SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'O Maddeye Ekleme Yapılmalı..'

A- A+ PAYLAŞ

Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkanı Masum Türker, CHP'nin 35. maddesi ile ilgili olarak verdiği teklifi değerlendirerek, "35. madde yeni bir şey getirmemektedir. Eğer gerçekten askerlerin ileride hiçbir şekilde darbe işine karışmamaları isteniyorsa, meşruiyet arama yollarını tıkamak istiyorsa, olsa olsa bu maddeye veya bu kanuna bir ek maddeye 'Askerler hiç bir şekilde darbe yapamazlar, yaparlarsa suçtur' maddesi eklenmelidir" dedi.

DSP Genel Başkanı Masum Türker, çeşitli inceleme ve ziyaretlerde bulunmak üzere Malatya'ya geldi. DSP İl Başkanlığı'nı ziyaret eden Türker, burada İl Başkanı İbrahim Demirhan ve partililerle birlikte bir süre görüştü. Türker, ziyaret esnasında basın mensuplarına gündemi değerlendirip, sorulara yanıt verdi.

"RAHŞAN HANIMIN DAVRANIŞI BİZİ ETKİLEMİYOR"
Anayasa değişiklik paketine hayır oyu vereceklerini belirten DSP Lideri Masum Türker, "Bu anayasa değişikliğini içerdiği maddelerin bir kısmı, güzel maddeler, haklar getiren maddeler olmakla birlikte, özellikle Anayasa Mahkemesi'nin oluşumu, Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu yapısının oluşturulmasıyla ilgili maddeler kabul edilemez maddelerdir. 12 Eylül Anayasası'na 5 generalden dolayı 5G dersek, 5G Anayasası'na karşı olduğumuz gibi, şu anda yapılan değişiklikte AKP'nin tek başına gerçekleştirdiği ve egemen olarak da Tayyip Erdoğan'ın üzerinde durduğu bir anayasa olduğu için bu da 1T Anayasa'sıdır. Değişikliğe hayır oyu vereceğiz" görüşünü bildirdi.

Rahşan Ecevit'in Kılıçdaroğlu'nun genel başkan seçilmesinin ardından CHP'yi desteklemesi ile ilgili olarak Türker, "Rahşan Ecevit, önce ayrılıkçı oldu. Ben DSP'nin genel başkanı olduğum zaman, 15 gün sonra ayrıldı ve parti kurdu. Kendisine ait bir partisi vardı. Bu partisini yeteri kadar geliştiremedi. Sonra 'Ben Kılıçdaroğlu birlikte oraya gidiyorum' dedi ve partisiyle gitmesi gerekirken, partisi daha gitmedi ve partililerinin önemli bir kısmı şu anda DSP'ye geldi. Rahşan hanımın davranışı bizi etkilemiyor ve bizimle ilgisi yok" şeklinde konuştu.

"CHP'DE BİR BİRLİĞİN GERÇEKLEŞECEĞİNE İNANMIYORUM"
CHP'deki gelişmeyle ilgili bir soruya da DSP Genel Başkanı Masum Türker şu yanıtı verdi:

"Sayın Kılıçdaroğlu, sonuç olarak CHP'nin başına lider değişikliği olmuştur. Genel sekreterden, milletvekillerine kadar, belediye başkanlarına, il örgütlerine kadar hepsi duruyor. Demek ki CHP'de çok önemli bir değişiklik yok. Bu değişiklik bir lider değişikliğidir. Biz CHP'nin başarılı olmasını dileriz. Birlik olalım AKP'yi düşürelim düşüncesine katılmıyoruz. Çünkü şu andaki mevcudumuz, eğer AKP'den düşükse, aynı yerde toplanmamız hiçbir şey değiştirmez. Bütün mesele, partiler yaptıkları
faaliyetlerle AKP'ye yönelmiş oyları kendi partilerine yöneltebilmeleridir. CHP'de bir birliğin de gerçekleşeceğine inanmıyorum. Bir süre sonra kendi içlerinde kavgaya başlarlar. Şu andaki birlik CHP içindeki küslerin geriye dönüşüdür."

"BUNU ÇIKARIRSANIZ, SİLAHLI KUVVETLERİN İŞLEVLERİ SONA ERER"
DSP Lideri Masum Türker, CHP'nin TSK İç Hizmet Kanunu 35. maddenin değişikliği ile ilgili olarak TBMM'ye verdiği teklif hakkında ise, "Sayın Kılıçdaroğlu, '35. maddeyi Anayasa'dan kaldıralım' diye yola çıktı. Biz o zaman tepki koyduk. Dedik ki, 'Bunu çıkarırsanız, Silahlı Kuvvetlerin işlevleri sona erer.' Çünkü orası görev veriyor. O madde, Anayasa veya Türkiye'deki hiçbir kanun hiç kimseye, hele askeri kesime darbe yapma yetkisi vermemektedir. Ama 12 Eylül'de darbe yapanlar, kendilerini meşru kılmak için 'Biz bu işi bu maddeye göre yaptık' dediler. Bu madde fazla bir şey getirmiyor. Orada madde şöyle diyor, 'Türk Silahlı Kuvvetlerinin vazifesi, Türk yurdunu, Türkiye yurdunu ve Anayasa'daki belirlenmiş çizgiler içindeki Cumhuriyeti korumak ve kollamaktır.' Biz bundan Türkiye'de rejime karşı olabilecek, dıştan ve içten yıkım faaliyetlerini, terör faaliyetlerini de kapsamak üzere silahlı kuvvetlerini görevlendirdiğini anlıyoruz. Yoksa bu madde içerisinde silahlı kuvvetlere meşru yönetimleri yok
sayarak, darbe yapma yetkisi vermemektedir. Bu konudaki çıkışımız etkisini göstermiş ki, CHP verdiği tasarıda, 'Silahlı Kuvvetler Türkiye yurdunu ve anayasada belirlenmiş demokratik rejim mecburiyetini korumak ve kollamak' görevini vereceğini söylemiştir. Demokratik rejim zaten Anayasa'da Cumhuriyet'in temel değişmez ilkelerinden bir tanesidir. 35. madde yeni bir şey getirmemektedir. Eğer gerçekten askerlerin ileride hiçbir şekilde darbe işine karışmamaları isteniyorsa, meşruiyet arama yollarını tıkamak istiyorsa, olsa olsa bu maddeye veya bu kanuna bir ek maddeye 'Askerler hiçbir şekilde darbe yapamazlar, yaparlarsa suçtur' maddesi eklenmelidir" şeklinde konuştu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız