SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Nuri Kantar" Vefat Etti

0
Güncellendi - 2015-12-27 16:37:34
A- A+ PAYLAŞ

''Kaynanalar'' dizisinde ''Nuri Kantar'' tiplemesiyle ön plana çıkan tiyatro oyuncusu Tekin Akmansoy, tedavi gördüğü hastanede 89 yaşında vefat etti.

Şişli Memorial Hastanesi Kardiyoloji  Uzmanı Deniz Şener, tiyatro sanatçısı Tekin Akmansoy'un (89) kalp ve akciğer yetmezliği nedeniyle hayatını kaybettiğini söyledi.

Hastanede düzenlenen basın toplantısında konuşan Prof. Dr. Şener, Akmansoy'un ciddi kardiyak sorunları nedeniyle 17 yıldan beri kontrolleri altında bulunduğunu bildirdi. 

Akmansoy'un kanser tedavisi gördüğünü de anlatan Şener, ''Akciğer metastazı nedeniyle genel durumunun kötüleşmesiyle 5 Şubat'ta hastanemizde tedavi altına alındı. 89 yaşındaki usta tiyatrocu, bu sabah kalp ve akciğer yetmezliği nedeniyle hayatını kaybetti. Tüm sevenlerinin ve ülkemizin başı sağolsun'' ifadelerini kullandı.

Tekin Akmansoy'un kızı Arzu Akmansoy ve torunu Ozan Orhon da  hastanede taziyeleri kabul etti.

Arzu Akmansoy, tedavi süresince babasının moralinin çok iyi olduğunu ve kendi kendine moral depoladığını anlattı.

Babasının Paris'ten getirdiği oyunu Devlet Tiyatrosu'na katmak için çalıştığını ifade eden Arzu Akmansoy, ''Acımız çok büyük. En son oyununu bize yaptı'' dedi.

''Nuri Kantar'' tiplemesiyle tanınan Akmansoy, bir haftadır Şişli Memorial Hastanesi'nde tedavi görüyordu. 

Tekin Akmansoy kimdir? 

Denizli Sarayköy'de 1924'te doğan Tekin Akmansoy, meddah geleneğinin sürdürücülerinden biri oldu.

Uzun yıllar çeşitli tiyatrolarda görev alan Akmansoy, 17 yaşında, Halkevi'nde tiyatro kurslarına katıldığı yıllarda Necip Fazıl Kısakürek'in yazdığı ''Para'' isimli oyunda oynadı. Akmansoy, para kazandığı için bu oyunu ilk profesyonel oyunu saydı.

Ankara Atatürk Lisesi'nden 1942 yılında mezun olan Akmansoy, 1947'de Ankara Devlet Konservatuvarı'nı bitirerek, aynı yıl Ankara Devlet Tiyatrosu sanatçısı olarak göreve başladı.

Bakanlar Kurulu'nun 1969 yılında Kıbrıs'a bir Türk tiyatrosu kurmakla görevlendirdiği Tekin Akmansoy, Kıbrıs Türk Tiyatrosu olan ''İlk Sahne''yi kurdu. 

Nuri Kantar tiplemesi 

Akmansoy, TRT'de uzun süre yayınlanan ''Kaynanalar'' dizisinde Kayserili uyanık iş adamı ''Nuri Kantar'' tiplemesiyle ün kazandı.

''Devlet Sanatçısı'' ünvanı verilen Akmansoy, 2011'de ''2. Antalya Televizyon Ödülleri'' kapsamında ''Onur Ödülü''ne layık görüldü.

Tekin Akmansoy, ''İki Aile'', ''Kaynanalar'', ''Emret Muhtarım'', ''Beybaba'' ve ''Sonradan Görmeler'' dizilerinde, ''Mezarımı Taştan Oyun'', ''Kanlı Feryat'', ''Kaderin Mahkumları'', ''501 Numaralı Hücre'', ''Köyden İndim Şehire'', ''Kanlı Deniz'', ''Nöri Gantar Ailesi'' ve ''Kaynanalar'' filmlerinde rol aldı. 

Cenazesi Perşembe toprağa verilecek 

Şişli Belediyesi'nden yapılan açıklamaya göre, Tekin Akmansoy için 14 Şubat Perşembe günü saat 10.00'da Şişli Belediyesi Kent Kültür Merkezi'nde tören düzenlenecek.

Akmansoy'un cenazesi, Teşvikiye Camisi'nde öğle vakti kılınacak cenaze namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'nda defnedilecek. 

Çiçek'ten taziye mesajı 

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, sanatçı Akmansoy'un vefatı nedeniyle yayımladığı taziye mesajında şunları kaydetti:

''Oynadığı filmlerde canlandırdığı karakterlerle bir dönem kuşağının en çok sevdiği sanatçılardan biri olan merhum Akmansoy'a Allah'tan rahmet, ailesi ve sevenlerine başsağlığı diliyorum.'' 

Müstesna bir sanatçıydı 

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Akmansoy'un vefatı nedeniyle yayımladığı başsağlığı mesajında, Türk sinema, tiyatro ve televizyon dünyasının bir çınarını daha yitirmiş olmanın derin üzüntüsü içinde olduğunu ifade etti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız