı eleman temininde güçlük çektikleri sorulmuştur. Eleman temininde en fazla güçlük çekilen ilk beş meslek; müşteri temsilcisi, makineci (dikiş), beden işçisi (genel), pazarlamacı (satış temsilcisi) ve beden işçisidir (inşaat). Diğer taraftan, bu kapsamda görüşülen işverenlerin; yüzde 72'si ilgili meslekte yeterli beceriye/niteliğe sahip eleman olmamasından, yüzde 54,2’si yeterli iş tecrübesine sahip eleman olmamasından, yüzde 41,9’u ilgili meslekte çalışacak eleman olmamasından, yüzde 25,1’i çalışma ortam ve koşullarının beğenilmemesinden dolayı ve yüzde 20,6'sı da önerilen ücretin az bulunmasından dolayı eleman temininde güçlük çektiklerini belirtmişlerdir."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız