SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Nostaljik Tren Parkı' Açıldı

0
Güncellendi - 2016-05-18 16:11:33
'Nostaljik Tren Parkı' Açıldı
A- A+ PAYLAŞ

Malatya’da Müzeler Haftası kutlamaları kapsamında  2 adet en az 100 yıllık olan buharlı lokomotifin  ve 1 adet vagonun sergilendiği “Nostaljik Tren Parkı” düzenlenen törenle açıldı.

TCDD Malatya 5. Bölge Müdürlüğü’nün 2 yıldan beri üzerinde çalıştığı Nostaljik Tren Parkı hizmete girdi. TCDD Malatya 5. Bölge Müdürlüğü’nün atölyelerinde bekleyen 2 adet en az 100 yıllık olan buharlı lokomotifler eksik parçalarının giderilmesinin ardından Malatya Gar’ının yanında park oluşturularak sergilendi. Parkta Atatürk’ün 13 Şubat 1931’te buharlı tren ile Malatya’ya ilk gelişinde kullanmış olduğu vagonun temsili vagonu da yapılarak içerisine o dönem kullanılmış olan bazı eşya ve malzemeler sergilendi.

“Nostaljik Tren Parkı”nın açılışını vali Süleyman Kamçı yaptı. Vali Kamçı, Malatyalıların gelerek bu güzelliği görmesini temenni ederek, “100 yıl öncesine ait buharlı lokomotifleri fotoğraflarda görüyorduk. Ama gezerek de görmenin anlamlı olduğunu düşünüyorum” dedi.

TCDD Malatya 5. Bölge Müdürü Üzeyir Ülker, yapılan çalışmalar hakkında Vali kamçı’ya bilgi verdi.

“KURTULUŞ SAVAŞINDA LOJİSTİK DESTEĞİ BÜYÜKTÜR, O TARİHİ ANMAK İSTEDİK”

TCDD Malatya 5. Bölge Müdürü Üzeyir Ülker, “Demir yollarında bir tarih var, geçmişi var, aynen toplumlar ve milletler gibi. Biz şuanda hatlarımızda hızlı tren çalıştırıyoruz, elektrikli lokomotifler çalıştırıyoruz, dizel lokomotifler çalıştırıyoruz. Demir yollarının kuruluşu 1856. 1980’lere kadar buharlı trenler hatlarımızda çalışmıştır. Dolayısıyla buharlı trenler bizim esasında geçmişimizdir, temelimizdir. Kurtuluş Savaşı’nda demir yollarının lojistik desteği sağlaması bakımında büyük katkıları olmuştur. Bunu insanımızın bilmesi gerekir. Bunu gördüğü zamanda o günleri hatırlaması gerekir. Biz hem o tarihi bir analım diye, hem de emeği geçenlerin o güzel emeklerini yad edelim diye burada böyle bir şey düşündük. Arkadaşlarımız 2 yıldır bir çalışma yaptılar, buharlı trenlerin eksik parçalarını tamamladılar. 2 tane 56 binlik ve 46 binlik buharlı lokomotifimizi koyduk, orta yere de Atatürk’ün 1931 yılında Malatya’ya gelirken kullanmış olduğu vagonun benzeri de yaparak içerisine demir yollarında kullanılan eşya ve malzemeleri koyarak sergi haline getirdik.” dedi.

“MAKİNİSTİN BUHARLI TRENİN DÜDÜĞÜNÜ ÇALMASI BİR BAŞKADIR”

Parkta sergilenen buharlı lokomotiflerin en az 100 yıllık olduğunu belirten TCDD Malatya 5. Bölge Müdürü Üzeyir Ülker, “Buharlı lokomotifler hizmet ve yapımları ile birlikte en az yıllıklar. Lokomotifler şuanda istense çalışır. Her makinistin buharlı trenin düdüğünü çalması bir başkadır. Yani yoldan gelirken, döndüğünü evine haber vermek için onu enteresan bir ustalıkla ve makamla onu çalar.” diye konuştu.

Burhan KARADUMAN, Ferdi DURDU, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

trenparkı

trenparkı1

trenparkı2

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

4 yorum yapılmış

  • pırasa (7 yıl önce)
    bunu niye toplu açılışa dahil etmediniz. hükümet duymasın.
    0
    0
    Yanıtla
  • kerem güneş (7 yıl önce)
    Genç bir demiryolcu olarak Malatyam adına sevindim.Allah hayırlı etsin
    0
    0
    Yanıtla
  • ÇİFTÇİ44 (7 yıl önce)
    Güzel Olmuş Yeşiltepe Tren Garı Adına Güzel Bir Uygulama
    0
    0
    Yanıtla
  • Yasin (7 yıl önce)
    19 Mayıs arifesinde anlamlı bir adım. Emeği geçenleri tebrik ederim. Mustafa Kemal ATATÜRK ve Silah Arkadaşlarını minnetle anıyorum.
    0
    0
    Yanıtla