SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Niyazi Mısri İçin Panel

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Belediyesi, Malatyalı mutasavvıf Niyazi Mısri için "Niyazi Mısri'yle Buluşma" adı altında bir panel düzenledi.

Panele ilişkin Belediye Basın Bülteni şöyle:

"Malatya Belediyesi, 2009 yılı kültürel etkinlikleri çerçevesinde, 23 Ekim 2009 Cuma günü düzenlediği “Niyazi Mısri’yle Buluşma” paneline vatandaşlar büyük ilgi gösterdi.

23 Ekim Cuma günü Belediye Konferans salonunda gerçekleştirilen panele Belediye Başkanı Ahmet Çakır’ın yanı sıra Malatya Valisi Doç. Dr. Ulvi Saran, Rektör Yardımcısı Prof.Dr. İlhan İçen, Belde Belediye Başkanları, Sivil Toplum Kuruluşları Başkanları, Belediye Başkan Yardımcıları, Daire Müdürleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

“Niyazi Mısri’yle Buluşma” panelinin açılış konuşmasını yapan Belediye Başkanı Ahmet Çakır, “Malatya Belediyesi olarak, Malatya’mızın bağrından çıkmış, hayat menkıbeleri muzaffer birer bayrak gibi dalgalanan kimi devlet ricali, kimi kumandan kimi de sanat abidelerinden olan büyüklerimizi ve mana önderlerimizi yad etmeye, yaşatmaya ve onları geniş kitlelerin istifadesine sunmaya büyük önem veriyoruz” dedi.

Geçmişi olmayan, tarihi ve kültürel değerlerine sahip çıkmayan toplumların, geleceğinin olmayacağına inandıklarını ifade eden Başkan Çakır, konuşmasında özetle şunları söyledi:

Unutmayalım ki şereful mekan bil mekindir. Yani mekanın şerefi o mekanda vücut bulan şahsiyetlerdendir. Malatya’yı Malatya yapan da; Seyyid Battal Gazilerdir, Niyazi Mısrilerdir, Koca Ragıp Paşalardır, İsmet İnönülerdir, Turgut Özallardır.

Niyazi Mısri’nin şair ve mutasavvıf kimliğinin yanında, hak bildiğini söylemekten çekinmeyen, kabına sağmayan, sorgulayan, ezber bozan ve bunun bedelini ödemekten de asla imtina etmeyen yönleriyle hepimize örnek olmasını diliyorum.

Belediye Başkanı Ahmet Çakır’ın konuşmalarının ardından kürsüye gelen Malatya Valisi Doç. Dr. Ulvi Saran ise, Malatya’nın geniş ve güçlü dinamiklere sahip olduğunu belirterek, “Malatya’nın sosyal hayatında, oldukça önemli roller ifade eden, büyük devlet adamlarının, iş adamlarının, sanayicilerin çıktığı bunun yanı sıra Malatya’nın Kayısı gibi Ülkemizi Dünya’da öncü konuma getiren bir ürüne sahip olması gerçeği yatıyor” dedi.

Daha da önemlisi Malatya’nın geçmişten bugüne yetiştirdiği önemli abide şahsiyetlere sahip olduğunu kaydeden Vali Saran, “Battalgazi, Niyazi Mısri yakın zamanlarda Fethi Gemuhluoğlu gibi ilim edebiyat ve sanat dünyasında önemli yerler edinmiş önemli şahsiyetlerimizdir. Büyük şahsiyetlerimiz şehrimizi sadece Türkiye’de değil Dünya’da da tanıtan çok ciddi kazanımlardır. Ancak bu büyük şahsiyetlerin ortaya koydukları eserlerin yeteri kadar bilinmediğini görüyoruz. Önemli olan bu zatların eserlerini, ortaya koydukları fikirleri yeni kuşaklara aktarılması gerekmektedir” dedi.

Malatya Valisi Doç Dr. Ulvi Saran’ın konuşmalarının ardından panele geçildi. Yöneticiliğini Araştırmacı Yazar Sadık Yalsızuçanlar’ın yaptığı “Niyazi Mısri ile Buluşma” Panelinin katılımcıları Araştırmacı-Yazar Mehmet Fatih Çıtlak, Doç.Dr. Mustafa Tatçı ve Yrd.Doç.Dr. Kenan Erdoğan, Niyazi Mısri’nin edebi kişiliği ve eserleri hakkında bilgiler verdiler.

Niyazi Mısri’nin eserlerinin Aşk ve sevgi üzerine olduğunu belirten Panelistler Niyazi Mısri’nin 100’ün üzerinde yazılı eserinin bulunduğunu, kitleler arasında iletişimi sağlayan bir kişiliğe sahip olduğunu belirttiler. Panelistler Niyazi Mısri’nin yaşadığı dönemde çok çileli bir hayat sürdüğü ve sürgün edildiğini belirterek, Limni adasında 16 yıl zindan hayatı yaşadığı ve orada vefat ettiğini söylediler..

Panelistler Niyazi Mısri tarafından yazılan gazellerden beyitler okuyarak, Niyazi Mısri’nin tasavvuf edebiyatının önemli şairlerinden biri olduğunu vurguladılar.

Panel sonunda dinleyicilerden gelen soruları da cevaplandıran Panelistler, ayrıca okuyucuları için kitaplarını da imzaladılar.

Program sonunda Panelistlere Kayısı ve Belediye Kültür Yayınlarından oluşan kitap seti hediye edildi."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız