SON DAKİKA
SON DEPREMLER

O Fotoğraf ve Bir İddia Daha!..

A- A+ PAYLAŞ

Çanakkale Savaşı sırasında çekildiği belirtilen ve askerlerin görüntüsü nedeniyle "hangi koşullarda mücadele edildiği"nin simgesi olarak bir anda yayılan "Meçhul Asker" fotoğrafı ile ilgili iddialar tartışılıyor. Geçtiğimiz haftalarda, bu fotoğrafın Çanakkale Zaferi'nin elde edildiği 1915'de değil, 1918'de çekildiği ve görüntüdeki kişilerin asker değil, "hurdacı" oldukları iddiası basında yeraldı.

Fotoğraftaki kişilerin, Malatya'nın Yeşilyurt İlçesi Kadiruşağı Köyü'nden savaşa giden ve dönmeyen askerler oldukları, "akraba" iddiasında bulunanlarca öne sürülmüş, Malatya'da bazı basın organlarınca da haber yapılan bu iddialar, malatyahaber.com'da 21 Eylül'de yayına konulan bir haberdeki detaylarla, "doğru değil" iddiasıyla kanuoyuna duyurulmuştu.. (malatyahaber'in söz konusu haberine sayfanın altındaki linkten ulaşabilirsiniz)

Fotoğrafla ilgili olarak, son iddialar ise şu şekilde yansıtıldı:

....

Meçhul Askerler Sahte Çıktı!..

Pilot değil hurdacı!

Çanakkale'nin Fedakar Havacıları adıyla Türkiye çapında e-mail ile herkese ulaştırılan, posterleri yaptırılıp neredeyse tüm kamu kurumlarına binlercesi satılan fotoğraf "yalan" olduğu ifade eoildi. Bir televizyon programında fotoğraf üzerinde yapılan tartışmada fotoğrafın Çanakkale Savaşı'nın gerçekleştiği 1915 yılında değil savaştan çok sonra 1918 yılında çekildiği anlaşıldı. Üstelik fotoğrafta görünen ve Osmanlı askeri olduğu iddia edilen kişilerin de asker değil yıllar sonra savaşın yapıldığı alandan hurda toplayan kişiler olduğu belirtildi. Fotoğraf ilk kez ODTÜ Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Bülent Yılmazer tarafından Çanakkale Zaferi'nin 90. Yılı etkinliklerinde yaptığı sunumla kamuoyuna sunuldu. Fotoğrafı Çanakkale'de Osmanlı ordusu adına pilot olarak görev yapan Emil Meinecke'ye ait bir fotoğraf albümünden aldığını belirten Yılmazer albümde fotoğrafın altında da "Türk askerlerinin gururu 1915" yazdığını kaydetti. Büyük ilgi gören fotoğraf poster yapılarak çoğaltıldı ve "Çanakkale Hava Savaşları" isimli bir kitapta kullanıldı.

SAHTE İDDİASI

Ancak Emekli Polisler Derneği'nin yayını olan Türkiye Polis Dergisi'nde yer alan bir yazıda bu fotoğrafla insanların kandırıldığı ve haksız kazanç elde edildiği ileri sürüldü. Bu iddialar bir televizyon programına da konu oldu. Derginin editörü Suat Demirci ile Bülent Yılmazer'in katıldığı programda, Yılmazer fotoğrafın arkasında yer alan "Çanakkale 1918" yazısının ortaya çıkmasıyla şaşırdı. Yılmazer fotoğraftaki kişilerin üzerindeki üniformalarla ilgili tartışmada da bunların asker olmayabileceğini kabul etti.

Neden asker olamazlar?

POLİS dergisinde fotoğraftakilerin asker olamayacağı şöyle açıklandı:

* 1915'te Osmanlı ordusu iyi teçhizatlıydı, askerlerin üstü harap değildi.

* Şapkaları soluk değil, ayakkabı yok ama çorapları temiz;

* Uzun boylu askerin üniforması Fransızlarınki gibi soldan düğmeli. Osmanlı'da düğmeler sağda.

* Aynı orduda iki asker çantasını farklı yerde taşımaz.

* Sağdaki askerin giydiği Osmanlı subayı giysisi. Osmanlı'da bir subay ile bir er yan yana böyle duramaz.

KAYNAK: haber7.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız