SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Niye Erken Döndü?

A- A+ PAYLAŞ

Ermenistan’ı ziyaret eden İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad, soykırım anıtına çelenk koymadan ülkesine döndü.

Ermenistan’a göre gezi yarıda kesildi, Ahmedinejad ise "planlanandan uzun kaldım" dedi. İran’a göre Ahmedinejad, "iç siyasi meseleler" ve Roma’daki nükleer pazarlıklardan ötürü ülkesine döndü. İran’ın nükleer başmüzakerecisi Larijani’nin istifa etmesi, İran siyasetini karıştırmıştı.

ERMENİSTAN ile ikili ilişkileri geliştirmek üzere Erivan’a resmi bir ziyaret yapan İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad, sözde Ermeni Soykırımı Anıtı’na çelenk koymadan ülkesine döndü. Erivan Yönetimi, gezinin yarıda kesildiğini belirtirken, Ermenistan’da toplam 22 saat kalan Ahmedinejad ziyaretin planlanandan birkaç saat uzun sürdüğünü belirtti.

Erivan’ın planına göre Ahmedinejad, dün Ermeni Meclisi’nde konuşacak, 1915’te ölen Ermeniler için yapılmış olan sözde Soykırım Anıtı’nı ve Mavi Camii’yi ziyaret edecekti. Fakat dün uluslararası ajanslar, Ermeni yetkililere dayanarak verdikleri haberde Ahmedinejad’ın Ermenistan’a erken döneceğini bildirdi. Ermenistan Devlet Başkanı Robert Koçaryan’ın Sözcüsü, "İki lider geçen akşam Ahmedinejad’ın geziyi kısa kesmesi konusunda anlaştı. Ahmedinejad’ın ziyareti yarıda kesme konusunda acil gerekçeleri var" dedi.

NÜKLEER ÇATLAK

Ahmedinejad’ın İran’a dönmesinde Roma’da başlayan nükleer pazarlıkların önemli rol oynadığı sanılıyor. Çünkü İran’ın yeni nükleer başmüzakerecisi Said Celili, ilk kez AB’nin dış politika komiseri Javier Solana ile masaya oturacak. ABD, İran’ın atom programının asıl amacının nükleer silah elde etmek olduğunu sürüyor. BM Güvenlik Konseyi, İran’ı uranyum zenginleştirme programından vazgeçmeye çağırmış, AB de arabulucu rolü üstlenmişti. Roma’daki görüşmeler öncesinde İran lideri, bir kez daha geri adım atmayacaklarını açıkladı.

İran’ın nükleer başmüzakerecisi olan Ali Larijani, haftasonu sürpriz bir şekilde istifa etmişti. İran’ın nükleer programını geliştirme hakkı bulunduğunu savunan Larijani, Ahmedinejad’ın aksine pazarlıklarda daha ılımlı bir tutumdan yanaydı.

Bush: İran 2015’te ABD’yi vurabilir

ABD Başkanı George W. Bush, İran’ın 2015 yılına kadar bütün Avrupa’yı ve ABD’yi vurabilecek kapasitede kıtalararası balistik füzeler geliştirebileceğini iddia etti. Ulusal Savunma Üniversitesi’nde bir konuşma yapan Bush, Avrupa’da kurmayı düşündükleri füze kalkanı projesi hem ABD’nin hem de bütün NATO ülkelerinin güvenliği için şart olduğunu ve Rusya’nın itirazlarının anlamlı olmadığını söyledi. "Avrupa’da düşündüğümüz füze savunma sistemi gerçek bir ihtiyaç, hatta acil bir ihtiyaç" diyen Bush, bu sistemin, Rusya’ya karşı değil, İran’ın da içinde bulunduğu ve kendilerince "haydut devlet" olarak tanımlanan ülkelere karşı planlandığını söyledi.

ABD Başkanı, "Eğer İran’a karşı uluslararası toplum eyleme geçmezse, karşısında caydırıcı bir güç birliği görmezse İran bu fırsatı kullanacaktır. Biz bu olasılığı ciddiye almalıyız" diye konuştu. Öte yandan bir günlük ziyaret için Çek Cumhuriyeti’nde bulunan ABD Savunma Bakanı Robert Gates, Rusya’nın İran tehdidine karşı kendileriyle işbirliği yapması durumunda füze kalkanı projesini erteleyebileceklerini belirtti.

Rusya, ABD’nin Polonya ya da Çek Cumhuriyeti’nde konuşlandırmaya çalıştığı füze savunma sistemine, projeyle kendi güvenliğinin hedef alınabileceği gerekçesiyle şiddetle karşı çıkıyor.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız