SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'O Bölgeyi Kaybedersek..'

A- A+ PAYLAŞ

Belediye başkanı Ahmet Çakır'ın, Türk Mimar Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) İl temsilciliğini ziyareti sırasında çeşitli konular ele alındı. Başkan Çakır, “TEDAŞ binasının karşısında bulunan alanın tekrar mücavir alan olarak Malatya Belediyesine kazandırılması gerekir, aksi halde Malatya’ya yapılan en büyük kötülük olur” dedi. Çakır, ayrıca Yıldıztepe mahallesinde 7 dönümlük bir alanda kentsel dönüşüm gerçekleştirmek için çalışma başlattıklarını ve bu bölgedeki kentsel dönüşümü Esenlik şirketi kanalıyla gerçekleştirmeyi düşündüklerini söyledi.

ZMO İl temsilciliğinde gerçekleşen toplantıya İl temsilcisi Fevzi Çiçek’in yanı sıra ZMO yönetim kurulu ve oda üyeleri de katıldı.

İl temsilcisi Çiçek'in, “Tarım ve yeşil alanların korunduğu, yaşanabilir çağdaş bir kent oluşturmak için ZMO olarak Belediyemizin bize vereceği her türlü görevi almaya hazırız” ifadeleriyle yaptığı açış konuşmasından sonra konuşan başkan Çakır; “Kenti birlikte yönetmek için farklı alanlarda ve düşüncedeki tüm sivil toplum örgütlerini, meslek odalarını ziyaret ediyoruz ve onların katkılarını bekliyoruz.dedi.

Çakır, “İmara açılması düşünülen Tecde ve çevresi için verimli tarımsal alan olduğu ve yapılaşmaya açılmaması önerileri var. Oda olarak bu bölgenin tarımsal ve ekonomik olarak eksisi veya artısı anlamında hazırladığınız bir çalışma var mı? Bu çalışmayı bize iletirseniz bu bölge için vereceğimiz kararda önemli rol oynayacaktır” diyerek Tecde bölgesi için ZMO’dan proje istedi.

İl Temsilcisi Çiçek de “Geçmiş dönemlerde aralarında Meyvecilik Araştırma Enstitüsü’de olmak üzere yapılan imar planları ile ilgili olarak hazırladığımız dosyada da belirttiğimiz görüşlerde bir değişiklik yok. O bölge 1. derecede tarım alanı, korunması gerekir. Tarımsal alanlar ve bu alanlardan geçinen insanların korunduğu, yüzeysel sular ve toprak yapısı bakımından özellikli tarım alanı olması ve bağcılık, elma-armut, üzüm gibi geleneksel meyveciliğin geliştirilmesi için bölgenin yapılaşmasına karşıyız” diyerek başkanı yanıtladı.

Başkan Çakır, “Bölgede yapılaşmalar hızla devam ediyor. Yapılaşmalar artıkça egzoz gazları artıkça iklim yapısı değişecektir. Belki 3-5 yıl koruyabiliriz ama ondan sonra korumamız çok zor. Onun için meyvecilik başta olmak üzere o alanın planlamasına şimdiden başlanması gerek” diye başkanı yanıtladı.

Bir basın mensubunun“ Açılan yollar ile sıkışmış olan kent merkezi daha da cazip hale geliyor. Siz konuşmalarınızda ‘uydu kentler’ ,’alt merkezlerden’ bahsediyorsunuz. Bu bir çelişki değil midir?” sorusuna Belediye Başkanı, "Konuşmamın başında da belirtmiştim zaten. İmara açılacak bölge tarımsal alanda standartların üzerinde ise korunması gerekir. Onun için bölgenin fizibilitesinin çok iyi yapılması gerekir. Kişisel olarak görüşüm tarımsal alan olarak değil de kontrollü yapılaşma alanı olarak değerlendirilmesidir. Ama şu an için bölgeyle ilgili henüz bir kararımız yok.”yanıtını verdi.

Aynı basın mensubunun “Geçmişte Malatya Belediyesinin mücavir alanında olan, uydu kent olmaya aday yerlerden olan TEDAŞ’ın karşısında yer alan İkizce köyü bölgesinde peşpeşe maden ocakları açılıyor. Bu konudaki görüşünüz nedir?” sorusunu da Belediye başkanı; “Biliyorsunuz o bölge geçmişte mücavir alanımız idi. İleriye dönük planlamaların yapılması için bölgenin bir an önce tekrardan mücavir alanımız olması gerekir. O bölge yok edilmeden kazanmamız gerekir. Aksi halde 3-5 yıl sonra oraları kaybederiz ve kenti boğarız. Bu durumda Malatya’ya en büyük kötülük olur” diyerek yanıtladı

Çakır, kentsel dönüşümle ilgili farklı bölgelerde çalışma olup olmadığı yönlü soru üzerine de “Yıldıztepe Mahallesinde gecekondulaşmayı önlemek için 7 dönümlük bir alanda kentsel Dönüşüm projesini uygulamak istiyoruz. Bölgedeki projeyi de Esenlik şirketimize yaptırmayı düşünüyoruz. Böylece Esenlik Şirketimizde güçlenmiş olur” dedi.

Ziyaret daha sonra basına kapalı olarak devam etti.

HABER-FOTO: Yaşar KARAASLAN

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız