SON DAKİKA
SON DEPREMLER

O İki Belde Niye Yok?

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Belediye Meclisi’nin Ekim ayı ilk toplantısında, merkeze bağlı 6 belde belediyesinin Malatya Belediyesi’ne bağlanması oylanarak kabul edilirken, belediyenin 115 milyon YTL olarak öngörülen 2007 tahmini bütçesi komisyona havale edildi. Belediyenin 70 memur alımı ile ilgili teklifin de, gündemdeki birçok madde gibi iki gün sonraki ikinci toplantıda görüşülmek üzere komisyona havale edildiği bildirildi.

BÜTÇE KOMİSYONA..
Belediye Başkanı Cemal Akın’ın başkanlık ettiği, saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan Meclis Toplantısı’nda ilk olarak 2007 Mali Yılı Belediye Bütçesi görüşüldü. 115 Milyon YTL olarak belirlenen 2007 Mali Yılı Bütçesi 6 Ekim 2006 Cuma günü yapılması kararlaştırılan ikinci toplantıda görüşülmek üzere Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edildi.

6 BELDENİN MERKEZE BAĞLANMA KARARI..
Belediye Meclisi, Malatya Belediyesi yerleşim alanı içerisinde bulunan Konak, Şahnahan, Topsöğüt, Dilek, Hanımın Çiftliği ve Orduzu belde belediyelerinin Malatya Belediyesi’ne bağlanması maddesini de görüştü.

İmar İşleri Müdürlüğü tarafından teklif edilen gündem maddesi ile ilgili olarak, Malatya kent bütünü yerleşim alanının içerisinde 14 ilçe ve belde belediyesinin yer aldığı, bu beledilerin ayrı ayrı planlanması ve imar uygulamasının kentin çarpık gelişmesine, genel imar düzeninin bozulmasına ve temel aktyapı hizmetlerinin kurulmasında büyük sorunlar meydana getirdiği belirtilerek, Belediye kanununun 11. Maddesi gereğince bu beldelerin Danıştay’ın görüşü alınarak, İçişleri Bakanlığı teklifi üzerine müşterek kararname ile kaldırılarak Belediye’ye katılması imkanının tanındığı belirtildi.

Merkeze bağlı 6 belde belediyesinin merkez belediyeye bağlanması konusu görüşülürken konuşan Belediye Başkanı Akın, “Malatya kent bütünü yerleşim alanı içerisinde kalan toplam 14 ilçe ve belde belediyesi yeralıyor. Bu beldelerde ayrı ayrı yapılan, başta imar planları olmak üzere planlamalar, genel imar planının bozulmasına ve temel alt yapı hizmetlerinde büyük sorunlar yaratıyor.

Belediye Kanunu’nun 11. maddesi gereğince, bu beldelerle ilgili olarak Danıştay’ın görüşü alınarak ve İçişleri Bakanlığı’nın teklifi üzerine müşterek kararname ile kaldırarak, belediyemize katılmasına imkan tanıdık.” şeklinde açıklamada bulundu.

TARTIŞMALAR VE SORULAR..
MHP’li meclis üyeleri, “Neden Bostanbaşı (Barguzu) ile diğer beldeler yok?” diye sorunca, Başkan Akın’ın yanıtı “Onlar bizim merkez ilçemize dahil değiller.” yanıtı verdi.

Bilindiği gibi, Malatya Belediyesi sınırları ile iç içe girmiş olan belde belediyelerinden, gerek kentin gelişimi ve kontrollu planlama gereği göz önünde bulundurulması gereken, ayrıca arsa rantı en yüksek yerler olan Yeşilyurt ilçesine bağlı Barguzu (Bostanbaşı) ile Yakınca (Kilayık) belediyeleri, kentin batı yönündeki gelişiminin denetlenmesi açısından büyük önem taşıyor. Ancak, bu iki belde, Malatya Belediyesi’nin yeni planlama kapsamına alınmadı. Bu belediyelerden Barguzu’da, Malatya Belediye Başkanı Cemal Akın’ın amcasının oğlu belediye başkanı olarak görev yapıyor.

Ayrıca konu görüşülmekte iken konuşan MHP’li meclis üyesi Mehmet Torun, “İlimiz ve şehrimiz sürekli göç alıyor. Bu göçle gelenler genellikle verimli tarım arazilerinin üzerinde barınıyorlar ve kısa bir süre sonra da baraka şeklinde evlerini konduruyorlar. Bu da plansız yapılaşmanın yanı sıra verimli tarım alanlarının yok olmasına neden oluyor. Bu durumun önüne geçmek için neler yapıyorsunuz?” sorusunu yöneltti.

Belediye Başkanı Akın ise, Nisan ayından buyana Beydağı bölgesinin imara açılması için çalışmaları başlattıklarını ve bu çalışmalar doğrultusunda takriben 60 bin dönümlük alanın imarlı hale getirileceğini, sözkonusu bölgedeki arazilerin yüzde 95’e yakınının devlete, geri kalanının ise şahıslara ait olduğunu söyledi. Akın bu bölgenin imara açılmasıyla birlikte hem tarım arazilerinin kurtarılacağını, hem de imarsız gelişmenin önüne geçileceğini kaydetti.

6 belde belediyesinin merkez belediyeye bağlanması yolunda, Malatya Belediyesi’nin düzenlemesi oy çokluğu ile kabul edildi. Söz konusu karar, 6 belde belediyesinin iradesi dışında alınan bir karar konumunda.

70 MEMUR KADROSU..
Gündemde ayrıca, Personel Müdürlüğü’nden gelen norm kadro önerisi görüşüldü. Önerinin, Malatya Belediyesi’nin mevcut memur kadrosuna 70 kadro daha ilave edilmesini içerdiği belirtilirken, personel müdürü Ahmet Ünver, konu hakkında bilgi verdi. Ünver, “Kentimiz, Büyükşehir statüsünde olan belediyelerin dışında en çok nüfusa sahip. Yeni yasal düzenleme ile belediyemize 70 memur daha alınması öngörülüyor. Buna göre yasal zorunluluk olarak 4 başkan yardımcısı, 10 müdürlük, 5 avukat, 82 teknik ve 15’te sağlık personelin bulunması gerekli. Şu anda 5 Sağlık Memurumuz var buna 10 ilave, 2 Avukatımız var 3 avukat ve 75 olan teknik personelimize 7 daha kadro verildi. Böylece teknik kadro sayımız 82 olacak. Ayrıca belediyenin ihtiyacına göre isteğe bağlı müdürlük oluşturma sayısı da 12. Böylece 22 müdürlük oluşuyor. Şu an için belediyemizde 398 memur kadrosu var, ihdas edilen 70'le bu sayı 468’e çıkıyor. 70 kadronun 7’si teknik, 10’u sağlık, 3’ü avukat ve geri kalanını da itfaiye personeli olarak istihdam etmek istiyoruz.”dedi

Norm Kadro önerisi de, 6 Ekim Cuma gününe ertelenen ikinci oturumda görüşülmek üzere komisyona havale edildi.

PARKTAN YOL İÇİN YER ALINMASI DA!..
Cuma günkü oturuma, gündemin maddelerinin çoğunluğu ertelenirken, bunlar arasında Vilayet çevresindeki yolun genişletilmesi için, Vilayet arkasındaki parktan yer alınması ve yola katılması önerisinin de yeraldığı öğrenildi. Oto parkların önlenemeyip, 60 yılda oluşan ve kent merkezindeki “en güzel yeşil alan” olan parktan yer alınarak yola katılma istemine karşı, belediye meclis üyelerinin vereceği karar merak konusu oldu.

Cuma günkü toplantı, saat 10.00’da başlayacak.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız