SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'O Mezar Önemli..'

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Müze Araştırmacısı ve Antropolog Hüseyin Şahin, Malatya'da 1 yıl önce bulunan kaya mezardaki verilerin, çevredeki diğer kaya mezarların Geç Roma dönemine tarihlendirilmesi konusunda önemli olduğunu söyledi.

Müzeler Haftası nedeniyle Halk Kütüphanesi Salonu'nda "Malatya-Samanköy Kaya Mezar Odası Temizlik Çalışması" konulu bir sunumda bulunan Malatya Müze Araştırmacısı ve Antropolog Hüseyin Şahin, 6 Ekim 2009 tarihinde Samanköy'de su kanalı çalışması sırasında bulunan kaya mezarın içinde ayna, broş, yüzük çivi, çeşitli küçük boncuk tanesi gibi buluntularla birlikte 4 adet ceset bulunduğunu belirterek, "Malatya ve çevresindeki birçok yerleşim alanında özellikle kayalık alanlarda tek odalı kaya mezarlara ve tepelik alan üzerlerinde de çok miktarda tümülüslere rastlanılmaktadır. Büyük bir ihtimalle bu mezarların bir çoğunun Romalı askerlere ve dönemin zenginlerine ait olduğu düşünülebilir. Anadolu'nun birçok yöresinde çalışma alanımızın bulunduğu Doğu Anadolu Bölgesi ve özelde de Malatya'da bulunan tek odalı kaya mezar odası tip olarak değerlendirildiğinde, tek odalı mezar geleneğinin Doğu Anadolu'da yaygın olarak Urartu sonrasında Helenistik-Roma dönemlerinde Anadolu'nun batısından geldiği önerilebilir. Akçadağ ilçe merkezi ve Bağ köyüne yakın köylerde, Doğanşehir-Erkenek civarında, Arapgir ilçesi köylerinde, Darnede ve Kuluncak ilçe köylerinde yoğun bir şekilde kaya mezar odaları tespit edilmiştir" şeklinde bilgi verdi.

Şahin, Samanköy'deki kaya mezar steli üzerinde beş sıra Grekçe yazıtın bulunduğunu ve yazının Türkçe anlamının, "Loukius Fulbios, kendi karısı Gemella anısına / hatırası için diktirdi" şeklinde olduğu kaydetti.

Şahin, "Ölülerin yanlarında çıkan kendi eşyaları ya da ölü hediyeleri de mezarın Geç Roma dönemine tarihlenmesinde yardımcı olan unsurlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Bugüne kadar Malatya ve çevresindeki yerleşmelerde çokça rastlanılan tek odalı kaya mezar odalarının hepsinin soyulmuş durumda olması, Samanköy'de korunmuş mezarda elde edilen verilerin, çevrede Geç Roma Dönemine ait olduğu düşünülen diğer mezarların tarihlenmesinde de önemli olmaktadır" şeklinde konuştu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız