SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'O Bina 200 Yıllıktı..'

A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da, Kerpiç Yapı konulu konferans düzenlendi.

Malatya Mimarlar Odası ve Valilik Koruma Uygulama Denetim Bürosu (KUDEB) işbirliği ile İl Özel İdare Salonu'nda düzenlenen Kerpiç Yapı konulu konferansında ilk önce, KUDEB Başkanı Levent İskenderoğlu konuştu. İskenderoğlu, Vali Ulvi Saran'ın direktifiyle 3 ay önce kurulan KUDEB'in çalışmaları hakkında bilgi aktardı.

"KUDEB'in kurulmasıyla Malatya için önce yol haritası oluşturmaya çalıştık. Beyin fırtınalarının ardından, Malatya'nın binlerce yıllık kültürü hakkında çalışmalar başlattık" diyen İskenderoğlu, "İlçelerde de tarama yaptık. Sokak sağlıklaştırması yapıyoruz. 12 ayrı noktada çalışmalar yapıyoruz. Restorasyon projeleri yaptık. 3 ay içerisinde birçok adım attık" şeklinde konuştu.

Mimarlar Odası Başkanı Fevzi Çelebi ise, kerpiç evin önemini anlatırken, "Darende ilçesi Balaban kasabasında yaşlı amcaya sorduk. Ne zamandır burada otuyorsun dedik. Oğlum ben burada doğdum dedi. O bina sanırım 200 yıllık idi. Yaşlı amca da gayet sağlıklı idi" ifadelerini kullandı.

Yeşil yapımın önemini de anlatan Çelebi, "İlimizde ağaç kesimi gerçekleşiyor. Bize çok şikayet geliyor. Ağaçların da kesilmesini istemiyoruz. Mimarlar Odası olarak, doğa üzerinde de hassasiyetimiz var" dedi.

Kerpiç Yapı konulu konferansın konuşmacısı İstanbul teknik Üniversitesi (İTÜ) öğretim üyesi Doç. Dr. Bilge Işık ise konferansında kerpiç yapının sağlıklı olmasından söz etti.

"Sentetik elyaf piyasaya sürüldü. Pamuklu yün kenara itildi. Sentetik elyafı giyince terlediğimizi fark ettik. Elyaftan dolayı terliyoruz. Pamukluya geri dönmeye çalıştık" diyen Doç. Dr. Işık, kerpiç binalarla ilgili şunları söyledi:

"Beton binalar çoğaldı, kerpiç unutuldu. Kerpiç binalar daha sağlıklıdır. Kerpiç eski usullerle yapılırsa süreç uzun oluyor. İşçilikte çok fazla çalışan ihtiyaç var. Ancak biz çağın teknolojisini kullanıp kerpiç üretip bina yapımını daha çabuk hale getirdik."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız