SON DAKİKA
SON DEPREMLER

O Gece FETÖ İmamıyla 15 Görüşme Yapılmış

0
Güncellendi - 2017-03-16 01:07:30
O Gece FETÖ İmamıyla 15 Görüşme Yapılmış
A- A+ PAYLAŞ

Malatya’daki darbe girişimi davasında tutuklu yargılanan 2. Ordu eski İdari Kurmay Yarbaşkanı Tuğgeneral Mustafa Serdar Sevgili ile 2. Ordu eski Harekat Destek Yarbaşkanı Tuğgeneral Zeki Karataş’ın (fotoğraftaki) darbe girişimi gecesi FETÖ’nün Kara Kuvvetleri Komutanlığı imamı olduğu iddia edilen Kurmay Albay Bilal Akyüz'ün toplamda 15 kez telefon görüşmesi yaptıklarına ilişkin kayıt bulunduğu bildirildi.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin aralarında dönemin 2. Ordu Komutanı Adem Huduti'nin de bulunduğu 28'i tutuklu 76 sanığın yargılandığı davada dinlenen tutuklu sanık 2. Ordu eski Harekat Destek Yarbaşkanı Tuğgeneral Zeki Karataş'ın da ifadesi alındı.

Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesince duruma salonuna dönüştürülen Yakınca Spor Salonu’nda görülen davanın duruşmasına tutuklu bulunduğu Osmaniye Cezaevi’nden getirilerek ifadesi alınan Tuğgeneral Zeki Karataş, savunmasında, mesajı (sözde sıkıyönetim direktiflerinin yer aldığı mesaj) gördüğünü ancak gelen ekini görmediğini, "görevine devam yazdığını" sonradan fark ettiğini söyledi.

Tutuklu sanık Tuğgeneral Karataş, “Sıkıyönetim ile ilgili 3 mesaja baktık, ekini görmedim. Kimseye bu konuda emir verip, görevlendirme yapmadım. Kurmay başkanı vekili Mustafa Serdar Sevgili 'ordu komutanına arz edeceğiz' dedi. Beraberce Ordu komutanı karargahına gittik, kenarda bekledim, kimseyle konuşmadım. Ordu karargahına gelince, Genelkurmay başkanına ulaşmaya çalıştığını biliyorum. Darbeye teşebbüsten önceden haberim olduğunun asılsız olduğunu belirtmek istiyorum." dedi.

İddianamede yer alan Ordu karargahındaki Muhabere Elektronik Bilgi Sistemler (MEBS) irtibatlarını sağlayan 4 telefonun kesilmesi talimatı iddiasına ilişkin ise Karataş, "Televizyonda Genelkurmay kararahının eline geçirdiği geçiyordu. Darbeciler karargahı aramasın diye 4 telefonu kesmek istedim. Ordu komutanımız hatların kesilmesini istemeyince vazgeçtim." savunmasını yaptı.

Darbe girişimi sırasında Malatya 2. Ordu İstihkam Alay Komutanının kendisini aradığını aktaran Karataş, savunmasını şöyle sürdürdü:

"Komutan beni aradı, genel durumu takip etmesini, dışarı çıkılmamasını, söyledim. Kışlanın dışına çıkılması emrini vermedim. Komuta katı ile odam arasında gidip geldim. Nizamiyeden silah sesleri geliyordu. Can güvenliğini koruma ihtiyacı hissettim. Güneydoğu'da çalıştım, silahımı Sedat Kaya aldığı için bana tahsis edilen silahımı aldım. Makinalı silah ile karargah dışına çıkmadım. Hiç kimseye doğrultmadım, ateş etmedim. Makinalı tabanca ile çatışma olmaz. Tüfekli birinin karşısına da makinalı tabanca ile çıkılmaz. Çatışma esnasına silah kullandığımı kabul etmiyorum."

Karataş, Ordu komutanının odasına iki kere gittiğini anlatarak, "Kurmay başkanı beni nizamiyeye gönderdi. Kemal Keskin yüzbaşı 'oradan ayrılmayacağını orada kalacağını' söylüyordu. Herkes onun cep telefonuyla konuşmasını dinliyordu. Kurmay başkanıyla görüştüğü bende hasıl olmuştur. Kurmay başkanını göndermesiyle bina dışına bir kez çıktım. 'Darbeye iştirak edenler' listesinde ismimin olması haksızlık. Ordu komutanı ve kurmay başkanının emirlerini yerine getirmediğim herhangi bir an olmamıştır. Komutanın odasına silahla girmeye çalışmadım. İnsanlı Keşif Uçağı (İKU) hazırlığı ile ilgili bir konuşmaya şahit olmadım. Ordu komutanının odasında hiçbir toplantı yapmadık."iddialarını ileri sürdü.

SORULAR VE CEVAPLAR…

Sanık Tuğgeneral Zeki Karataş; Mahkeme Başkanı Vedat Koç’un “Sizden ele geçirilen belgelerden birisi DEAŞ’ın eleman sorgulama metni olduğu anlaşılıyor” şeklindeki hatırlatması üzerine; “Konuyla ilgili bilgi sahibi olmak için almışım, başka bir nedeni yok” şeklinde, “Ordu komutanına yıldırım harekat emrini Ordu komutanına arz etmeyi sana kim teklif etti?” sorusuna, “Mustafa Serdar Sevgili Paşa” şeklinde, “Kurmay Başkanına vekalet eden bir kişi varken, böylesine önemli bir evrakı bir albayın Ordu komutanına arz etmesi uygun mudur?” sorusuna, “Uygundur” şeklinde, “Mustafa Serdar Sevgili’nin kışla için verdiği emri duydun mu?” sorusuna “Hayır duymadım’ şeklinde, “Ordu komutanı sıkıyönetim emrini uygulanıp uygulanmayacağı konusunda bir şeyler söyledi mi?” sorusuna, “Ben orada kısa süre kaldım” şeklinde, “Ordu komutanın bu emir uygulanamaz şeklindeki yazı yazdığına şahit oldun mu?” sorusuna, “Ben oradayken görmedim” şeklinde, “Beylik tabancan hep yanında mıydı?” sorusuna, “Evet” şeklinde, “Avni Angun gelirken koridorda bir konuşma geçti mi?” sorusuna, “Çok uzun zaman geçti, hatırlamıyorum” şeklinde, “Avni Angun’un kelepçelenmesini gördün mü, kelepçeli halde gördün mü” sorusuna, “Görmedim” şeklinde cevaplar verdi.

“HİÇ KİMSE BİZİ ENGELLEMEDİ,RAHAT RAHAT DOLAŞTIK”

“Komuta katında bulunduğun süre içinde serbest hareketini engelleyen biri oldu mu?” sorusuna, “Hayır olmadı” şeklinde, “Ordu Komutanın emir subayı ve koruma astsubaylarının seni engelleme şeklinde bir hareketleri oldu mu?” sorusuna, “Emir subayı Sedat Kaya zorla silahımı aldı. Korumaların bir hareketi olmadı” şeklinde, “Orada bulunduğun süre içerisinde Ordu komutanının darbe karşıtı ya da darbe yanlısı konusundaki kanaatinedir?” sorusuna “Darbe karşıtı” şeklinde cevap veren Tuğgeneral Zeki Karataş, “Emir subayı Sedat Kaya, benden aldığı tabancamı, odasında geri bana iade etti, bu nedenle kamera kaydına girmemiştir” dedi.

SAVCI: ORDU DARBE GİRİŞİMİNDE BULUNMAMIŞ MI?

Duruşma savcısı İsmil Gökhan Orman; “Hiçbir şeye şahit olmamışınız, Odu darbe girişiminde bulunmamış mı?” diyerek, “14-15 Temmuz’da neredeydiniz?” sorusuna, Tuğgeneral Karataş, “Ankara’daydım” dedi. “Niye Ankara’ya gittiniz?” sorusuna, “Alış veriş yapmak için, Ankara’yı biliyoruz” şeklinde cevap verirken, Savcı, ‘Sadece alışveriş merkezleri Ankara’da mı?” şeklinde ifadede bulundu.

FETÖ’NÜN İMAMI İLE DARBE GÜNÜ 15 KEZ GÖRÜŞMÜŞLER….

Duruşma Savcısı İsmail Gökhan Orman; “FETÖ’nün Kara Kuvvetleri Komutanlığı imamı olduğu iddia edilen Kurmay Albay Bilal Akyüz ile görüştünüz mü?” sorusuna, Tuğgeneral Zeki Karataş, “Hayır” cevabını verdi. Duruşma Savcı Orman “HTS kayıtları öyle demiyor ama” dedi.

Savcı Orman “Albay Bilal Akyüz ile aranızda 12 kez görüşme olmuş” ifadesine, Tuğgeneral Karataş, “Görüşmedik” dedi. Savcı Orman; “Bilal Akyüz’ü hiç tanımıyor musunuz?” sorusuna, Tuğgeneral Karataş, “Benim akademiden arkadaşımdır. Darbe girişimi günü görüşmedik” dedi.

Duruşma Savcısı İsmail Gökhan Orman'ın; Tuğgeneral Mustafa Serdar Sevgili’nin FETÖ’nün Kara Kuvvetleri Komutanlığı imamı olduğu iddia edilen Kurmay Albay Bilal Akyüz ile darbe girişimi günü 3 kez görüşmesi olduğu" şeklindeki açıklaması üzerine Mahkeme Başkanı Vedat Koç, buna ilişkin Tuğgeneral Sevgili’ye soru yöneltti. Tuğgeneral Sevgili, “Görüşmedim. Tanımadığım numaraları açmıyorum” şeklinde cevap verdi.

Duruşma Savcısı İsmail Gökhan Orman; “Mehmet Yılmaz adına kayıtlı bir numara ile darbe girişimi günü Bahadır Erdemli, Zeki Karataş ve Mustafa Serdar Sevgili ile görüşmüş. Bu adam kim?” sorusuna, kimse cevap vermedi ve tanımadıklarını ifade ettiler.

Burhan KARADUMAN, Ferdi DURDU- Yeni Malatya Gazetesi, malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız