SON DAKİKA
SON DEPREMLER

''O Geri Zekalı Yatırım!..''

A- A+ PAYLAŞ

Çoğunluğunu İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) öğrencilerinin oluşturduğu İnönü Üniversitesi bünyesindeki “Üniversite- Sanayi İşbirliği Topluluğu (ÜSİT)” na mensup 100 dolayında öğrenci, İİBF İşletme Bölüm Başkanı Prof.Dr. Recep Güneş’le birlikte, “Üniversite- Sanayi İşbirliği ve Bölgelerarası Kalkınmışlık Programı” çerçevesinde Ticaret ve Sanayi Odası (TSO)’nda düzenlenen bir eğitim toplantısına katıldı. Oda başkanı Mücahit Fındıklı, “konferans” şeklindeki toplantıda, Malatya’da ve bölgede yaşanan sorunları, çözüm önerilerini anlatırken, ilginç bazı değerlendirmeler ve yorumlar da yaptı.

“BİZLERİ SİYASALLAŞTIRDILAR..”
Fındıklı, öğrencilere hitaben yaptığı konuşmada, “Bizleri şimdiye kadar ütopik bir dünya ile baş başa bırakmışlar. Yapılacak işlerin üstünü örtüp toplumu siyasallaştırmışlar. Örneğin Nemrut!.. “Nemrut Komagene’ krallığından beri orada duruyor. Biz neyi tartışıyoruz? Komagene Malatya’nın mı Adıyaman’ın mı? Bunu bizlere bilinçli olarak dayatıyorlar. Esas sorunu görmemizi engelliyorlar. Böylesi propagandalarla, esas sorunu görsek oraya turistlerin kolayca ulaşımını sağlayacak olan teleferiği isteyeceğiz. Yöneticiler için bu istem başta ekonomik olmak bir çok sorunu da beraberinde getireceği için işlerine gelmez. Yani proje üretmemişiz siyasallaştırmışız.

Hatta biz de 70’lı yılların ortalarında ‘İslam gelecek zulüm bitecek’ diye bağırıyorduk. İslam 1400 yıldır zaten var. Bizim sorunumuz İslam’ı getirmek değil. Bir kısmı değişik şekilde sloganlar haykırıyordu. Bizleri siyasallaştırdılar gerçek sorunuzu görmemizi engellediler..”dedi.

“BU GERİ ZEKALI YATIRIM..”
Fındıklı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bundan birkaç yıl önce Doğu’da yapılan bir toplantıda Sırrı Sakık’a ‘Siz ekonomik yönden bölgenin en güçlülerindensiniz, ama bölgeye en ufak bir yatırımınız neden yok?’ diye bir soru sordum. Bölge insanının başta eğitim-sağlık olmak üzere önemli sorunları var. Ama bölgenin önde gelenleri hizmet vermek yerine yatırım yapmak yerine, proje üretmek yerine siyasallaştırmışız, buna şark kafası diyoruz. Hiçbir siyasi partinin Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi ile ilgili ekonomik projesi yoktur. Aşırı siyasallaşmış toplumlar maalesef problem çözmekten çok uzak bir kör düğüşü içerisinde yürürler.

Şark kafasına en bariz örnek de ilimizde Vagon Onarım Fabrikası. Bu geri zekalı yatırımı 19 yıldır konuşuyoruz. Ama sonuç yok. Öte taraftan 500 fabrikayı görmüyoruz. Vagon Onarım yüzünden gelişen sanayimizi görmezden geliyorlar. Dönemin Cumhurbaşkanı Demirel’e ‘Burayı kaldırın yoksa bir dinamit ben atacağım, çünkü sanayicimizin önünü kesiyor’ dedim. Aynı şekilde Adıyaman yolu, Kayısı sorunu ile bizlerin gerçek sorunlarını örttüler.”

“DOĞDUĞUN YERE YATIRIM..”
Öğrencilere “Nerelisiniz ve nereye yatırım yapmak istersiniz?” sorusunu yönelten Fındıklı öğrencilerden doğdukları kente yatırım yapacakları yanıtı alması üzerine “Doğrusu da budur. Hiçbir yabancı yatırımcı özellikle doğuya ve güneydoğuya yatırım yapmaz. Bunun bir çok nedeni vardır. Onu için ekonomik kalkınmamızın ilk şartı kendi girişimcilerimizi desteklememiz ve onlara sahip çıkmamızdır. Yani ortaklık kültürünü, geliştirmeliyiz, bölgemizin kentimizin gerçek ihtiyacını belirlemeli ve o doğrultuda planlar ve projeler üretmeliyiz..” diye konuştu.

“SABANCI DEDİ Kİ..”
TSO Başkanı, merhum işadamı Sakıp Sabancı ile yaptığı bir görüşmeyi de anlatırken, “Rahmetli Sabancı’ya ‘Malatya’da da bir yatırımızı görmek istiyoruz ağam’ diye bir talebim olunca ilk sözü ‘Kaç tiyatro salonunuz var?’ sorusu oldu. Daha sonra ‘eğitim, hastahane, müzikhol, sinema, restoran sayılarını ve durumlarını sordu. Sosyal ve kültürel yaşamın gelişmediği bir bölgede sanayi asla gelişmez. İnsanların tüm sosyal ihtiyaçlarını gidermezseniz, karşılayamazsanız insanlar o bölgeye gelmez. Yaşayanlard a kaçmanın yolunu arar. Yani sosyal yaşamın olmadığı, sinemasının, tiyatro salonunun, müzikholünün bulunmadığı yerlerde sanayi gelişmez” değerlendirmesini yaptı.

“RAKAMLARLA OYNAYAN CAMBAZLAR..”
Sanayicilere verilen teşvik primleri konusunda da bilgi veren Fındıklı özetle; “ Rakamlarla oynayan batılı sanayici geçinen cambazlar var. Doğu ve Güneydoğulu sanayicilerinin teşvik birimlerini yediklerini iddia ediyorlar. Türkiye ölçeğinde verilen nakit teşvikten Doğu ve Güneydoğu’lu sanayici sadece ve sadece yüzde 6.5 pay almıştır. Bunun yüzde 30’nun amacı dışında kullandığını sürekli gündeme getiriyorlar. Kendilerinin yüzde 93.5’unun yüzde kaçını götürdüğünü söylemiyorlar.” dedi.

Yaklaşık 2 saat süren eğitim amaçlı ziyaret-toplantı, öğrencilerin Fındıklı’ya soru sorma bölümünden sonra sona erdi.

HABER- FOTO: Yaşar KARAASLAN

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız