SON DAKİKA
SON DEPREMLER

O Malatya Yerel Basınının Hafızası

0
Güncellendi - 2017-01-31 21:26:06
O Malatya Yerel Basınının Hafızası
A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Şube Müdürü Araştırmacı- Yazar Nezir Kızılkaya, "İletişim Fakültesi kökenli gazetecilerin sayısındaki artışın Malatya'da yayın yapan yerel basın unsurlarının daha başarılı çalışmalar yapmasını sağlayarak iyi yerlere getireceğine inancım sonsuz" dedi.

Malatya kültürü, halk oyunları ve yerel basını konularında çalışmalar yapan Kızılkaya, bu alanlarda yaptığı çalışmaları yayımlayarak gelecek kuşaklara aktarıyor.

Kızılkaya, yaptığı açıklamada, Malatya yerel basınına ait 130 bin yerel gazeteyi dijital ortamda arşivlediğini, bu gazetelerin Malatya'nın cumhuriyet tarihine ışık tuttuğunu söyledi.

Arşiv çalışmasına devam edeceğini dile getiren Kızılkaya, arşivlediği gazetelere değişik kanallardan ulaştığını ama en büyük kaynağının derleme kütüphaneleri olduğunu kaydetti.

Kızılkaya, "İstanbul Beyazıt Devlet Kütüphanesi, İstanbul Üniversitesi Kütüphanesi, Ankara Milli Kütüphane ve TBMM kütüphanesinden faydalanıyorum. Kütüphanelerin yanında gazetelerin kendi arşivlerinden ve gazete sahiplerinin çocukları ve torunlarından da özellikle yayını sona ermiş koleksiyonlara ulaşarak arşiv yapmaya çalışıyorum" diye konuştu.

Gazete içeriklerini tarama yaparken okuma fırsatının olmadığını belirten Kızılkaya, "Çünkü tararken gazetelere değil taramayı yapan bilgisayar ekranına bakıyorum. Tam gün çalıştığımda bir günde 5 bine yakın gazete tarayabiliyorum. Elimdeki 130 bin gazeteyi en az iki kere okudum. İçlerinde çok fazla enteresan olay var. Fırat ve Ünal Gazetelerinde 1937 yılında Atatürk’ün Malatya’ya gelişinin bildirilme biçimi yani o günkü şartlarda haberin günlük bir haber olarak verilmesi bana çok ilginç gelmiştir. Günümüz şartlarında değerlendirdiğimizde bu haberin beni çok etkileyen bir haber olduğunu söyleyebilirim" ifadelerini kullandı.

"Soba tutuşturmak için kullanılarak yok edilen gazete arşivleri olmuş"

Gazete arşivlerinin derlenmesinin gazeteciler için önemli olduğuna değinen Kızılkaya, "Aktif olan gazetelerin arşivlerinde küçük aksaklıklar olsa da arşivleme işlevi devam ediyor. Yayın hayatına son verdikten sonra arşiv önemini yitiriyor. Soba tutuşturmak için kullanılarak yok edilen arşiv bile olmuş. Çok önemli bir arşivin bodrumda su baskını sonucu yok olduğunu gördüm. Bu 25 - 30 yıllık çok önemli bir arşivdi. Gazete sahipleri vefat edince varislerinin arşivlere sahip çıkmadıklarını gördüm. Bunun manevi bir miras olduğunun farkına varılmadığını gördüm. Kütüphaneler sayesinde biz kayıpların birazda olsa da önüne geçtik" şeklinde konuştu.

Kızılkaya, iletişim fakültelerinde iyi gazeteciler yetiştiğini belirterek,"İnönü Üniversitesi İletişim Fakültesinin Malatya yerel basınına çok büyük katkı sağlayacağını düşünüyorum. Gazetecilik bölümündeki öğrenciler daha çok yeniler ama bunların meyvesini ilerleyen yıllarda göreceğiz. Alaylı-mektepli gibi bir ayrım yapmak istemem ama iletişim fakültesi kökenli gazetecilerin sayısındaki artışın Malatya'da yayın yapan yerel basın unsurlarının daha başarılı çalışmalar yapmasını sağlayarak iyi yerlere getireceğine inancım sonsuz"diye konuştu.

iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

2 yorum yapılmış

  • Mehmet Balkış (7 yıl önce)
    Nezir bey ; Malatya yerel basını ile ilgili arşivlerin taranması demek Malatya ve Türkiye'nin kültür,sanat,eğitim ve tarihinin incelenmesi ve gözler önüne serilmesi demektir.Bu da son derece önemli ve bir o kadar da zor bir işlemdir. Çalışmalarınızı takdirle takip ediyor ve başarılarınızın devamını diliyorum. Zira Malatya'mızda sizin gibi araştırmacılar bildiğim kadarıyla iki elin parmaklarının sayısından az. Mehmet Balkış Müzisyen Eğitimciler Sanat Derneği (MESD) Yön. Krl.Bşk.
    0
    0
    Yanıtla
  • EROL (7 yıl önce)
    Araştırmandan dolayı seni taktir ediyorum.İzlemeye devam ediyoruz.Başarılar.
    0
    0
    Yanıtla