SON DAKİKA
SON DEPREMLER

O Gün Stadda Neler Oldu?

A- A+ PAYLAŞ

İsmet YALVAÇ Yazdı

 

Malatyaspor Kulübü’nün kuruluş tarihi 6 Mayıs 1966.

 

Malatyaspor yöneticileri, kulübün 40. yıl kutlamalarını, 2005- 2006 futbol sezonunun açılış töreninde başlatmayı uygun görüp, buna göre de bir program yaptılar.  31 Temmuz Pazar günü İnönü Stadı’nda “şölen” havasında bir açılış programı organize edilirken, programa göre Malatyaspor-Kocaelispor maçının devre arasında da, kulübe emeği geçenlere, eski başkanlara “40. Yıl Teşekkür Plaketi-Şildi” verilecekti..

 

Ama bu olmadı. Yapılmadı, yapılamadı.

 

Saat 17.00’den itibaren start alan sezon açılış töreninde yaşananlar, Malatyaspor Kulübü yöneticilerini, “eski” ve “yeni” belediye başkanı arasında bıraktı.

 

Mehmet Yaşar Çerçi, 1999’da belediye başkanlığı görevine seçildikten hemen sonra 2. Ligde durumu hiç de iç açıcı olmayan Malatyaspor’un yönetimini  üstlenmiş, bir süre sonra da takım Süper Lige yükselmiş, Çerçi kulüp başkanlığı görevini 2. başkan Hikmet Tanrıverdi’ye devrederken, Belediye Başkanı olarak  kulübe sürekli destek sağlamıştı. Bu nedenle, Malatyaspor’un, Malatyalıların “unutamadığı” isimler arasına girmişti.

 

Sezon açılış töreninden günler önce; Malatyaspor’un “diğer” unutulmayan isimleri gibi, Mehmet Yaşar Çerçi de, “40. Yıl Teşekkür” ödülünü alması için, kulübün başkanı tarafından bizzat Malatya’ya davet edilmişti. Tıpkı, kulübün kurucularından 85 yaşındaki Osman Çağlı gibi.. Tıpkı, diğer bazı eski başkanlar gibi.. Çerçi ile Mersin’de tatilde bulunan Çağlı törene katılmak üzere bizzat gelirken, eski başkanlar Fuat Ercişli, Nurettin Soykan gibi isimler de, yerlerine ödüllerini almak üzere vekillerini göndermişlerdi.

 

İnönü Stadı’na girişi önce fark edilmeyen, daha sonra fark eden bazı taraftarların alkışları ve tezahüratlarıyla tüm stada duyurulan Mehmet Yaşar Çerçi, kendisine yönelik bu tezahürata protokol tribünün arkalarında, Osman Çağlı ile birlikte oturduğu koltuklardan kalkarak yanıt vermişti.

 

Stadda bulunanlar ve başarı telgrafı gönderenlerin anons edilmesi sırasında; Çerçi “her nedense” unutulurken, CHP Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu da tribünlerden büyük alkış ve tezahüratla karşılanmış, stadda bulunan AKP Milletvekili Ali Osman Başkurt, telgraf gönderen diğer AKP Milletvekili Münir Erkal ve stadda bulunan Belediye Başkanı Cemal Akın ise protestolardan nasiplerini almışlardı. Nitekim, bir süre sonra milletvekili Başkurt, stadı da terk ediyordu.

 

İnönü Stadı’nın tribünlerini dolduran taraftarların; CHP’li Aslanoğlu ve MHP’li Çerçi’ye yönelik tezahüratları, buna karşın iki milletvekili ve belediye başkanına olan tepkileri, ortamı bir anda Malatyaspor yöneticileri açısından “kriz” durumuna getiriyordu. Belediye başkanının konuşması sırasında da protestoların sürmesine Akın’ın hayli bozulduğu gözlenirken, kulübe emeği geçenlerin “plaket töreni” bir anda devre dışı kalıyordu. Çünkü, plaket töreni için Çerçi’nin sahaya davet edilmesi halinde tribünlerde yaşanacaklar ve bundan rahatsız olacakların durumu, geçmişte yaşanan ve güç bela atlatılmaya çalışılan, belediye- Malatyaspor gerginliğini yeniden tetikleyebilirdi.

 

Aralarında Çerçi ve Çağlı’nın yanı sıra Soykan ve Ercişli’nin temsilcilerinin de bulunduğu il dışından gelenler, tribünden olanları izlemekle yetinmek zorunda kalırken, kulüp başkanı Hikmet Tanrıverdi, konuşmasında Çerçi’den “Malatyaspor’un büyük başkanı Mehmet Yaşar Çerçi” diye bahsederek,  Çerçi’yi onore etmeye çalışıyordu. Eski belediye başkanı Çerçi, tribünlerde töreni ve maçı bir süre izledikten sonra, kulüp yöneticilerine veda edip staddan ayrılırken, plaket için Mersin’den çağrılan Osman Çağlı ise plaket töreninin yapılmamasını eleştiriyordu.

 

Plaket töreni çoğunluk için ertelenirken; Kulüp Başkanı Tanrıverdi, Belediye Başkanı Akın’a “40. Yıl” teşekkür plaketini-şildini veriyordu.

 

Açılış töreninin büyük bir bölümünü izledikten sonra, kulüp başkanı Tanrıverdi’ye veda ederek staddan ayrılan Çerçi, izlediklerini ve “hissettiklerini” anlayışla karşıladığına dair bir tavır sergilerken, bir başka olgunluk da milletvekili Aslanoğlu’ndan geliyor. Yöneticilerin sahada olduğu bir ortamda sahaya davet edilen Aslanoğlu, bu davete uymamayı tercih ederken, daha sonra çevresine bu durumu “Malatyaspor yöneticilerini güç durumda bırakmamak için” diye anlatıyordu. Ayrıca, Çerçi de, stadda adının anons edilmemesini, “dikkate alınmaması gereken bazılarının işgüzarlığı” olarak gördüğünü, bunu da hiçbir şekilde Malatyaspor’a, yöneticilerine maletmediğini ifade ediyordu.

 

…

 

Malatyaspor Kulübü yönetimi ile belediye yönetimi arasında, geçen yılki kongrede yaşanan gerginlikler ve olayların ardından kurulmaya çalışılan diyalogdan rahatsız olan ve özellikle de belediye kanadını (daha doğrusu başkanını) bu doğrultuda etkileyebilecek durumda olanların varlığı biliniyor. Olaylı kongreden önce, olaylara yol açan ortama neden olanlar, sonrasındaki gerginlikten sorumlu olanlar ve ardından gelen yumuşama ortamından tekrar rahatsızlık duyan kesimler, kişiler isim isim konuşuluyor, zaten Malatya’da.. Bunların, Malatyaspor’la belediye arasında yeniden bir gerginlik yaratma yönündeki çabalarından geri durmadıkları ifade ediliyor.

 

Belediyenin Malatyaspor’a desteği olarak bilinen konularda yeniden beliren sıkıntılar da, bunların eseri. Örneğin, Malatyaspor’un belediyeden kiralayıp işlettiği Atatürk Caddesi ile Cezmi Kartay arasındaki katlı otoparkın, yeniden Belediye Fuarcılık Şirketi’ne iadesi geçtiğimiz günlerde olmuştu. Otopark, belediyenin talebiyle iade edilmişti. Kulübün halen yönetim merkezi olarak kullandığı Sivas Caddesi’ndeki belediyeye ait binanın kirasının artırılması da, yine yeni gerginlik yaratma çabası içerisinde olanların bir başka çabası diye konuşuluyor. İşin enteresanı; bunlar Çerçi'nin başkanlığı döneminde Malatyaspor'a verilmişken, Akın döneminde geri alınmaya çalışılıyor olması..

 

Malatyaspor’a toptan kiralanan belediyeye ait bilboardlar için anlaşma koşullarının üzerinde talep edilen yeni miktar bir başka sıkıntı. Belediye Esenlik Şirketi’nin Malatyaspor’a vereceği destek (ki bu destek bazılarınca hep yanlış yorumlanıyor ve sanki Malatyaspor kulübünü buradan verilen para yaşatıyor havası veriliyor. Oysa öyle değil. Esenlik’in verdiği-vereceği para, Malatyaspor’un yıllık bütçesinin ancak 10’da-12’de biri seviyesinde) konusunda pürüzler çıkarılmaya çalışıldığına dair iddialar artmaya başladı. Esenlik şirketinden gelen bu paranın da önünün kesilmesi için cansiperane çalışanlar var diye biliyoruz.

 

Malatyaspor’un, belediye desteği diye yararlandığı otopark, bilboard, kulüp binası aslında, kendi başına kar etmeyen, belediye desteği ile “kar” durumuna getirilebilecek olan “belediye şirketleri”nden alınmıştı ve oraya döndürülmeye çalışılıyor.

….

 

Malatya İnönü Stadı’nın tribünlerinde, 31 Temmuz Pazar günü, her yaştan, her kesimden; kadın-erkek, çocuk-genç-yaşlı, başı örtülü- açık kadınlar vardı. Yani Çerçi gibi MHP'li, Aslanoğlu gibi CHP'li değildi, hepsi... Sadece bir partinin mensubunu, örneğin MHP’li Çerçi’yi alkışlamadılar. CHP’li Aslanoğlu’nu da alkışladılar. Hatta, AKP’li olan Meclis Başkanı ve Başbakanı da alkışladılar. Sadece 3 isme yönelik bir tepki varsa, bunun nedenlerini bu üç ismin ve çevresindekilerin çok iyi yorumlaması gerekiyor diye düşünüyoruz.

 

Malatyalı, iktidar partisinin milletvekillerinden ve belediye başkanının performansından memnun değil.. Tribün tepkisi, sadece Malatyaspor ekseni etrafında alınırsa, yanılgıya düşülmüş olur. O tribünlerde Malatya’da yaşayan insanlar vardı ve tepkilerini “oy verdikleri” insanların karnesi olarak görmek daha doğru olacak. Tribünlerin durumunu, bir başka yanlış hesabın gereği olarak Malatyaspor’un etrafında değerlendirmek, “Her Malatyaspor platformunda Belediye Başkanı rencide ediliyor” diye olayı yorumlamak, orada verilen mesajları anlamamak demektir.

 

...

 

Belediye Başkanı protesto edilirken, hemen yanında oturan Çerçi'nin ayağa kalkarak protestocuları susturmak istediğini, "Yanlış olur" diye kendisinin engellediğini söyleyen Osman Çağlı'nın, protestolara ilişkin patenti tamamen kendisine ait olan "Taammüden (Tasarlayarak) Bağırma" saptaması ve vatandaşın dolu olduğunun görülmesi gerektiğine ilişkin değerlendirme de yabana atılmamalı.

 

...

 

VE FOTOĞRAFLAR: İnönü Stadı'nda yaşanan ve üstteki yazıda aktarılanlar fotoğraflara da yansıdı. Kulüp Başkanı ve 40. Yıl Plaketi'ni alan Belediye Başkanı Akın'ın gergin yüz ifadeleri üstteki fotoğrafta.. Üstten ikinci fotoğrafta "halay" çeken iki başkanın yüz ifadesinde de aynı gerginlik yansıyor.. Alttaki fotoğraflar; "plaketini" alamayıp, tüm stadın tezahüratıyla yetinen Çerçi'yi ve yanındaki Çağlı..

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız