SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Nüfusta Seçim Vardiyası

A- A+ PAYLAŞ

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) nüfus cüzdanlarında TC kimlik numarası olmayan vatandaşların oy kullanamayacağı şeklindeki kararı, Malatya Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü'nde de yoğunluğu arttırdı. Bu arada, Yüksek Seçim Kurulu da konuyla ilgili getirilen bir kolaylık hakkında bilgi yayınladı.

NÜFUSTA YOĞUNLUK..
YSK'nın 29 Mart 2009 günü yapılacak mahalli idareler seçimlerinde seçmenlerin TC kimlik numarası taşıyan nüfus hüviyet cüzdanları ile oy kullanabilecekleri şartı getirmesinin ardından TC kimlik numarasını taşıyan "mühürlü ve imzalı nüfus kayıt örneği" ile de oy kullanabileceği kararı, Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlükleri'ndeki yoğunluğu iyice arttırdı. İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürü Remzi Erbil, kurumlarında yoğunluğun yaşandığını, bunun da zaman zaman izdihama neden olduğunu belirterek, "Şu anda büyük bir yoğunluk var.

Büyük bir izdiham var. İki vardiya halinde çalışıyoruz. İkinci vardiyamız mesaiden sonra gece vatandaşların yoğunluğuna göre çalışma yapacak. Şu anda bir aksama yoktur, bütün talepleri yerine getiriyoruz. Sistemde herhangi bir sıkıntı yoktur, sistem gayet güzel işliyor" dedi.

Erbil, daha önce günlük 200-250 tane nüfus cüzdanı verirken, seçimdeki uygulama nedeniyle bir günde bin 200-bin 300 tane nüfus cüzdanı vermeye başladıklarını söyledi.
Bu arada, Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü'nün girişine "Dikkat, seçim için kimlikte TC numarası zorunlu değildir. Nüfus kayıt örneği ile birlikte geçerlidir" ile "Seçim için kimlikte TC kimlik numarası zorunlu değildir. TC kimlik numarası olmayan kimlikler nüfus kayıt örneği ile birlikte oy kullanmak için yeterlidir" şeklinde uyarı yazıları asıldı.

YSK BİLDİRİSİ..
Öte yandan YSK'nın konuya ilişkin yaptığı bir düzenleme de Valilik aracılığıyla duyuruldu.

YSK'nın kimlik numaralı belge konusundaki duyurusu şöyle:

"29 Mart 2009 Pazar günü yapılacak olan mahalli idareler seçimlerinde seçmenlerimizin Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası taşıyan Nüfus Hüviyet Cüzdanları ile oy kullanabilecekleri hususu, 5490 sayılı Kanunun 46 ve 47. maddeleri ile 298 sayılı Kanunun 87. maddesinde öngörülmüş ve bu hususa Sandık Kurullarının Görev ve Yetkilerini Gösterir Genelgemizde de yer verilmiştir.

Ancak, son günlerde yazılı ve görsel basında yer alan haberler ve yetkili seçim kurulları ile siyasi partilerimizin başvurularından, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası taşıyan nüfus cüzdanı verilmesi işlemlerinin uzun zaman alması ve seçmen vatandaşlarımızın nüfus müdürlüklerinde oluşan yığılmalar nedeniyle, yaklaşan seçim tarihine kadar yeni nüfus cüzdanlarını alamayacakları ve Anayasanın 67 nci maddesinde öngörülen oy kullanma haklarını yerini getiremeyeceği anlaşılmıştır.
Belirtilen nedenle, 29 Mart 2009 Pazar günü yapılacak olan mahalli idareler seçimlerinde uygulanmak üzere konuyu yeniden değerlendiren Yüksek Seçim Kurulu, yine nüfus idarelerinden alınacak, seçmen vatandaşın Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını da taşıyan mühürlü ve imzalı nüfus kayıt örneğinin aslını Sandık Kurulu Başkanlarına Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası olmayan Nüfus Hüviyet Cüzdanı, resmi daireler veya iktisadi devlet teşekküllerince verilmiş resimli ve soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı ve sürücü belgesi gibi bilgelerle birlikte ibraz etmesi halinde oylarını kullanabilmelerini öngörmüştür."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız