SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Niye Aracı Şirket?

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Belediye Meclisinin bir önceki dönem üyelerinden AKP’li Vahap Ergün başkanlığında ve AKP’li Metin Mandal, Serdar Kayagül ve Basri Akatay ile MHP’li Mehmet Keten’den oluşan Denetim Komisyonunun Malatya Belediyesinin 2008 yılı çalışmalarını konu alan “Denetim Komisyonu Raporu”nda; “Belediyeye ait motorlu araçların benzin ve motorin ile kalorifer yakıtı ihtiyaçları için Mersin merkezli BALBET A.Ş ile 2012 yılı sonlarına kadar devam etmek üzere bayilik sözleşmesi yapıldığı, 2 maddelik sözleşmenin tek bir maddesinin sonunda dahi Malatya Belediyesinin haklı olacağı, menfaat sağlayacağı veya zararlı olamayacağını ifade eden bir açıklama bulunmadığı gibi mal teslim yerinin de belirtilmediği ve bu durumunda Belediyeyi önemli miktarda zarara uğratıldığı” bilgisi yer aldı.

Malatya Belediye Meclisinin Nisan ayı 1. oturumunun gündeminde olmasına rağmen görüşülmeyen ve 2.oturumda muhalefet üyelerinin “Denetim Raporunu gündemde olmasına rağmen görüşmedik neden?” diye sormaları üzerine başkan Ahmet Çakır’ın “ Görüşülmesine gerek yoktur, ama gereğinin yapılacağından emin olabilir siniz” diye yanıtladığı “Denetim Raporu”nda yakıt alımı konusunda belediyenin hak ve çıkarları gözetilmediği vurgulandı ve “Belediyenin menfaatlerinin korunması hususunda gerekli çalışmaların yapılması tavsiye olunur” denildi.

Denetim Kurulu raporu’nun “Harcamalar” bölümü başlığı altında yer alan bilgiler şöyle:

“Madde:1- Belediyeye ait motorlu araçların benzin-motorin ihtiyaçları ile kalorifer yakıtı Mersin BALPET Petrol Ürünleri Taşımacılık San. AŞ’den 11.12.2007 tarihinde 11.12.2012 tarihine kadar devam etmek üzere bayilik sözleşmesi yapılarak yukarıda belirtilen ürünlerin alınmasına başlandığı evrakların tetkikinden anlaşılmıştır. Yapılan 2 maddelik sözleşmenin tek bir maddesinde dahi sonunda Belediyenin haklı olacağı menfaat sağlayacağı veya zararlı olmayacağını ifade eden bir açıklama bulunmadığı gibi mal teslim yeri de belirtilmediği Malatya teslimi yapılmadığı yanında Mersin dışındaki İzmir Aliağa ve İzmit Rafinelerinden de temin edildiği evrakların tetkikinde izlenmiştir.

Belediye araçlarının Km.ler kat ederek aracı bir şirketten mal alınması, aracın gidiş gelişlerindeki Belediyenin yakıt gideri, amortismanı, personelin harcırahı gibi giderler ile şirket karının eklenmesi ile Belediyenin daha fazla ödeme yaptığı anlaşılmıştır. Bu kadar masraf ve giderler Belediyeye daha fazla külfet getireceğinden belediye akaryakıt ihtiyacını ihale usülü ile şehrimizdeki akaryakıt ve istasyon bayilerinden temini yoluna giderek teslim yerinin Malatya olması koşulu aranarak belediyenin menfaatlerinin korunması hususunda gerekli çalışmaların yapılması tavsiye olunur”

Belediyenin 2008 yılında söz konusu şirkete 6 milyon 867 bin 362 lira (eski parayla 6 trilyon 867 milyar 362 milyon) para gönderdiği, bu sürede 6 milyon 824 bin 750 liralık (eski parayla 6 trilyon 824 milyar 750 milyon) mal aldığı, şirketten 42 bin 612 lira alacaklı olduğu da raporda yeraldı.

Akaryakıt alımı ile ilgili olarak son bölümde ise komisyon üyelerinin “Şirketten alınan mal bedeli peşin olarak ödendiği, ıskontonun istedikleri zaman yapıldığı şayet ihale yolu ile şehrimizde ki firmalardan temin edilmiş olunsaydı mal alımından sonra ödemelerin yapılacağı ve bunun da Belediyenin menfaatine daha faydalı olacağı kanaatindeyiz” ifadeleri yer aldı.

Raporda belediyenin ayrıca MOTAŞ ve Derme Sulama Birliği’ne de yakıt verdiği, buna ilişkin belediye lehine zamanında tahsilat, faiz vs. gibi işlemlerin yapılmamasına dikkat çekildi.

Belediyenin peşin parayla alım yaptığı BALPET firmasına yaptığı ödemelere iskonto uygulanmazken, buradan alınıp Derme Sulama Birliği'ne verilen benzin ve motorine yüzde 3 iskonto uygulanmasının nedeni de raporda soruldu.

HABER: Yaşar KARAASLAN

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız