SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Nükleer Anlaşma İçin İran'a Trump'a Rağmen Destek

0
Güncellendi - 2017-10-15 02:19:20
Nükleer Anlaşma İçin İran'a Trump'a Rağmen Destek
A- A+ PAYLAŞ

Trump’ın bozacağını söylemesine karşılık ABD’nin müttefikleri dahil Global güçlerin İran’la yapılan nükleer anlaşmayı destekledikleri bildirildi.

ABD Başkanı Donald Trump, Cuma günü yaptığı açıklamada İran’la yapılan nükleer anlaşmayı feshedeceğini söylemişti. İngiltere, Fransa ve Almanya'nın “Anlaşma ortak milli güvenliğimizin lehinedir” dediği belirtildi. Avrupa Birliği'nin ise işleyen bir anlaşmayı tek bir ülkenin bitirme yetkisi olmadığını ifade ettiği kaydedildi.

İran Devlet Başkanı Hasan Ruhani, ABD’nin her zamankinden daha çok yalnız kaldığını söyledi. Ruhani, "Bir başkan, uluslararası bir anlaşmayı nasıl iptal edebilir. Öyle anlaşılıyor ki, başkan bu anlaşmanın yalnızca ABD ile İran arasında yapılan bir anlaşma olmadığını bilmiyor” dedi.

Anlaşma 2015 yılında İran ile İngiltere, ABD, Rusya, Fransa, Almanya ve Çin’in oluşturduğu altı uluslararası güç arasında yapıldı. Anlaşma ile İran’a uygulanan uluslararası yaptırımların gevşetilmesi karşılığında İran’ın nükleer programına denetim getirildi.

Trump Cuma günü İran’ın fanatik bir rejim olduğunu ve anlaşmanın şartlarını ihlal ettiğini söyledi. Trump, aynı zamanda İran’ı terörizm desteklemekle suçlayıp yeni yaptırımlar uygulanmasını istedi.

Trump, “Sonu daha fazla terör olduğu belli olan İran’ın nükleer başarısının gerçek tehlike olduğu bu yolda daha fazla yürümeye devam etmeyeceğiz. Her an ABD’nin anlaşmaya katılımını bitirebilirim” demişti.

Uluslararası gözlemcilerin İran’ın anlaşmaya tam olarak uyduğunu söyledikleri kaydedildi.

Daha önce ABD’nin anlaşmaya sadık kalması gerektiğini söyleyen Çin, Trump’ın son açıklamasına karşı herhangi bir açıklama yapmazken, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Trump’ın sözlerinin üzüntü verici olduğunu, ancak uygulanan anlaşmayı durdurmasını beklemediğini söyledi.

ABD kongresinin 90 gün içinde başkandan, İran’ın anlaşmaya uyduğunu onaylamasını istediği kaydedildi. Trump’ın daha önce iki defa bu anlaşmayı onayladığı ancak Pazar günü sona erecek süre içinde bir defa daha imzalamayı reddettiği kaydedildi.

Kongrenin anlaşmayı 60 gün içinde onaylaması veya geri çekilerek İran’a yeniden yaptırım uygulama kararı vermesi gerektiği bildirildi.

Washington, iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız