SON DAKİKA
SON DEPREMLER

O Alternatif Yeniden..

A- A+ PAYLAŞ

İnşaasına başlandıktan sonra kuruluş amacından vazgeçilen, ancak bir türlü değerlendirilemeyen Vagon Onarım Fabrikası'nın Özel İdare'ye devredilerek değerlendirilmesi alternatifi, bir kez daha gündeme geldi.

1990'lı yıllarda da Özel İdare'ye devredilmesi ve daha sonra kullanılabilecek bir duruma getirilmesi planları yapılan ancak bugüne kadar bu konuda bir gelişme sağlanamayan Vagon Onarım Fabrikası ile ilgili son gelişmeler hakkında Valilikten şu açıklama yapıldı:

"Vagon Onarım Fabrikasının ekonomiye kazandırılması sürecinde bir adım daha atılarak; Malatya İl Özel İdaresinin öncülüğünde yerli ve yabancı firmaların oluşturacağı bir girişim grubu eliyle tesisin üretken kılınmasına ilişkin “Ön Fizibilite Raporu” hazırlanması çalışmaları ve tesisin kullanım hakkı devri için Özelleştirme İdaresi Başkanlığı nezdinde başlatılan girişimimiz sürmektedir.

Bilindiği gibi İlimiz Yeşilyurt İlçesi sınırları içinde yer alan Malatya Vagon Onarım Fabrikası, 1979 yılında yatırım programına alınıp 1982 yılında inşaatına başlanmış ancak, 1989 yılında projenin tasfiyesine karar verilmiştir. Bu süreçte ise ana fabrika binası ve müştemilatının inşaatı büyük ölçüde tamamlandığından tesis bu haliyle atıl durumda kalmıştır. Tesis 2004 yılında vergi borcuna karşılık Maliye Bakanlığı'na devredilmiş; arazi üzerinde bina ve eklentilerinin bulunması nedeniyle 5084 Sayılı Yatırımların ve İstihdamın Teşviki Hakkında Kanun kapsamında yatırımcılara bedelsiz olarak verilememiştir. Bu nedenle Tesis Özelleştirme İdaresine devredilmiş, Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun 26.05.2006 tarih ve 2006/38 sayılı kararı ile satılması kararlaştırılmış, ancak talep olmaması nedeniyle bu güne kadar satışı gerçekleşememiştir.

1989 yılından beri atıl durumda bekleyen Vagon Onarım Fabrikası ve müştemilatının daha fazla zarar görmeden üretken kılınarak ekonomiye kazandırılması ve istihdam yaratılması konusunda İlimiz kamuoyunun haklı bir beklentisi olmuş ve konu kamuoyu gündeminden düşmemiştir. Tesisin üretken kılınması amacıyla gündeme gelen sınırlı sayıdaki öneri ve cılız talepler ise tesisin büyüklüğü, konumu ve kuruluş amacına göre taşıdığı nitelikler nedeniyle hayata geçmemiştir.

2008 yılında tesisi görmek ve yatırım yapmak üzere ilimize davet edilen Polonya menşeli, yük ve yolcu vagonu imalatçısı Tabor Szynowy Opole S.A.firması yetkililerince yapılan değerlendirme sonuçsuz kalmış tesisin üretken kılınması sağlanamamıştır.

Söz konusu tesise kamu tarafından önemli miktarda kaynak yatırılmış olması, tesisin üretken kılınması halinde ilimiz sanayisinde yaratacağı çarpan etkisi ve refah artışı, tesisin yeşerteceği “yan sanayinin” ilimizin kalkınmasında yaratacağı sinerji ve ilimize yabancı sermaye çekme arzumuz gibi nedenlerden dolayı, konu hep gündemde tutulmuştur. Bu süreçte; AB ekonomisinin son yıllarda içinde bulunduğu durum ve ülkemizin son dönemde göstermiş olduğu ekonomik gelişme, bölge ülkeleri ve Asya ülkeleri ile artan işbirliği ve ticaret ile bölgesel işbirliği girişimlerinin olumlu sonuçlar vermesi gibi ülkemizin yatırım değerini artıran konjonktür değişimi değerlendirilmiş ve geçmişte yarım kalan girişimin bu sefer tamamlanabileceği düşüncesiyle konu, adı geçen firma nezdinde tekrar gündeme getirilmiştir. Hatırlanacağı gibi bu amaçla Sayın Valimiz Doç.Dr. Ulvi SARAN başkanlığında oluşan heyet Polonya’ya bir iş gezisi düzenlemiş ve konu firma yetkilileri ile görüşülmüştür. Firmanın konuya göstermiş olduğu ilgi, firma yetkililerinden oluşan bir heyetin geçtiğimiz günlerde ilimize gelerek tesisi yerinde incelemeleri ile somutlaşmış ve tesisin Malatya İl Özel İdaresinin öncülüğünde kendileri ile birlikte yerli sanayi firmalarının da yer alacağı “Ortak Girişim Grubu” eliyle üretken kılınmasına dönük plan detayları tartışılmıştır.

Konunun önemi ve gelinen noktanın hassasiyeti göz önünde bulundurularak, sürecin bürokratik engellerle soğutulmaması için ilgili kurum ve kuruluşlar nezdinde konu takip edilmektedir. Bu bağlamda Ortak Girişim Grubu eliyle tesisin üretken kılınmasına dönük hedefimize uygun olarak Valiliğimizce “Ön Fizibilite Raporu” hazırlık çalışmaları sürerken, tesisin kullanım hakkının İl Özel İdaresine devrine ilişkin girişimimiz Özelleştirme İdaresi Başkanlığı nezdinde sürdürülmektedir."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız