SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Nüfus Artışını Teşvik Ediyoruz"

0
Güncellendi - 2019-07-12 03:44:05
A- A+ PAYLAŞ

AKP Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Dünya Nüfus Günü dolayısıyla TBMM'de yaptığı konuşmada, hükümet olarak nüfus artışını teşvik edici politikalar izlediklerini söyledi.

Çalık, şöyle konuştu:

"1989 yılında dünya nüfusunun 5 milyara ulaşmasıyla birlikte, dünyadaki nüfus kaynaklı sorunlara dikkat çekmek amacıyla 11 Temmuz, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı tarafından Dünya Nüfus Günü olarak ilan edilmiştir.

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) tarafından ilk defa 1994 yılında Kahire’de Uluslararası Nüfus ve Kalkınma Konferansı toplanmıştır.

2012 yılında İstanbul’da ev sahipliği yaptığımız konferans bu yıl Kasım ayında Kenya Nairobi’de toplanacak; dünya nüfusunun geleceğiyle ilgili analizler yapılacak, sorunlara çözüm yolları aranacaktır.

Nüfus, bir devleti oluşturan ve bir devletin varlığının sürdürülmesinde en önemli etkenlerden biridir.

Özellikle yaşlı nüfusuyla gelecek kaygısı yaşayan Avrupa’nın çabalarına bakıldığında konunun ehemmiyeti daha net anlaşılmaktadır.

Nüfusun dünya siyasetinde bir güç unsuru olduğu gerçeğinden yola çıkarak ülkemizin bu açıdan zafiyet gösterme lüksü asla bulunmamaktadır.

Uzun yıllardan bu yana nüfus verilerine baktığımızda ülkemizin genç nüfus oranının kademeli olarak azalmaya, yaşlı nüfus oranının ise artmaya başladığını görmekteyiz.

Ülkemizde 1970'lerin ortasında 4,33 çocuk olan toplam doğurganlık hızı, yıllar içinde azalma eğilimi göstererek 2018 yılında 1,99 çocuğa kadar gerilemiştir.

Bu durum, doğurganlığın nüfusun yenilenme düzeyi olan, altın oranı ifade eden 2,10'un altında kaldığını maalesef göstermektedir.

Genç Nüfus oranımız 2002’de %20,5 iken 2018’de %16,3’e düşmüştür.

Nüfusumuzun ortanca yaşı 2002’de 26,4’ten 2018 yılında 31,7’e yükselmiştir.

En dikkat çekici verilerden biri olarak yaşlı nüfus oranımıza baktığımızda ise ;

2002’de %6,7

2014’te %8 olan yaşlı nüfus oranımızın

2018’de %8,8’e çıktığını görüyoruz.

Nüfus projeksiyonlarına göre yaşlı nüfus oranımız 2023’te %10’un üzerine çıkacak ve ülkemiz “çok yaşlı toplumlar” statüsüne girecektir.

Bizler, bu tehlikenin farkındayız. Ve nüfus konusunda adımlarımızı bu doğrultuda atmaktayız.

Sosyal Politikalarda, sağlıkta, ekonomide, eğitimde atmış olduğumuz adımların tamamı birer reform niteliğindedir.

Yapmış olduğumuz çalışmaların yanı sıra özellikle siyasi ve ekonomik istikrarı sağlarken, demografik istikrarı sağlamak için de büyük gayret sarf etmekteyiz.

Nüfus artışını teşvik eden politikalarımızın yanı sıra anne-bebek sağlığına ilişkin attığımız adımlarla, koruyucu ve önleyici sağlık hizmetleri çalışmalarımızla dünyada ses getirmekteyiz.

Şöyle ki;

 Doğum öncesi bakım hizmeti alan kadınlarımızın oranını %70’lerden %99’a,

 Sağlık kuruluşlarında gerçekleşen doğum oranını %75’lerden %99’lara çıkardık.

 Sağlık sigortası kapsamını %70’ten %99,7’ye çıkardık.

Bu ve buna benzer çalışmalarımız sonucunda son 17 yılda;

 Bebek ölüm oranını binde31,5’ten binde 6,7’ye;

 Anne ölüm oranını yüzbinde64’ten yüzbinde 14,7’ye düşürdük.

Bu rakamlarla ülkemiz, dünyada anne bebek ölümlerine karşı en hızlı ilerlemeyi sağlayan ülke konumuna gelmiş ve dünyaya örnek olmuştur.

Genç, üretken ve dinamik nüfus; büyümenin, sürdürülebilir kalkınmanın ve sosyal refahın anahtarını elinde taşımaktadır.

Almanya, İtalya, Fransa, İsveç, İsrail gibi ülkeler yaşlanan nüfuslarını dinamik hale getirmek için çok ciddi ve keskin nüfus artış politikaları uygulamaktadır.

Bizim de geleceğimiz için genç ve üretken nüfusun önemini çok iyi anlamamız, etkin nüfus politikalarını desteklememiz gerekiyor.

İstikrarlı bir nüfus politikası oluşturmanın temel yolu doğurganlık hızını 2,1'in, yani altın oranın üstüne çıkarmaktan geçmektedir.

2000’li yıllarda; gelişmiş ülkeler doğurganlık hızlarının 2,10'nin altına düştüğünü görünce acil tedbirler almış; direkt, etkin nüfus politikaları uygulayarak bu seviyeyi 2,10'nin üzerine çıkarmayı başarmışlardır.

Cumhuriyetin ilanından hemen sonra izlenen doğurganlığı teşvik edici politikalardan otuz yıl sonra vazgeçildiğini görüyoruz.

1950'lerden günümüze kadar doğurganlık hızlarında belirgin bir düşüş olduğunu; bu düşüşün özellikle 1970'li yıllarda ivme kazandığını; neticede otuz yılda yüzde 61'lik bir azalma olduğunu görüyoruz.

Hükûmet olarak çok ciddi manada nüfus artışıyla ilgili teşvik edici politikalar izliyoruz.

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın her zaman dediği gibi ailelerin “en az 3 çocuk” sahibi olmaları gerektiğini söylüyoruz.

Bütün bilimsel analizler ve istatistikler, bu önerinin Türkiye'nin genç nüfusunu korumak için ne derece değerli olduğunu açık bir şekilde ispatlamaktadır."

Bülten- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

23 yorum yapılmış

  • Ali (4 yıl önce)
    Bize ne gerek var suriyeliler bu hızla giderse çok sürmez 20 yıla ülkenin yarısı onlardan geçilmez sayın vekilim Malatyada ülkemde suriyeli istemiyorumnm
    0
    0
    Yanıtla
  • MALATYALI ROJDA (4 yıl önce)
    Bebek bezi 38 lira, devam sütü 45 lira, kira olmuş 1000 lira size göre zaten birşey yok,elhamdüllilah batı zaten bizi kıskanıyor. Adamlar resmen dalga geçiyor ama iyi yapıyor gözü kapalı akp ye oy veren Malatya inşallah ekmeğe muhtaç olur
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (4 yıl önce)
    Sayın vekil, bu konuda samimi iseniz önce bir kanun çıkarın ve tüm kamu ve özel şirketlerde kreş açmayı zorunlu tutun. Bu işler lafla olmuyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (4 yıl önce)
    Asgari ücretle çalışan bir memlekette serbest piyasanızdan dolayı bir düğün olmuş en az 60-70 bin şimdi soruyorum bir genç geçim sıkıntısı içinde iken asgari ücretle ayda kaç lira biriktirebilir ve kaç yılda düğün parası biriktirebilir bu genç nezaman evlenecek ne zaman çocuk yapacak hem çok çocuk yapmasına imkan yok hemde onu doğuracak hanımı yok kendimizden mi çocuk çıkaralım anlamak mümkün değil
    0
    0
    Yanıtla
  • hasan (4 yıl önce)
    Suriyeliler var.Elhemdüllah.
    0
    0
    Yanıtla
  • temelli (4 yıl önce)
    sayın vekilim çok yüzünüz değişmiş hastamısınız
    0
    0
    Yanıtla
  • yüzünde nur akıyo maşallah
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali (4 yıl önce)
    Amaç belli, hedef saptırıp ülkenin çok daha büyük sorunları varken, bunlardan uzaklaştırarak , milletin dikkatini böyle konularla meşgul etmek için bilerek gündem yaratıyorlar. Çevre yolu ne durumda sayın vekil.
    0
    0
    Yanıtla
  • BÜLENT (4 yıl önce)
    siz merak etmeyin ,suriyeliler bizim yerimize çoğalıyor.siz onları beslemeye devam edin.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ferit (4 yıl önce)
    Öznur hanım lütfen boş işleri bırakında esnafın vatandaşın dertleri ile ilgili olarak bir şey yapın
    0
    0
    Yanıtla
  • Gurur (4 yıl önce)
    Artık gına geldi bunlardan nedir bu yaa hep gösteriş yeter yani yeni yüzler gelsin
    0
    0
    Yanıtla
  • 44malatya (4 yıl önce)
    Cocuk.yapin.diyenler.once.kendiler.3.veya4. Cocuk.yapsinlar.millet.ornek.alir..ulkenin.sorunlari.variken.ornek.4000.milliyon.isiz.30.000.miiyon. Insan.acliksinirinda.saglik.ve.ekonimi.zayiflamis. Esnaf.tarim.hayvancilik.sorunlari.varken.millete. Cocuk.yapindiyorlar.once.sorunlari.haledin
    0
    0
    Yanıtla
  • Ülkü KOÇAK (4 yıl önce)
    Milletin açlıktan nefesi kokuyor. Sen çocuk yap diyorsun. Hayat sana güzel.
    0
    0
    Yanıtla
  • Selha (4 yıl önce)
    Dunya nüfus artişi günüymus nufusumuz artsa ne olur bugun ben asgari ucretle geciniyorum 700 tl ev kirasi veriyorum cocugumu okula yazdiricam okuldan 500 tl kirtasiye parasi istiyolar 150 tl aidat ben bu yuzden cocugumu okula yazdiramiyorum nufus artmasi sizin umrunuzda bizim gibi zor gecim saglayan ailelere yardim eden kimsecikler yok
    0
    0
    Yanıtla
  • Makine Mühendisi (4 yıl önce)
    İşsizlik 14.7 ile zirvede TL bir yılda %50 değer kaybetti , 5 yıllık mühendisim 3 aydır işsizim , marifet çoğalmakta değil , nitelikli insan yetiştirmekte ve o insanlara iş alanı sağlamakta , dünya endüstri 4.0 ile otomasyona yönelip insan gücüne gereksinimi azaltmakta , siz ucuz iş gücü istiyorsunuz ancak 10 yıl sonra bu insanlar işsiz kalacak ...
    0
    0
    Yanıtla
  • mehmet (4 yıl önce)
    Hanımefendi bu ülkede Gençlerde işsizlik oranı %30.un üzerinde her 3.gençten biri İŞSİZ bunlarında 4.genç işsizden 1.Üniversite mezunu GENÇLERE verdiğiniz değer bu mudur:::? Halen 5.ÇOCUK diyorsunuz .
    0
    0
    Yanıtla
  • imalatya (4 yıl önce)
    Kadın hakları diye kadınları evlerinden cıkartın kadınlar memur öğretmen doktor olsun erkeklerde işsiz ortada dolansın.bu carpıklığı göremeyip ondan sonra nufus coğalsın deyin. Calışan kadın annelikde, karılıkta yapamaz.bir an önce bunun düzeltilmesi gerekiyor.BU GİDİŞLE TÜRK IRKI TÜKENİR DEMEDİ DEMEYİN.türkiyede encok doğurganlık şehri urfa ve doğudaki şehirler.bu gidişle hdp secimlerde galip gelirse şaşırmayın.
    0
    0
    Yanıtla
  • Baba Rasim (4 yıl önce)
    LAF OLSUN TORBA DOLSUN Bir başka ülke parlamentosu var mı böyle uyduruk bir gün diye konuşma yapılsın? Mevcudu huzur ve refah içinde yaşatamazken, iş ve aş bulamazken neden şu en az 3 çocuk hikayesini sürekli gündeme getiriyorsunuz? Asker bile fazla diyerek düzenleme yapıldı. Gençler işsiz, evlenemiyor. Evlenemeyen insan nasıl çocuk sahibi olacak? Hadi zar zor evlendi, bu asgari ücretle 5 kişi nasıl bir yaşam sürecek? RESMEN MİLLETLE DALGA GEÇİYORSUNUZ..
    0
    0
    Yanıtla
  • Mustafa (4 yıl önce)
    Kimin, Suriyelilerin mi? Senede 300 bin çocuk doğuruyorlar, hastanelere eczanelere tek kuruş ödemiyorlar.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mert (4 yıl önce)
    Nüfus artışıyla işsizlik oranının nasıl olduğunu biliyor muyuz acaba....
    0
    0
    Yanıtla
  • erhan (4 yıl önce)
    nufus artışını destekliyorsunuz peki doğacak olan çocukların gecimini nasıl sağlayacak anne-baba iş yok para yok typ den adam 6 ay çalışacak 6 ay sonra yine işsiz bu adam neye güvenerek çocuk sahibi olacak size herşey toz pembe görünüyor önce işsizliği bitirin yada typ den işe girmiş olanlara kadro verin ki millet rahat rahat çocuk sahibi olsun işsizlik çözülmediği sürece nufus artışı felan olmaz
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (4 yıl önce)
    Çalışan annelerin olduğu aileler çocuklarını nereye bırakacak. Bakıcı 1000 tl. Doğum izinleri 2, 3 ay. Ama çocuğun kendini toparlaması 2 yıl. Memura çocuk yardımı 65 tl, çocuğun bezine anca yeter o para. Çocukların gezip oynayacakları güvenli alanlar yok, ki enerjlerini atıp sosyalleşsin, hayatı öğrensinler. Haliyle 4 duvar arasında büyüyen çocuk hem kendi bunalıyor hem ailesini bunaltıyor. Bu da çok çocuk yapmayı istememenin sebeplerinden. Yani eskiden geniş ailede, güvenli mahallede elden elden ele büyüyen çocuklar yetiştirilemez şimdi. Bunun önü alınamaz. Hele kişisel bencil yaşam, o çok ayrı bir konu. Güvenlikli sitede oturur, bakıcıların olur, maddi imkanın iyi olur yapılır çok çocuk. Kaç kişide var bu imkan.
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (4 yıl önce)
    Suriyeliler o konuda tam gaz. Vatandaşa çocuk yapın diyorsunda nasıl büyütecek peki? Hastaneler özel, okullar özel, üniversiteler özel. Buna para yeter mi?
    0
    0
    Yanıtla