SON DAKİKA
SON DEPREMLER

O Arsa Ranta Nasıl Yürüdü?

A- A+ PAYLAŞ

Belediye meclisinin son toplantısına imar ve şuyulandırmadaki yolsuzluk- usulsüzlük iddiaları tartışıldı. Saadet Partisi (SP) Belediye Meclis Üyeleri, Belediye Meclisi’ne verdikleri soru önergesinde imar yolsuzluğu ile ilgili başlatılan soruşturma kapsamında savcılığa intikal eden soruşturma dosyalarındaki inşaatların bir an önce mühürlenmesi gerektiğini söyledi. Öte yandan Karakavak Bölgesi’ndeki bir arsanın, sahiplerinin el değiştirmesinin ardından 1.6 km uzağa, Fahri Kayhan Bulvarı’na taşınması ve arsanın değerinin 10 kat artmasının sağlandığı belirtilen şuyulandırma ile ilgili önerge görüşülürken, konu mecliste alay konusu oldu.

"O İNŞAATLAR DURDURULMALI.."
Malatya Belediye Meclisi Ahmet Çakır başkanlığında toplanarak Aralık ayı çalışmalarını tamamladı.

Gündemdeki konulara geçmeden önce, Bağımsız Üyeler Mehmet Moran ve Fatma Betül Aksoğan ile SP ve CHP’li üyelerin imar, şuyulandırma, yeni yapılan ancak yıkılmaya yüz tutmuş hal binası ile ilgili verdikleri soru önergeleri görüşüldü.

Saadet Partili Meclis Üyeleri Celalettin Gönültaş, Sadin Şahin, Selim Sözen ve Mustafa Karaman tarafından verilen iki soru önergesinin ilkinde İmar Müdürlüğü’nün arşivinin mühürlenmesiyle başlatılan soruşturmada, bugüne kadar sadece bir inşaatın mühürlendiğini ancak soruşturmaya konu olan diğer 7 inşaatın da mühürlenmesi gerektiği ve meclisin bu konuda üzerine düşeni yapması gerektiği belirtildi.

Önerge üzerine söz alan SP’li üye Celalettin Gönültaş, “İmar ile ilgili bir soruşturma başlatıldı ancak hala soruşturmaya konu inşaatların yapımı devam ediyor. Oysa belediye bu soruşturma kapsamında madem bir usulsüzlük var, madem bunlar yasal olmayan işler, o zaman bu inşaatları belediyenin derhal durdurması gerekiyor. Oysa şu ana kadar savcılığa intikal eden dosyalardan sadece Ağbaba'ya ait inşaat mühürlendi. Diğerlerinin yapımının devam etmesi doğru değil. Belediye suç işliyor” dedi.

AKP’li Belediye Meclis Üyesi ve İmar Komisyonu Başkanı Nevzat Aslan ise 8 Aralık Salı günü yapacakları encümen toplantısında bu yönde kararlar alacaklarını ifade etti.

"KAMUOYU BİLMEK İSTİYOR.."
Önergenin görüşülmesi sırasında söz alan Bağımsız Üye Mehmet Moran da Başkan Çakır’a hitaben “Bu imar soruşturmasının içinde ne var? Ne oldu? Hangi dosyalar soruşturma kapsamında? Muhakkikler kim? Hangi kurumlardan geldiler? Kaç kişiler? Görevlerine başladılar mı? Bu incelemeler ne kadar inandırıcı? Bütün bunlar hakkında kamuoyuna doyurucu bilgi verilmedi. Malatya kamuoyu, bütün bu soruları bilmek istiyor. Bu imar yolsuzluğu, Malatya kamuoyu nezdinde Malatya Belediyesini yıpratıyor” deyince AKP’li üyelerin “Bizim dönemimizde değil” savunması dikkat çekti.

Başkan Ahmet Çakır ise soruşturma kapsamında İmar Komisyonu tarafından incelenen ve yasaya aykırı olduğu düşünülen dosyaların tek tek savcılığa gönderildiğini söyledi.

İmar komisyonunun bu yöndeki çalışmalarının devam ettiğini aktaran Çakır “Zaten biz Sayın Valimizden de muhakkik istemiştik. Muhakkikler çalışmalarını büyük ölçüde tamamladılar. Sanıyorum rapor yazma aşamasına geldiler. Biz bu konuda, gerekli birimlerimize ilgili dosyalarların inşaatlarının durdurulması için yazı istedik. Muhakkiklerin raporları doğrultusunda hukukun gereği ne ise yapacağız” açıklamasında bulundu.

Yapılan konuşmaların ardından önergenin gündeme alınması AKP’lilerin oyu ile red edildi.

MALUM "RANTA YÜRÜTÜLEN ARSA HİSSESİ"..
SP’li üyeler verdikleri bir başka soru önergesinde ise Karakavak bölgesinde 1.6 km yürütülerek Fahri Kayhan Bulvarı Ankara Asfaltı bitişiğine taşınan arsa şuyulandırmasının da yasal olmadığını ve konunun belediye meclisince incelenmesini istedi. SP’li üyeler, şuyulandırma ile ilgili askı sürecinin durdurulup, konunun dışarıdan uzman bir ekip tarafından inceletilmesi talebinde bulundu.

Saadet Partili meclis üyeleri tarafından verilen önergede söz konusu arsanın 1.6 km yürütülmesinin yasal olmadığı belirtilirken, şuyulandırmaya tepki gösteren bazı meclis üyeleri ise “Küresel ısınma ile arsa yürümüş!’, ‘Heyelan olmuştur belki!’ ‘Bunun adı toprak kayması!’ diyerek alay etti. İmar yolsuzluğu ile ilgili tartışmalar sırasında muhalefet partisi üyelerinin tepkileri karşısında bazı AKP’li üyelerin “Bunlar bizim dönemimizde değil” diye savunma yapması dikkat çekti.

Önerge üzerinde görüşlerini açıklayan bağımsız üye Mehmet Moran, “Sayın Başkan, size soruyorum. Bu şuyulandırmada imzası olan isimler AKP’nin neresinde?” diye sordu.

CHP’li üye Doğan Ağdaş ise, “Zaten Fahri Kayhan Bulvarı üzerinde 2 km yol açmışlardı. Şimdi bu yol 3 km’ye çıktı. Basit bir işlem gibi bakılıyor. 20 km uzaktaki yerleri bile asfalt bitişiğine taşıdılar. Bu uygulamaların ardı arkası kesilmiyor. Zaten şuyulandırmada adı geçen isimleri yerel gazeteler yazıyor. Zaten isimler belli. İsimleri tartışmaya gerek yok. Şimdi burada yapılması gereken, bu isimler hakkında gerekli yasal işlemleri yapmak” dedi.

Önerge, gerek meclisten gerekse dışarıdan uzmanların da inceleyebilmesi için imar komisyonuna havale edildi.

Ayrıca Bağımsız Üye Mehmet Moran’ın bakırcılar çarşısının yeniden düzenlenmesi, eski belediye binasının yerinin Malatya’ya yeni kazanımlar sağlamak için yeniden düzenlenmesini içeren önergesi ile yine bağımsız üye Fatma Betül Aksoğan’ın İnönü Caddesi üzerinde uygulanan park yasağının tek taraflı hale getirilerek esnafın mağduriyetine son verilmesini talep ettiği önergeleri red edilerek gündeme alınmadı.

NOTLAR..NOTLAR..
• Meclis toplantısı başlamadan önce dinleyici locaları Caferi Cemaatince doldurulması meclis üyelerince önce tedirginliğe neden oldu. Ama ziyaretin, inşaatı mühürlenen camideki mührün toplantı öncesinde açılması nedeniyle teşekkür amaçlı olduğu öğrenilince tereddüt yerini rahatlığa bıraktı. Cemaat mensuplarının mecliste teşekkür konuşması yapma isteği belediye başkanı Çakır tarafından kabul edilmedi ve toplantı başlamadan cemaat mensupları salondan ayrıldı.

• Bağımsız üye Mehmet Moran’ın eski Belediye binası ile çevresindeki Ziraat Bankası ve Esenlik market ile ilgili önergesinin AKP’li üyelerce reddedilmesi üzerine söylediği “Sayın başkan, ifadenize göre verdiğimiz önerge sizin de gündeminizdeymiş. Peki gündeme niye almadınız? Muhalefet olduğumuz için mi?, Peki yarın bu önerge AKP tarafından gündeme getirilince kopya çekmiş olmayacak mısınız?” sözleri, AKP’li üyelerce protesto edildi.

• Esenlik ve Bakırcılar Çarşısı ile konuşmalar sırasında AKP’li Ahmet Ergün’ün “Belediyenin yapacağı yatırımlardan, projelerden üyelerin haberi var mı? Yok. Olmaması da gerekir ama bütün çalışmalardan meclisi bilgilendirmesi gerekir” sözleri muhalefet üyeleri tarafından “Ne dediğinin farkında mısın?” ve “Ağzının söylediklerini kulakların duyuyor mu?” eleştirilerine neden oldu. Yaşanan bu tartışmaları duymazdan gelen başkan Çakır, sıradaki gündem maddesine geçerek tartışmaların büyümesini önledi.

• Trafik sorunu ile ilgili önergeler görüşülürken başkan Çakır’ın, Master Plan’dan bahsetmesi üzerine muhalif üyeler “Master planın nasıl olduğunu, nasıl hazırlandığını bilmiyoruz. Bu eksiklik değil mi, bilgilendirmemiz gerekmez mi?” yönlü sorular yönelttiler. Bunun üzerine başkan Çakır; “ Master planı hazırlayan uzman ekip önümüzdeki haftadan sonra ilimize gelecek. Meclis üyelerinin yanı sıra ilgili kurum ve kuruluşlar ile STK’lara da sunum yapacaklar” diye üyelerin tereddütünü giderdi

• SP’li üyelerin ortak olarak verdiği Karakavak bölgesindeki şuyulandırma konusunun detaylı olarak görüşülmesi için meclisin gündemine alınması önergesinin görüşülmesi sırasında söz alan SP’li İmar Komisyonu üyesi Celalettin Gönültaş “Başkan olarak basına yansıdığı kadarıyla ‘Herhangi bir usülsüzlük yoktur’ diye demeç vermişsiniz. Bu demeç yerine keşke o bölgeye gidip kendi gözünüzle görüp daha sonra bu açıklamayı yapsaydınız” dedikten sonra bölgede yapılan bir önceki şuyulandırmanın farklı uygulamayı kapsadığını ve el değiştirdikten sonra yapılan uygulama sonucunda arsanın 1600 m. yürütülerek yeni sahiplerine onlarca kat rant sağladığını belirtti.

• İmar Komisyonu üyesi İnşaat Mühendisi AKP’li Selim Pilten’in tartışılan şuyu ile ilgili olarak konunun İmar komisyonunda değil, bağımsız bir teknik heyet tarafından incelenmesi gerektiği yolundaki sözlü önerisine AKP'li Nurettin Karaaslan da destek verip, konunun bağımsız teknik bir heyet tarafından incelenmesi gerektiğini söyledi. Başkan Çakır da bu öneriler üzerine “Konuyu İmar komisyonuna havale edelim. İmar Komisyonu bağımsız bir teknik heyet oluşturarak konuyu inceletsin” dedi. Yapılan bu konuşmalardan sonra Karakavak’taki şuyulandırmanın gündeme alınarak detaylı olarak görüşülmesi önergesi oy birliği ile gündeme alındı.

FOTOĞRAF: SP'li üye Celalettin Gönültaş, şuyulandırma ile değersiz bölgeden çok değerli bölgeye "yürütülen" arsa hakkında, bölgenin planı üzerinde iddialarını dile getirdi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız