SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Niye Özellikle Burası?'

A- A+ PAYLAŞ

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İl Koordinasyon Kurulu Sekreterliği bir basın açıklaması yaparak Meyvecilik Araştırma Enstitüsü’nün alanının Malatya Belediyesine devri halinde Türkiye'nin kendi alanında tek olan Gen Merkezinin yok olacağını savundu.

İlimizde temsilcilikleri bulunan Mimarlar Odası, İnşaat, Elektrik, Ziraat, Jeoloji, Makine, Jeofizik, Maden, Harita ve Kadastro ve Gıda Mühendisleri Odalarının üst örgütü olan TMMOB İl Koordinasyon Kurulu üyeleri (İKK) Jeoloji Mühendisleri Odası temsilcisi Rıza Cengiz, Ziraat Mühendisleri Odası temsilcisi Fevzi Çiçek, Gıda Mühendisleri İl temsilcisi Cem Fidan ve İKK İl temsilcisi Vahap Özvurmaz ortak basın toplantısı düzenlediler.

Ortak basın açıklamasını İKK İl Temsilcisi Özvurmaz okudu ve şunları söyledi:

"Günümüz insanı,yaşadığı teknolojik refahı geçmişten günümüze bilime borçludur. Tüm bilimsel faaliyetler, bilim insanın emeği, gayreti ve çabası sonunda sağlanmaktadır. Üniversiteler ve Enstitüler bu çalışmaların yapıldığı alanlardır. Tüm gelişmiş toplumlar araştırmaya ve araştırmacılara önem vererek bulunduğu durumu korurlar ve geliştirirler.

Gelişen bilim ve teknoloji çağında bütün Dünya ülkeleri bilimsel araştırmaları ülke politikası haline getirirken,araştırma ve deneme sonuçları sonucunda bulunan teknoloji ve sistemlerle ülkelerinin bir başka ülke için güç kaynağı olarak kullanılırken biz az gelişmişliğin en bariz örneğini ısrarla yaşamak ve yaşatmak gayreti içindeyiz.

Meyvecilik Araştırma Enstitüsü bünyesindeki 270 tip ve çeşit kayısıdan oluşan “Kayısı Genetik Kaynakları“ Türkiye’nin tek, dünyanın ise 2-3 kayısı koleksiyonundan sadece bir tanesi olan ve Türkiye’nin kayısı müzesi olarak da anılan bölgedeki tek Araştırma Enstitüsü basit gerekçelerle ilimiz için hiçte önceliği olmadığı ve alternatifi olduğu halde vazgeçilmez sosyal tesis alanı olarak lanse edilerek bir başka alana nakledilmek istenmektedir.

Dünyanın kayısı başkenti olarak anılan Malatya’mız için vazgeçilmez bir değer olan Meyvecilik Araştırma Enstitüsü sadece bir makine parkının nakli,kapalı alanda üretim yapan bir fabrikanın nakli gibi olayı oldukça basit bir çerçevede değerlendirilerek bu gen kaynaklarının ve 3500’ün üstünde materyal bulunan bu merkezi basit şekilde nakledileceği gündeme getirilmektedir.

Olayın bir başka boyutu ise nakledilmek istenen Battalgazi İlçe sınırlarında bulunan ve halen Tarım İl Müdürlüğüne tahsisli olan 240 Dekar Alana tanışmak istenmesidir.Bu alanda geçmişte Tarım İl Müdürlüğü tarafından fidan üretme alanı olarak kullanılmakta iken 1998-1999 yıllarında ortaya çıkan ve bölge için özellikle kayısı yetiştiriciliği için oldukça büyük tehlike arz eden KÖK KANSERİ nedeniyle 50.000 Adet kayısı fidanı imha edilmiş ve bu alan Tarım ve Köy işleri Bakanlığı tarafından fidan üretimine kapatılan alana nakledilmek istenmektedir.

Araştırma Enstitüsü Türkiye’nin Avrupa Birliği sürecinde ülkemizde gerçekleştirilmesini istediği projelerden bir tanesini de imza atarak Battalgazi Kaymakamlığı koordinasyonunda kayısı üreticilerine bir takım eğitim programları düzenleme hazırlıklarını sürdürmektedir.

Tüm bu faaliyetlerin yanı sıra kuruluş, yerel basın aracılığı ile kayısı üretiminde dikkat edilmesi gereken konularda tüm üreticilere bir takım uyarılarda da bulunan konumdadır.

Malatya Belediyesi tarafından 3194 sayılı İmar Kanunu kapsamında adı geçen enstitüye ait araziyi sosyal tesis, park ve rekreasyon alanı olarak imar dahiline almak bu amaç doğrultusunda değerlendirilebilecek hala hazırda da atıl halde bulunan alanlar mevcuttur. Ayrıca geçmişte bu amaçla tahsis ve düzenleme yapılan bir çok alan ise ilgisizlik ve bakımsızlık nedeniyle atıl halde iken ısrarla bu alanın istenmesine anlam vermiş değiliz.

Malatya Belediyesinin geçtiğimiz yıllarda girişimleri neticesinde Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı tarafından Malatya Belediyesine devri protokolle gerçekleştirilmiştir. Bu devir ve devire esas protokolde ayrıca tartışma konusu durumundadır. Malatya belediyesinin imara açma çalışmalarına yasal olmadığı nedeniyle Malatya İl Defterdarlığı tarafından dava açılmış olup halen Malatya İdare Mahkemesinde 2006/ 134 esas sayı ile dava devam etmektedir.

Yine aynı amaçla hazırlanan imar planı Toprak Koruma Kuruluna getirilmiş,Toprak Koruma Kurulunun 30.10.2006 tarih ve 9 sayılı kararı gereğince bu alanları da kapsayan ve içerisinde tarım arazileri bulunan alanların tarımsal Niteliği Korunması gerektiği oy birliği ile karara bağlanmıştır.

Yukarıda izah edilen süreç ve gerekçeler ışığında Malatya Meyvecilik Araştırma Enstitüsünün nakli kapanması anlamına geldiği veya en az 10 yıl hiçbir araştırma yürütemeyeceği, mevcut gen kaynaklarının nakli ile gen deformasyonlarına sebebiyet vereceği kanaatindeyiz.

Bu sorun sadece tek bir kuruluş,bir meslek odasının sorunu olmayıp geçimini kayısıya endekslemiş 60.000 çiftçi ailesinin sorunudur. Bu sorun Türkiye’nin kayısı konusunda tek Araştırma Enstitüsü olması ve gen kaynağı olmasıyla bütün Türkiye’nin sorunudur. Olayı bu şekilde anlayarak milli servetimize,milli kaynaklarımıza sahip çıkılacağını gerektiğini düşünmekteyiz.

Konunun bir başka boyutu ise Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı ile Malatya Belediyesi arasında tahsise esas protokolde Malatya Belediyesi tarafından taahhüt edilen yapı ve tesisler ile protokolde yer alan hiçbir taahhüdünü yerine getirmeden oldu bittiye getirilerek teknik olarak hiç de uygun olmayan bir bölgeye taşınmak istenmektedir.

Konu sadece tarımsal boyutu dışında imar ve şehircilik bakımından da bize göre bir çok sakıncalar içermektedir.

Yeşil Malatya olarak anılan ilimizde yeşil kalan tek bölge bu formülle beton şehir haline dönüştürülmemesini istiyoruz.

Yetkili kurumların İlimizin can damarı olan kayısı için gerekli bilimsel çalışmaları yürüten Meyvecilik Araştırma Enstitüsü taşınmasını oldu bittiye getirilmesi kabul edilemez buluyoruz. Yetkili kurumları bu konuya ilişkin protokolün kamuoyunu açıklanmasına,gerekli bilgilendirmenin yapılmasına davet ediyoruz.”

SORULAR
Okunan açıklamadan sonra basın mensuplarının “Açıklamanızda konunun Mahkemelik olduğunu söylüyorsunuz, Mahkeme Meyvecilikle mi ilgili?” yönündeki sorusuna Özvurmaz; “ Malatya Belediyesi tarafından Meyvecilik Araştırma Alanını da kapsayan çalışmaları Defterdarlık tarafından yasal bulunmayıp mahkeme açılmıştır ve devam etmektedir. Dava dosyasının numarası ise 2006/134’tür.” diye yanıtladı.

“Eylül ayı Meclis toplantısında Belediye Meclisi Eylül ayı toplantısında Konak Köyü Malatya Belediyesi sınırları içinde kalan bölgeye imar izni veren bir karar aldı. Dolayısıyla buralar Enstitünün hemen yanı, bu konuda herhangi bir çalışmanız var mı?” sorusuna ise Özvurmaz; “Bu konuda henüz herhangi bir bilgimiz yok, araştırmamız gerekecek. Zaten açıklama metninde o alanların imara açılarak yeşil dokunun yok edileceği belirtiliyor” yanıtını verdi..

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız