SON DAKİKA
SON DEPREMLER

O Mezardaki Cenaze..

0
Güncellendi - 2015-12-28 03:46:42
O Mezardaki Cenaze..
A- A+ PAYLAŞ

Yeni açılmakta olan Güney Kuşak Yol güzergahında bulunması nedeniyle, bir bölümündeki mezarların nakledilmesi kararlaştırıldıktan sonra işlemlere başlanan Kuyuönü Mezarlığı'nda, bugüne kadar nakledilen mezar sayısı 2 bin 500'ü geçti. Bu arada, tek tek kazılarak açılan mezarlardan, 32 yıl önce vefat etmiş bir kişiye ait olan cenazenin neredeyse hiç bozulmamış olduğu bildirildi.

AY SONUNA KADAR TAMAMLANACAK..

8 kilometre uzunluğunda 50 metre genişliğindeki Güney Kuşak Yolu açma çalışmaları kapsamında, yolun ortasından geçtiği Kuyuönü Mezarlığı'nda 2 bin 533 mezarın nakledilmesi gereğinin ortaya çıktığı belirtilmiş ve mezar taşıma işlemlerine Mart ayının son haftasında başlanmıştı.

Derme Kanalı'nın içinden geçtiği mezarlığın üst bölümündeki 2 bin 180 mezarın naklinin tamamlanmasından sonra, kanalın altındaki bölümde de nakil çalışmalarına başlanmıştı. Bugüne kadar nakledilen mezar sayısının 2 bin 512 olduğu, ailelerin isteğiyle bunlardan 19'unun ilçe ve köy mezarlıklarına, 18'inin -il dışındaki mezarlıklara (6'sı Adana, 4'ü Sivas, 2'şer mezar İstanbul, Mersin, Bursa ve Adıyaman), diğer mezarların ise Şehir Mezarlığı'nda ayrılan özel adaya nakledildikleri, nakil işlemlerinin bu ay sonuna kadar tamamlanacağı bildirildi.

HEM ÇIKARIRKEN, HEM GÖMERKEN..

Kuyuönü Mezarlığı'nda nakledilen her mezar açılışında dini vecibeler yerine getiriliyor. İş makineleriyle beton yapısı ve toprağı kazılan mezar açıldıktan sonra, ölünün konulduğu bölüm, işçilerce kazılıyor. Burada bulunan cesede ait kemikler, belediyenin görevlendirdiği bir imamın duaları eşliğinde, varsa cenaze sahibinin refakatinde, yoksa görevlilerin huzurunda "kefen" torbalara konuluyor, mezardaki ölünün kimliği belli ise, mezartaşı var ise bu kayıtlar, "kefen torba" üzerine de yazılıyor ve Şehir Mezarlığı'ndaki yeni yere naklediliyor. Kuyuönü Mezarlığı'nda açılmadan önce numaralanan mezarlardan çıkan kemikler, Şehir Mezarlığı'nda aynı numara ve sırayla yine dini vecibeler yerine getirilerek defnediliyor. Böylece sahibi çıkmamış cenazeler de, kimliği belli olmasa da kayıt altına alınmış oluyor. Kuyuönü Mezarlığı'ndaki nakledilen tüm mezarlar önceden ayrıntılarıyla görüntülendiği ve yeni yere gömülürken de numarasına göre kaydedildiği için, daha sonra ortaya çıkacak ölü yakınları için mezar kaybı söz konusu olmayacak. 

32 YILDA BOZULMAMIŞ CENAZE..

Bu arada, Şehir Mezarlığı'nın hizmete girdiği 1989'dan sonra birkaç cenaze dışında gömü yapılmayan Kuyuönü Mezarlığı'ndaki mezar açma ve nakil çalışmaları sırasında bir de ilginç olaya rastlandı.

En son gömünün 20 yılı aşkın bir süre önce yapıldığı Kuyuönü Mezarlığı'nda, nakil için açılan mezarlardan birindeki cenazenin, neredeyse hiç bozulmamış olduğu görüldü. 1983 yılında Almanya'da vefat eden Veli oğlu Ali Yıldırım adlı kişiye ait olduğu öğrenilen cenazenin, metal bir muhafaza içerisinde, kıyafetli olarak gömülmüş olduğu bildirilirken, Almanya'dan Malatya'ya nakledilirken bozulmaması için yapılan ilaçlama ve tahnit nedeniyle çürümediği değerlendiriliyor. Cenazenin, içinde bulunduğu metal tabutla Şehir Mezarlığı'na nakledilip, yeni mezara defnedildiği öğrenildi.

FOTOĞRAFLAR: Kuyuönü Mezarlığı'nda mezar nakil çalışmalarıyla ilgili görüntüler.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız