SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"O Kadar Güçlüler ki, 'ÇED Gerekli Değil' Raporu Almışlar!"

0
Güncellendi - 2018-11-29 05:15:44
A- A+ PAYLAŞ

"MALATYA'DA BAZI KÖYLERDE HAYATLAR YOK EDİLİYOR".. CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, “HES'lere, taş ve maden ocaklarına verilen keyfî izinler ve yerleşim yerlerine kurulan çimento fabrikaları bu hızla giderse korunacak çevre dolayısıyla Çevre Bakanlığına ihtiyaç kalmayacak” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, TBMM Genel Kurulu’nda Malatya’nın çevre sorunlarını gündeme getirdi. AKP politikaları sonucunda HES'lere, taş ocaklarına, maden ocaklarına verilen izinlerle Türkiye’de âdeta doğa katliamı yaşanmaya başlandığını belirten Ağbaba, “HES'lere, taş ve maden ocaklarına verilen keyfî izinler ve yerleşim yerlerine kurulan çimento fabrikaları bu hızla giderse korunacak bir doğal çevre kalmayacak, bu yüzden de Çevre Bakanlığına ihtiyaç kalmayacak”dedi.

MALATYA TAŞ OCAĞI CENNETİ OLDU

Ağbaba, “Türkiye'nin en güzel kentlerinden biri Malatya, maalesef AKP sayesinde taş ocakları cenneti hâline geldi. Dağlarımız, ovalarımız âdeta yaralı hâle geldi. Artık tüm Malatyalılar görüyor ki taş ve maden ocakları, başta insan sağlığı olmak üzere, hayvancılığı, tarım arazilerini, su kaynaklarını, mezarlıkları, hatta köyleri yok ediyor.Doğanşehir Kelhalil, Eskiköy, Dedeyazı; Akçadağ Karapınar, Cevizpınar; Yeşilyurt Örnekköy, İkizce, Kozluk Köyü, Gündüzbey-Kaptaj; Hekimhan ve Arguvan'ın birçok köyünde, Arapgir Alıçlı ve Yazılı köyünde hayatlar yok edilmeye devam ediyor.” ifadelerini kullandı.

ÇİMENTO FABRİKASINA FEDA EDİLİYOR

Ağbaba konuşmasının devamında; “Görgü, Haçova, Kuyulu, Kuşdoğan, Fatih, Duruldu Mahallesi yani Çerkezyazısı yani Malatya'ya en yakın bölgeler, tarım arazilerinin en verimli olduğu alanlar taş ocakları aracılığıyla yok ediliyor. O bölgede yaşayan mahalle sakinleri itiraz ettikçe taş ocaklarının kapasitesi artırılıyor. Köyler ‘taş ocağını kapatın’ dedikçe AKP onları cezalandırmaya devam ediyor. Şimdi bahsettiğim köylerin ortasına bir de çimento fabrikası kuruluyor. "Köyün yanına çimento fabrikası olur mu?" demeyin, gözlerimizle gördük, köylülerle gittik. Belki inanmayacaksınız ama çevre yoluna 300 metre, Kuyulu köyünün tam yanı başında bir çimento fabrikası kuruluyor. Malatya'nın en gelişen bölgesi bir fabrikaya feda ediliyor. Çimento fabrikası sadece Kuyulu Mahallesi'ni değil, Kuşdoğan, Görgü, Duruldu, Çayırköy, Fatih köyünü hatta o bölgedeki bütün yaşam alanlarını yok ediyor. Burada Malatya'nın en güzel kayısıları yetişiyor. Fabrika sahipleri o kadar güçlü ki "ÇED Gerekli Değildir" raporu almışlar . Köylüler, AKP milletvekillerinin bazılarının fabrika sahiplerinden daha fazla çalıştığını söylüyor. Bunu da AKP milletvekiline sataşarak söylemek istiyorum” dedi.

KUYULU MAHALLESİ SAKİNLERİ, ‘ELLERİMİZ KIRILSAYDI DA AKP’YE OY VERMESEYDİK’ DİYORLAR

“ÇED raporlarının tamamında çevre, orada yaşayan insanlar düşünülmüyor, sadece ve sadece ruhsat isteyen insanlar düşünülüyor” diyerek konuşmasını sürdüren CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, “ ÇED vermek bir Hükûmet politikası hâline geldi. ÇED raporu vererek âdeta çevre düşmanlığı yapılıyor. Kuyulular "Köyün yanına kurulan çimento fabrikasına 'ÇED'e gerek yok.' diyenleri Allah'a havale ediyoruz." diyorlar. Kuyulu Köyü, her seçimde "full" AKP'ye oy vermiş durumda, şimdi "Ellerimiz kırılsaydı da AKP'ye oy vermeseydik. Haram olsun, gözlerine, dizlerine dursun." diyorlar." Çimento fabrikası kurulursa, onları sopayla kovalayacağız." diyorlar.”şeklinde konuştu.

ARAPGİR YAZILI’DA YAĞMAYA ‘DUR’ DİYECEĞİZ

Ağbaba, “Bir başka doğa katliamı da Malatya'nın Arapgir Yazılı Köyü’nde gerçekleştirilmek isteniyor.Yazılı Köyü’ne devlet ne zaman gidiyor? Devlet maden ocağı ve taş ocağı ruhsatı vermeye gidiyor, onun dışında, yol yapmaya, su götürmeye, hizmet vermeye gitmiyor. 2012 yılında çok küçük bir alan için "ÇED Raporu Gerekli Değildir" denilerek alınan demir madeni ruhsatı, aradan altı yıl geçtikten sonra büyütülmek isteniyor ve firma sahibi şimdi tam tamına 500 hektarlık alanda demir aramak istiyor, ruhsat sınırı Yazılı Mahallesi'nin yerleşim yerini, köy mezarlığını, köyün bağını, bahçesini ve tamamını içine alıyor. Köylülerin kutsal kabul ettiği yüzyıllar evveline dayanan cemevi, köy yerleşim yerleri yok edilme tehlikesiyle karşı karşıya. Kısaca, bu demir madeni alanı genişletilirse  Yazılı Köyü yok olacak. 29 Kasımda Genel Başkan Yardımcımız Gülizar Biçer Karaca  Başkanlığında bir heyetle orada olacağız ve bu yağmaya ‘dur’ diyeceğiz.”dedi.

“Bir bölgeye taş –maden ocağı açılacaksa, çimento fabrikası kurulacaksa, o bölgede yaşayan insanların mutlaka görüşleri dikkate alınmalı” diyen Veli Ağbaba,  “Su kaynakları, doğal kaynaklar maalesef yok edilmekte. Anadolu kimsenin babasının çiftliği değil, Malatya da AKP'nin babasının çiftliği değil. Eğer orada bu ruhsata izin verilirse, başta CHP milletvekilleri ve halk olmak üzere, bunun önünde durmaya devam edeceğiz.Bundan sonra da Arapgir'de, Kuyulu'da, Örnekköy'de, Gündüzbey'de, Dedeyazı'da halkımızla birlikte çevre katliamına karşı duracağımızın bilinmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Bülten- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

12 yorum yapılmış

  • malatyalı (5 yıl önce)
    ne söylerseniz boş lakırtı,muhalefet topyekün yapılır.lider başrol de olur.kılıçdaroğlu ve ekibi tabiki malatya dahil ful değişim yaşanmalıydı.işin hakkı buydu ,bunu yapmadılar çünkü mevcut durumdan memnunlar.malatya %15 yeter diyorlar.ülkeyi bir adama teslim ettiler.işin özü bu .chp malatyada chp kılıçdaroğlu ile seçime girse alacağı oy yine %15 dir.yerel seçimlerde chp seçmeninin sandığa bile gitmeyeceğini düşünüyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ülkücü (5 yıl önce)
    İneği dışardan alırız,yiyeceği samanı dışardan alırız , buğdayı dışardan alırız,nohut dışardan gelir,mercimek ile pirinç zaten ithal,...işlenmiş ürün ve teknolojik ürünleri zaten saymıyorum.Evet gerçekten çağ atladık(!) Ama geriye :) Malatyalı
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (5 yıl önce)
    Tüm yorum yapanlara söylüyorum. Bu vekilin söyledikleri yalan mı? Neden bu kadar gözünüz kör vicdanınız karardı. O zaman vatandaşların bu sorunları neden görmezden geliniyor. Kimse ülke gelişmesin demiyor ki. İnsanlık bitmiş ne dersen de.
    0
    0
    Yanıtla
  • Caner (5 yıl önce)
    Artık ağbaba ve kılıçdaroğlu gibi kişilerin bir değişmesi lazım .Yeter artık yapamıyorsunuz işte yapamadınız da bırakın yeni kişilerin önünü açın.Yıllardır Chp’liyiz partiden soğuttunuz.Belki başkaları gelse güzel şeyler olacak ama kalkın şu koltuktan artık .Hep hava civa boş konuşuyorsunuz yıllardır.
    0
    0
    Yanıtla
  • Murat (5 yıl önce)
    Sayın Ağbaba, bu belediyeye bir de şunu sorun: gerçekten büyükşehir kiöin kullandığı, nerede hangi amaçla kullsnıldığı bilinmeyen 1500 (binbeşyüz) araç kiralamış mıdır?
    0
    0
    Yanıtla
  • Sayın vekilim keşke Malatya Büyükşehir Belediye Başkan adayı olsan!
    0
    0
    Yanıtla
  • Harun (5 yıl önce)
    Malatya AVM mühürlü ama açık, kendi yaptığı otel çevre yolunun ortasında kaçak,ismet paşa zamanında yapılan cadde dışında düzgün cadde yok,Müstakbel belediye başkan adayımız ilkokul müfettişi falan filan......
    0
    0
    Yanıtla
  • mevlüt (5 yıl önce)
    ayın vekilim ben bir akp olarak sizi taktir ediyorum akp 4 vekili var kendilerinden başka kimseye faydası olmayan 4 in san devlet bunlara bide maaş veriyor malatya için neyaptılar karagöz köyüne taş ocağı yaptılar e vet köyde hiç bir şey kalmadı hayvan lar tozdan yayılmıyor üzüm bağlarımız kurudu akp vekiller bırakın insanların sorunları yapmıyorbsanız bari hayvarın sorunlarını giderin çakır bey başkanken yanına gitik derdimizi anlatyama gitik elinde tesbihi diyorum başkanım bize zararı var bu kamyonlar 40 tonla beydağında inecekler ve şe hir merkezinden geçecek dedim asvat buzulacak o kamyonların allah etmeye fireni patlarsa ne olur dedim bi,z de dağirlendireceğiz zarar verirse il gilenecegi,z dedi 1 ay sonra kamyon bir eve girdi 1 suriyeli hanım çocunğuyla öldü hesabını kim vberecek üstü örrtüldü akpy oyverdiğim için vicdan azabı çekityorum rahmetli sayın mevlüt asalanoğlu seçim zamanı işyerimize geldi bana dedi adaş vep doğruya oy verdiniz bu sefer yanlışa oy verin dedi yinede vermedik ama şim di sayın vekilim oyum sana busurunları yanlızca senin ağzında doyurum malatya artık oyanın malatyanın sorun ları kim ilgileniyeorsa hiz met adamı kimse ona çalışın
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (5 yıl önce)mevlüt isimli kullanıcı yorumuna
    Şimdi sen inanıyor musun ki bu Chp zihniyeti gelince herşey düzelecek. Tabii AKP ile gözleriniz açıldı, eliniz bolluk gördü, hizmet gördünüz, şimdi de şımardınız, kendinizi kaybettiniz. Az bir şey menfaatinize dokunuldumu hemen düşman kesiliyorsunuz. Malatya, Türkiye Akp ile 16 yılda çağ atladı. Bu Chp gelirse bizi yüz yıl geri götürür be, hala anlamadın mı? Ha biz Akp milletvekillerini çok mu seviyoruz, yok ama, pireye kızıp yorganı yakmıyoruz en azından.
    0
    0
    Yanıtla
  • A haber Malatya poh-pohcusu Seni.... Kemal Sunal Filmine açık örneksin.
    0
    0
    Yanıtla
  • MALATYALI ROJDA (5 yıl önce)Malatyalı isimli kullanıcı yorumuna
    Yazık 24 saat A haber izlemenin yan etkileri ? Batı bizi kıskanıyor eyy amerika osmanlı geliyor ?
    0
    0
    Yanıtla
  • Ne içtin? Spagettiyi fazla kaçırdığın belli.
    0
    0
    Yanıtla