SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Nobel Barış Ödülünü Aldı!

A- A+ PAYLAŞ

ABD Başkanı Barack Obama, 2009 Nobel Barış Ödülü’nü Oslo’da düzenlenen törenle resmen aldı.

Obama barış ödülünü alırken yaptığı konuşmada, "Savaşın yerini barışın almasını istiyorum" dedi. Nükleer savaşın büyük bir tehdit olduğunu belirten Obama, terörün de dünya için önemli bir sorun olduğunu söyledi. Obama dünyada askerlerden çok sivillerin hayatını kaybettiğini belirtti. ABD Başkanı Obama, sorunların çözümü için kararlı olmak gerektiğini söyledi.

Obama'nın konuşmasından satırbaşları:

Ben şiddet dışı yöntemleri destekliyorum

Gücün bazen gerekli olduğunu söylemek gerekli

Güvenliğin sağlanmasında katkıda bulunduk

Savaş bazen gereklidir ama savaş aynı zamanda beraberinde trajedi getirir.

Gücün Balkanlarda olduğu gibi insani olarak kullanılması gerektiğini düşünüyorum. Sivillerin zarar görmesini nasıl engelleriz, onun için çaba harcıyoruz.

NATO ülkeleri Afganistan'da destek verdiler çünkü ABD tek başına barışı sağlayamaz.

Barış sorumluluk almak demektir.

Guantanamo'nun kapatılması emrini verdim. Adil ve kalıcı barışı nasıl elde edebiliriz. Buna değinmek istiyorum. Kuralları çiğneyen rejimler hesap vermeli, yaptırım yapılmalı. Dış politikamın parçalarından birisi nükleer silahların azaltılması.

Darfur'da bir tecavüz yaşandığında bunun bir yaptırımı olmalı.

İnsan hakları eğer korunmuyorsa, barış boş bir laftır.

ABD içinde kendilerin realist ya da idealist olarak tanımlayanlar var. ABD'nin değerlerini dünyaya empoze etmek isteyenler var. Ben bu düşünceyi reddediyorum. Dini kimliklerin bastırılmasının şiddete yol açabileceğini biliyoruz ama bunun tersinin de doğru olduğu bir gerçek.

İran'da yüz binler sokaklara döküldü. Ama bu ülkelerin halklarından korktuğunu da biliyoruz. Barışı sağlamak için diyalog gerekli, tek taraflı yaptırımlar pek bir işe yaramaz.

Çin açık bir topluma bağlanmaya başlandı.

Adil bir barış aynı zamanda ekonomik refahı da birlikte getiriyor. Kalkınma güvenlikle sağlanabilir ama bunun tam tersi de doğru.

"BENDEN DAHA FAZLA HAK EDENLER OLABİLİR"

ABD Başkanı Barack Obama ödülünü almadan önce Norveç Başbakanı Jens Stoltenberg ile de ortak basın toplantısı düzenlemişti. Obama, “Bu ödülü benden daha fazla hak edenlerin olabileceğine şüphem yok” demişti.

Ancak Obama, dünya barışı ve güvenliği için verdiği sözleri yerine getirmek için tüm gücüyle çalışacağını sözlerine ekledi.

Stoltenberg ise Obama'nın ödülü hak etmiş olduğunu belirterek, “Geçen yıl boyunca barış için daha fazla çalışan bir başkasını düşünemiyorum” dedi.

Nobel Komitesi, 9 Ekimde, göreve gelmesinin üzerinden henüz bir yıl bile geçmemişken bu önemli ve saygın ödüle Obama'nın layık görüldüğünü açıklayarak dünyayı şaşırtmıştı.

ABD'de sonuçları dün açıklanan bir anket, Amerikan halkının yüzde 66’sının “savaş başkanı” olarak tanımladıkları Obama’nın Nobel Barış Ödülü’nü hak etmediği görüşünde olduğunu ortaya koymuştu.

Obama'nın sözcüsü Robert Gibbs, Obama'nın “Bir savaş başkanı olarak mı barış ödülünü alacağı?” yönündeki bir soruya “Kesinlikle evet” yanıtını vermiş ve Obama'nın, konuşmasında, Afganistan'a takviye asker gönderme kararı ile Nobel Barış Ödülü alma tarihinin çakışması konusunu gündeme getireceğini söylemişti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız