SON DAKİKA
SON DEPREMLER

''O Bir Uyanış ve Kurtuluş Çağrısıydı''

A- A+ PAYLAŞ

Atatürkçü Düşünce Derneği Malatya Şube Başkanı Ali Ekber Tunçdemir, Amasya Genelgesi'nin yayınlanmasının 86'ncı yıldönümü dolayısıyla bir açıklama yaptı.

Amasya Genelgesi'nin tarihimizde ayrı bir yeri ve önemi bulunduğunu belirten Tunçdemir, şunları söyledi:

"Amasya Genelgesi, Sevr ile paramparça edilmiş, bütünüyle yok olma aşamasına gelmiş bir ülkenin yeniden dirilişinin ilk adımı ve ulusal bağımsızlık savaşı için Türk ulusuna seslenen bir uyanış çağrısı idi. Türk ulusunun bu çağrıya uymasının gerekçesi ve kurtuluş için uygulanacak programı ve amacı belirleyen bir bildiriydi. Atatürk'ün düşüncelerinde biçimlenen “Ulusal egemenliğe dayanan, tam bağımsız Türkiye Cumhuriyeti”nin temellerini oluşturan ilk kuruluş belgesi olması nedeniyle de Amasya Genelgesi'nin tarihimizde ayrı bir yeri ve önemi vardır.

Birinci Dünya Savaşı'nın ardından işgal edilen vatanımız, yüce Atatürk'ün önderliğinde kazanılan Kurtuluş Savaşı’yla bağımsızlığına kavuşturulmuştur. Ulus egemenliğine ve iradesine dayanan çağdaş Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulması süreci Amasya Genelgesi’yle başlamıştır. Genelge’de yer alan “Ulusun bağımsızlığını yine ulusun azim ve kararı kurtaracaktır.” ifadesi ulusal egemenliğe ve bağımsızlığa yer vererek daha sonra kurulacak olan Cumhuriyet rejiminin de en önemli dayanağı olmuştur. Ulusal egemenlik ve bağımsızlık ilkelerinin yaşamsal öneminin dile getirildiği Amasya Genelgesi, bir başlangıç olmanın çok ötesinde anlamlar taşımaktadır Bu yönüyle Amasya Genelgesi, demokratik Cumhuriyetimizin kuruluşunun ilk belgesi olma özelliğini de taşımaktadır. Amasya Genelgesi, yok olma noktasındaki ulusumuzun tarih sahnesinde yeniden, daha güçlü bir şekilde var olmasını ve çağdaş, demokratik Cumhuriyetimizin kurulmasını sağlayan hareketi başlatmıştır.

Yurdun nasıl kurtulacağının ilkelerini saptayarak Türk ulusunun geleceğini biçimlendiren kararlara yer verilen Genelge, toplumsal bilincimizin oluşmasına yadsınamaz katkılarda bulunmuş, “kurtuluş” düşüncesini seferberliğe dönüştürmüştür. Amasya'da alınan kararlarla daha sonra Erzurum ve Sivas Kongreleri yapılmış, ulusal birlik ve beraberlik içerisinde Kurtuluş Savaşı başarıya ulaştırılmıştır.

Amasya Genelgesi'nin yayımlanışının 86. yıldönümünde, başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, ülkemizin “kurtuluş” ve “kuruluşuna” emeği geçen tüm büyüklerimizi saygıyla anıyoruz. Bugün sahip olduğumuz olanakların değerini bilmek ve içinde bulunduğumuz koşulların doğurduğu sorumlulukların bilincinde olabilmek açısından tarihsel belleğimizi canlı tutmak önemlidir. Tüm yurttaşlarımızı, Amasya Genelgesi ile başlayan ve bugüne uzanan sürecin bilincinde olarak, ülkemizin ekonomik ve siyasal bağımsızlığının yeniden gerçekleştirilmesi konusunda her birimizin üzerine düşen sorumluluğu üstlenmeye çağırıyoruz.

Amasya Genelgesi’nin 86.yılını bu bilinçle kutluyoruz."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız