SON DAKİKA
SON DEPREMLER

O Artık Kızının Kanından..

A- A+ PAYLAŞ

Malatya İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Turgut Özal Tıp Merkezi'nde komaya giren ve ameliyata alınan hastanın önce B olan kan grubu A'ya dönüştürüldü, ardından kızından alınan karaciğerin nakli gerçekleştirildi.

Turgut Özal Tıp Merkezi'nde karaciğer hastalığı nedeniyle uzun süre tedavi gören emekli öğretmen Ali Fırat, karaciğer yetmezliği nedeniyle komaya girince acil olarak nakil için ameliyata alındı. İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı ve Turgut Özal Tıp Merkezi Organ Nakli Ekip Başkanı Prof. Dr. Sezai Yılmaz (üstteki fotoğrafta soldan 3.), "Hasta komaya girmişti, şuuru yerinde değildi. Çok acele bir şekilde karaciğer nakli kararı aldık. Bunu ailesiyle paylaştık. Karaciğer nakli için Diyarbakır'ın Ergani ilçesinden kız kardeşi geldi.

Kan grubu uyumu vardı. Ameliyata aldık fakat kız kardeşinin damarlarında bir anormallik oldu. Bunun üzerine kız kardeşten karaciğer almaktan vazgeçtik. Aileden başka kimsenin kan grubu uyumu yoktu. Ben ameliyat esnasında çıkıp aileyle konuştum. O esnada İnönü Üniversitesi'nde yüksek lisans öğrencisi olan kızı Şule Fırat gelip, 'Ben karaciğerimi vereceğim' dedi. Hasta ameliyat masasında iken kan grubunu, plazmasını değiştirdik. Kızı çok suretle ameliyata hazırladık, hastanın da ameliyat masasında kanını
değiştirdik. Başarılı bir canlıdan canlıya karaciğer nakli ameliyatı gerçekleştirdik" dedi.

Prof. Dr. Sezai Yılmaz, Turgut Özal Tıp Merkezi'nde şimdiye kadar kan grubu uyuşmazlığı olan 3 tane karaciğer nakli ameliyatını başarıyla gerçekleştirdiklerini söyleyerek, "Karaciğer nakli konusunda en fazla vakası olan merkez olduk. Türkiye ve Avrupa'da en iyisiyiz. Kan grubu uyumsuz olanlar arasında yapılan karaciğer nakli vakalarında da en iyi durumdayız" ifadelerini kullandı.

Ameliyat masasında kanı değiştirilerek farklı kan grubundaki kızından alınan karaciğerin nakledildiği emekli öğretmen Ali Fırat, yoğun bakımdan çıkarıldı.

Babasına karaciğerini veren İnönü Üniversitesi yüksek lisans öğrencisi Şule Fırat, ameliyat esnasında halasının damar sıkıntısı yaşaması nedeniyle 1 saat içinde karaciğerini verecek başka birini bulması istenince kendi karaciğerini vermeyi kabul ettiğini söyledi.

Şule Fırat, "Halamın bir damarının ince olması nedeniyle karaciğer uyuşmazlığı çıktı. Bizden 1 saat içinde karaciğer verecek yeni bir verici bulunması istendi. Vericinin kan grubunun 0 ya da B grubu olması gerekiyordu. 1 saat içinde verecek kimse yoktu. O sırada ben verebilirdim. Ancak kan grubum uymuyordu. Babamın kan grubu, benim kan grubuma döndü. Kısmetmiş oldu. Her şey 24 saat içinde ve çok hızlı gelişti. Babamı daha görmedim. Biz öldü diye ağlamaya başlamıştık, yaşadığına inanamıyorum" diye konuştu.

Bu arada, Turgut Özal Tıp Merkezi'nde şimdiye kadar 104 karaciğer naklinin gerçekleştirildiği belirtildi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız