SON DAKİKA
SON DEPREMLER

O Acı Dinmiyor

A- A+ PAYLAŞ

Yugoslavya’nın bölünme sürecindeki en karanlık olaylarından olan Srebrenica katliamında ölenler, 15’inci yılında on binlerce insan tarafından anılıyor.

KATLİAMIN 15'İNCİ YILINDA SREBREBİÇA - FOTO GALERİ

Srebreniça kentinin yakınlarında bulunan Potocari mezarlığında düzenlenecek olan anma törenlerine Sırbistan Devlet Başkanı Boris Tadic ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katılacak olması ayrı bir önem taşıyor.

Yaklaşık 8,000 Bosnalı Müslüman’ın, Sırplar tarafından katledildiği Srebreniça’daki anma törenlerine Sırp devlet adamının katılıyor olması tartışmalara neden olurken, bir Türk Başbakan ilk kez anma törenlerinde yer alıyor.

Düzenlenecek olan törende kimlikleri teşhis edilen 775 savaş kurbanı Potocari mezarlığına aktarılacak. Böylece mezarlıktaki savaş kurbanlarının sayısı 3,749’dan 4,524’e çıkacak.

BARIŞ YÜRÜYÜŞÜ SONA ERDİ

Yaklaşık 5,000 kişi, savaştan kaçan Bosnalı Müslümanların Srebreniça’dan 110 kilometre uzaklıktaki Tuzla kentine ulaşmak için kullandığı ormanlık yolda yapılan “Barış Yürüyüşü” da dün tamamlandı.

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından “güvenli bölge” ilan edilen Srebreniça, 11 Temmuz tarihinde Sırp General Ratko Mladic’e bağlı birliklerce işgal edilmiş, on binlerce Müslüman canını kurtarabilmek için yollara dökülmüştü.

Srebreniça halkından birçok kişi, Tuzla’ya uzanan ormanlık yol boyunca Çetniklerce yakalanarak katledilmişti.

MÜSLÜMAN VE KATOLİK DİN ADAMLARI DUA EDECEK

Potoçari Mezarlığı'nda bugünkü anma törenlerine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra eşi Emine Erdoğan, Devlet Bakanı ve Baş müzakereci Egemen Bağış, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer’de katılacak.

Yabancı devlet adamlarından ise Sırbistan Devlet Başkanı Boris Tadiç’in yanı sıra Bosna-Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Haris Sladziç, Hırvatistan Devlet Başkanı İvo Yosipoviç ve Karadağ Devlet Başkanı Filip Vuyanoviç de törende yer alacak.

Anma törenleri kapsamında üç yıldır, giydikleri beyaz kefenlerle Boşnak, Sırp ve Hırvatlardan oluşan gençler “Srebreniçki Inferno” (Srebrenitsa Cehennemi) adlı oratoryoyu seslendirecek. Daha sonra cenazeler, öğle namazını müteakip kılınacak cenaze namazının ardından toprağa verilecek.

Cenazeler arasında Çetnikler tarafından katledilen bir Hırvat’ta bulunuyor. Bu kurban için Katolik bir din adamı tarafından dini merasim düzenlenecek. Anma törenleri Müslüman ve Katolik din adamlarının yapacağı duayla sona erecek.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız