SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Niyazi Mısri Konferansı

A- A+ PAYLAŞ

Tarihçi Yazar ve Yapımcı Sadık Yalsızuçanlar tarafından "Malatyalı Bir Bilge, Niyazi Mısri" konulu bir konferans verildi.

Kent Konseyi bünyesinde oluşturulan Niyazi Mısri Çalışma Grubunun organizasyonu ile Kent Konseyi Fethi Gemuhluoğlu Salonu'nda düzenlenen konferansa, Belediye Başkan Vekili Ertan Mumcu, İnönü Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. İlhan İçen, İl Müftüsü Yusuf Gül, Kent Konseyi Genel Sekreteri Ali Yıldırım, Hacı Bektaşi Veli Vakfı Başkanı Hasan Meşeli, Cumhuriyetçi Eğitim Merkezi (CEM) Vakfı Başkanı Eşref Doğan, Zeynel Abidin Vakfı Başkanı Erdoğan Ünverdi, Kızılay Malatya Şube Başkanı Dr. Ali Yalçın, Malatya Aktif İşadamları Derneği (MAKİAD) Başkanı Fatih Nalçacı, Eğitim Birsen Şube Başkanı Şahin Kayaduman, Sivil Toplum Kuruluşları temsilcileri ve kalabalık davetli topluluğu katıldı.

Programın başında ney dinletisi ve Niyazi Mısri şiirlerinden bestelenen eserleri seslendiren İnönü Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nden Dr. Ramazan Kamiloğlu katılımcılara duygusal anlar yaşattı.

Kent Konseyi bünyesinde oluşturdukları Niyazi Mısri Çalışma Grubu hakkında bilgi veren Niyazi Mısri Çalışma Grubu Temsilcisi Orhan Toğrulca, Kent Konseyi bünyesinde Niyazi Mısri Grubunun kurulduğunu, Niyazi Mısri'nin Malatya'nın ve Türkiye'nin çok kıymetli bir birikimi olduğuna işaret ederek, bu birikimden yeterince yararlanılmadığını belirtti.

Belediyesi Başkan Vekili Ertan Mumcu da yaptığı konuşmasında, her asırda insanlığa ışık tutacak ve onlara rehber olacak birinin gönderildiğini ve insanlara onların aracılığı ile mesajlar iletildiğini belirterek, Niyazi Mısri'nin de yaşadığı döneme ışık tuttuğunu, insanlığa ışık tutan bu bilgeleri bir sonra ki kuşaklara tanıtmanın ve eserlerine sahip çıkarak yeni nesillere ulaştırma görevinin kendilerine düştüğünü söyledi.

1962 yılında Malatya'da doğan Tarihçi Yazar ve Yapımcı Sadık Yalsızuçanlar, "Malatyalı Bir Bilge, Niyazi Mısri" konulu konferansında, Türkiye'yi bugünlere ve yarınlara hazırlayan bu topraklarda 70 bin evliyanın geçtiğini, bugün yapılan çalışmalar ve araştırmalar neticesinde gizli olan sırları keşfedebildiğine işaret etti. Yalsızuçanlar, yetkin ve kamil insanların yaşadıkları toprakları yenileyip mayaladıklarını, Niyazi Mısri'nin de Malatya ve Türkiye için bu insanlardan biri olduğunu söyledi.
Niyazi Mısri'nin Yunus tarzı aşikarene şiir geleneğinin en çarpıcı örneklerini veren arif bir şair olduğunu, Niyazi Mısri'nin irfan ve düşünce dünyasının yeni keşfedildiğini dile getiren Yalsızuçanlar; "Niyazi Mısri'nin düşünce dünyası bizim algı sınırlarımızı zorlamaktadır" dedi.

Niyazi Mısri'nin Divanının yüzyıllar boyu dergah ve medreselerde ders kitabı olarak okutulduğunu ve Mısri'nin yaşadığı güzellikleri bu eserinde aktardığını belirten Yalsızuçanlar, Niyazi Mısri'yi anlamak için analitik çalışmalara ihtiyaç duyulduğunu ve onun çok ender bilgelerden biri olduğunu söyledi.

Niyazi Mısrinin tam manasıyla bir dava adamı olduğunu dile getiren ve bilgelerin davasının insanlık davası olduğunu aktaran Yalsızuçanlar, Mısri'nin çok büyük bir ehli beyt sevgisi taşıdığını, Niyazi Mısri'nin çok zeki ve müthiş bir analiz yeteneğine sahip olduğunu vurguladı.

Programın sonunda "Anka" adlı eserinden bir bölüm okuyan Sadık Yalsızuçanlar'a Belediye Başkan Vekili Ertan Mumcu tarafından plaket verildi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız