SON DAKİKA
SON DEPREMLER

''O İhaleyi Askıya Aldık''

A- A+ PAYLAŞ

Beydağı Devlet Hastanesi’nin “depreme dayanıklı hale getirilmesi gerekir” raporu bulunan bir binasına, bu güçlendirme yapılmadan Yoğun Bakım Ünitesi kurulması yolunda Dr. İlhan Geçit’in başhekimliği döneminde yapılan ihale tartışma konusu oldu.. Vali Halil İbrahim Daşöz, konunun araştırıldığını, ihalenin askıya alındığını, ön incelemenin ardından gerekirse soruşturma açılacağını bildirdi.

KADIN DOĞUM VE ÇOCUK BÖLÜMÜ BİNASI..
Edinilen bilgilere göre; Beydağı Devlet Hastanesi bünyesinde Kadın Doğum ve Çocuk Bölümü olarak kullanılan binanın sağlam olmadığı yönündeki iddialar üzerine, 2006 Mayıs ayından önce, dönemin başhekimi Dr. Nail Derelioğlu teknik bir inceleme yapılması talebinde bulundu. Yapılan incelemede, binanın zemininin sağlam olduğu ancak, kolon ve duvarlarının güçlendirilmesine ilişkin öneriyi içeren bir rapor çıktı. Bu durum Sağlık Bakanlığı’na da iletilince, ODTܒden uzmanlar inceleme yaptılar ve “güçlendirme gerekir” diye görüş bildirdiler.

O süreçte Dr. Derelioğlu görevden alındı ve yerine Bingöl’den Dr. İlhan Geçit atandı. İddialara göre Dr. Geçit, Sağlık Bakanlığı’na hastanenin mevcut Başhekimlik bölümüne Acil Servis, Kadın Doğum ve Çocuk Servisi’nin bulunduğu binaya da yoğun bakım üniteleri yapma yolundaki düşüncesini bakanlığa iletti ve Bakanlıktan “fikir” açısından bunun uygun olduğu görüşü bildirildi. Yine iddialara göre; teknik açıdan bakanlığın yapılacak düzenlemeye “olur” diyebilmesi için, bu konuda hazırlanan teknik projelerin bakanlık onayına gönderilmesi ve buna “olur” verilmesi halinde, bu bakanlık onayı olarak değerlendirilebilecekken, hastane yönetimi bakanlığın “fikir” bazındaki yazıya yaklamışını “olur” olarak kabul etti, daha önceden “güçlendirilmesi gerekir” yolunda teknik raporlar bulunan binanın yoğun bakım servisine dönüştürülmesi işlemi için ihale süreci başlattı. Bu süreçten, ne Valiliğin ne de Sağlık Müdürlüğü’nün haberi oldu. Yasal olarak, Başhekimin bu yetkisinin bulunduğu belirtilirken, Dr. Geçit yönetimi yaklaşık 300 milyar TL civarındaki bu ihaleyi gerçekleştirdi ve bir firma ihaleyi kazandı.

Bu iddialar yerel basında dile getirilince, Valilik ve Sağlık Müdürlüğü’nün gelişmelerden haberi oldu. İddialara göre, Dr. Geçit görevden alındığını öğrendiği dönemde ilgili firmaya yer teslimini de yaptı.

“İHALE ASKIYA ALINDI..”
Vali Halil İbrahim Daşöz, iddialar üzerine 10 Ocak Perşembe günü, o ana kadar ikinci kez görevden alınma yazısı henüz gelmemiş olan Beydağı Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Derelioğlu’nun yanı sıra Sağlık Müdürü Dr. Sezai Demirel ve ihalenin verildiği müteahhit firmanın temsilcisiyle bir toplantı yaptı.

Daha sonra Valinin bu konuda açıklama yapacağı basına duyuruldu ve saat 12.15 sıralarında basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Vali Daşöz, ihalenin askıya alındığını belirtti ve şunları söyledi:

“Bina çürük tabiri çok farklı bir tabir. Sağlık Bakanlığı yetikilileri burada bir çalışma yapmış. Bunun sonucunda binanın güçlendirilmesi yönünde rapor verilmiş. Bu çalışma yoğun bakımla ilgili bir çalışma. Burada yoğun bakımın yapılması öngürülüyor. Burada ilk önce bir güçlendirilme çalışması veya yapılacak çalışmanın binanın statiğini olumsuz etkilemediğini bir teknik raporla ortaya konulması gerekiyor. Bu noktadan hareketle arkadaşlarımızla görüştük. Bundan sonra öncelikle güçlendirilme çalışması yapılacak. Eğer tıbbi olarak sözü edilen yapılan ihalenin yapılması gerekliyse binanın gücünün ortaya koyulması gerekir. Eğer sorun olacaksa ilk olarak güçlendirme çalışması yapılacak. Bakanlıkla görüşmelerimiz sürüyor.

Güçlendirme çalışmaları uzun sürebilir, ancak proje yok ortada. Güçlendirilmesine dair bir rapor var ama bunun nasıl yapılacağı projelendirilmemiş. Bu noktada bir üniversite veya kurum ile görüşerek bu projenin ortaya çıkması gerekir.

Yoğun bakımla ilgili çalışma güçlendirme çalışmalarını olumsuz etkileyecek çalışma ise ihalenin uygulanmasını durduracağız burada işe başlanmayacak.

Yoğun bakımla ilgili hastane bir yazı yazmış bakanlığa yoğun bakımın güçlendirmesi şeklinde. Ancak, binanın yapısını etkileyecek bir nokta görülmemiş olabilir. Bakanlık ilke olarak bir şey dememiş. Yapılan projenin teknik olarak görülmesi gerekir. Sonuç olarak güçlendirme ile ilgili süreci hızlandıracağız. Ihale yapılmış olsa dahi, çalışma binanın gücünü etkileyecekse çalışma yapılmayacak. Bu arada şu an itibariyle ihale askıya alındı. Şu an orada mütehit firma bir çalışma yapılacak. Konunun araştırılması konusunda bir tahkikat yapacağız.
Iddiaların hepsini inceleme konusu yaparız. Sonucuna gore soruşturma açarız.”

“BAKANLIĞA SORACAĞIZ..”
Sağlık Müdürü Dr. Demirel ise, Valinin basın toplantısından önceki toplantının çıkışında sorular üzerine, “Şu an soruşturma aşaması söz konusu değil. Güçlendirme olduğu takdirde ihale yapılıp yapılmayacağını Bakanlığımızın APK Dairesine soracağız. Ihalenin doğru olup olmadağı konusunda bir şey diyemeyiz. Bakanlık ne derse ona göre hareket edeceğiz. İhalenin yapıldığı noktasında bir bilgimiz yok. Ama kurumun ihaleyi kendi yapma yetkisi var. Beydağı Devlet Hastanesi ve Sağlık Bakanlığı arasında güçlendirme ile ilgili bir yazışma olmuş. Bu yazışma ne valilikten ne de bizden geçti. İşin doğrusu yazının bizden geçmesi daha iyi olurdu. Ancak geçmedi. Bazen bakanlık ile hastane direkt yazışıyor.” dedi.

SONRA GÖREVDEN ALMA..
Bu tartışmalar ve toplantılar yapılırken, kısa bir süre sonra Dr. Derelioğlu’nun Beydağı Devlet Hastanesi Başhekimliği görevinden alındığına ilişkin bakanlık yazısı Malatya Valiliğine ulaştı. Tartışma konusu ihale başta olmak üzere Dr. Geçit dönemindeki bazı tasarruflarla ilgili geniş kapsamlı bir raporu ilgili makamlara sunduğu öğrenilen Dr. Derelioğlu’nun yerine atama yapılmazken, Valinin açıklamasında soruşturma konusu olabileceğini belirttiği ihaleyi gerçekleştiren eski başhekim Dr. İlhan Geçit’in ise, görev yeri Bingöl’de değil Ankara’da olduğu, “gelişmeleri” yakından takip ettiği, muhtemelen başhekimlik görevine yeniden atanmasını beklediği öne sürüldü.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız