SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'O Kararı Veren Malatyalı Paşa..'

0
Güncellendi - 2015-12-27 17:01:03
'O Kararı Veren Malatyalı Paşa..'
A- A+ PAYLAŞ

Çanakkale Zaferi’nin yıldönümünde İnönü Üniversitesinde düzenlenen “Mehmet Akif ve Çanakkale Zaferi” konulu konferansa büyük ilgi gördü.

Hoca Ahmet Yesevî Konferans Salonunda gerçekleştirilen ve Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yahya Başkan’ın konuşmacı olduğu konferansa Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Özdemir, Rektör Danışmanı Doç. Dr. Cafer Mum, öğretim üyeleri ile çok sayıda öğrenci katıldı.

Konuşmasına  Mehmet Akif Ersoy’u anlatarak başlayan Yrd. Doç. Dr. Yahya Başkan, “Türk düşüncesini, Türkiye’deki sosyal, siyasi ve düşünsel değişimin tarihi vetiresini dikkate alarak, bütünlük içinde ele alan yerli ve yabancı, bireysel ve kolektif kapsamlı araştırmalarda, bir milletin millî marşını yazan Akif’in hak ettiği yeri, ilgiyi ve ağırlığı bulduğu söylenemez. Hakkında bugüne kadar derinlemesine bir biyografinin yazılamamış olması, sinema, tiyatro, resim vb. sanat sahalarına aktarılamaması bu tespitin göstergeleri arasındadır. İstiklâl Marşı şairi adına uluslararası bir sempozyumun düzenlenebilmesi için ölümünden sonra 70 yıl geçmesinin ve adına bir üniversite kurulmasının beklenmesi de bu tespitin doğruluğuna gösteriyor.” dedi.

Yrd. Doç. Dr. Yahya Başkan, Çanakkale Zaferi ile ilgili olarak da şunları söyledi: 

“Dünyanın en büyük zaferine imza atılıyordu. İmza merasimine katılanlar ise; bir mermi, bir top, bir Seyid ve bir de OCEAN’dan ibaretti. Ocean, Soğanlıdere önlerine doğru ilerlerken Avrupalıların bin yıllık hayallerini de beraberinde götürüyordu. Avrupa başkentlerine önce zafer, sonra da hezimet mesajları gönderiliyordu. Ocean’ın işini bitiren, tutulacak bir yeri bile olmayan çeyrek tonluk o tek mermiyi tek başına kaldıran Havra’nın Manastır köyünden garip Yörük delikanlısı Seyid’di.  Cevat Paşa’nın, ‘Bunu nasıl başardın?’ sorusunu ise, ‘Paşam, anam bana bir dua öğretmişti. Birden aklıma geldi ve onu üç defa okuduktan sonra sanki mermi kendisi kalktı.’ şeklinde cevapladı. O dua ‘Lâ havle velâ kuvvete illâ billahi’l-azîm’ idi. Yörük Seyid onbaşının ödülü ise, bir ekmek daha fazla almak ve onbaşı rütbesi oldu. Onu da, ‘Arkadaşlarım bir ekmek yerken iki ekmek boğazımdan geçmez.’ diyerek kabul etmedi.”

“Deniz kuvvetleri ile güçlü bir taarruza geçmeyi planlayan düşman güçlerini engellemek adına aynı gece Nusret Mayın Gemisi’nin karanlıktan istifade edip geçiş güzergâhına mayın döşemesi ile düşmanın zafer planları tamamen yok olmuştur. Bu mayınların döşenmesi kararını veren ise Malatya Arapgirli Cevat Çobanlı Paşa’dır. Bu ayrıntının Malatya kamuoyu tarafından bilinmesinin de önemli olduğunu belirtmek istiyorum.” diyen Yrd. Doç. Dr. Yahya Başkan, Çanakkale Zaferi ile İstanbul yeniden kazanılmıştır.” sözleriyle konferansını bitirdi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız