SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'O Parayı İade Edin!'

A- A+ PAYLAŞ

Eğitim- Sen Malatya Şube Başkanı Cengiz Karabay, 23 Nisan dolayısıyla çocuklardan toplanan paranın iade edilmesini istedi. İddiaya göre "fakir öğrenci" kontenjanı da yüzde 10 olarak belirlendi ve para kalan yüzde 90'lık öğrenci kesiminden toplandı.

Karabay, konuya ilişkin iddialarını şöyle dile getirdi:

"Bilindiği gibi bu yıl 23 Nisan Ulusal Egemenlik Ve Çocuk Bayramı’nın 90.yılını kutladık. Bir yandan Türkiye olarak, dünyada tek çocuk bayramını kutlayan ülke olarak övünüp; koltukları sembolik olarak çocuklara devrederken, bir günlüğüne de olsa hak ettikleri sevgiyi ve onların ülkenin geleceği olduklarını hatırlarken, diğer yandan da çocuklarımız ve çocuklarımızın bu özel günü hakkında hamasi nutuk atanlar, bayram masraflarını ise çocuklardan topladığı paralarla karşılamıştır. Geleneklerimizde de herkesin bildiği şey çocuklara harçlık verildiğidir.

Malatya İl Milli Eğitim Müdürlüğü, resmi bayram kutlamasında çocukların giyeceği kıyafet ve aksesuarların parasını daha öncede olduğu gibi yine çocuklardan toplatmış ve onların cep harçlıklarına göz dikmiştir. Eğer ki, İl Milli Eğitim Müdürlüğü senede bir gün kutlanan bir bayramın kıyafet parasını karşılayamıyorsa bu, çocukların sorunu ya da sorumluluğu değildir. Doğrudan Milli Eğitim Bakanlığı’nın ve Hükümetin sorunudur. Yıllardır Eğitim-Sen olarak taleplerimiz arasında haykırdığımız, anlatmaya çalıştığımız ‘eğitime bütçeden yeterli payın ayrılması’ talebimizle ilgilidir.

Malatya İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Valiliğin 30.03.2010 tarih ve 10407 sayılı Oluru ile 01.04.2010 tarih ve 10452 sayılı okul müdürlüklerine gönderdiği resmi yazısında; 23 Nisan Ulusal Egemenlik Ve Çocuk Bayramı’nın 90.ve 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Ve Gençlik Ve Spor Bayramı’nın 91.yıldönümü kutlamalarına katılacak öğrencilerin ‘kıyafet ve aksesuar ihtiyacının karşılanması için’ Merkez ilköğretim, lise ve dengi okullardaki öğrencilerden imza karşılığında 1.00 TL(Bir TL) para toplanmasını istemiştir.

Yine Malatya İl Milli Eğitim Müdürlüğü aynı yazısında dip not düşerek, para toplama işinde fakir öğrencilerin muaf tutulacağını ancak fakir öğrenci sayısının ise okul mevcudunun %10’unu geçemeyeceğini emretmiştir. Yani her 10 öğrenciden en az 9’undan para toplanmasını zorunlu kılmıştır.

VALİLİKÇE OLUR VERİLEN İŞLEM MEVZUATA VE YARGI KARARINA AYKIRIDIR!
Valilikçe Oluru verilen İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün bu işlemi, öncelikle Milli Eğitim Bakanlığı mevzuatına ve yargı kararına aykırıdır. MEB Ulusal Ve Resmi Bayramlarda Yapılacak Törenler Yönetmeliği ve MEB Kutlama Yönergesi’ne göre, resmi bayram kutlamalarında oluşturulan kutlama komitesine sadece; sponsorlardan, belediyelerden, resmi ve özel kurum ve kuruluşlardan katkı sağlama yetkisi tanınmıştır. Yani öğrencilerden para toplanması ilgili mevzuata açıkça aykırıdır.

MALATYA İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ MAHKEME KARARINA RAĞMEN BİLDİĞİNİ OKUYOR!
Daha önce 2007 yılında Malatya eski Valisi Sayın H.İbrahim DAŞÖZ döneminde de benzer uygulama olmuş ve yine İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nce aynı amaçla Valiliğin 21.02.2007 tarih ve 9340 sayılı yazısı ile öğrencilerden 1.00 TL para toplanmıştı. O tarihte sendikamız tarafından Valilik işleminin iptali amacıyla dava açılmış ve Malatya İdare Mahkemesi 27.03.2009 tarihinde E: 2009/330, K: 2009/339 No’lu verdiği kararla öğrencilerden para toplanmasına gerekçe olan Valilik işleminin iptaline karar vermişti.

MAHKEME KARARLARININ UYGULANMASI ANAYASAL BİR KURALDIR!
Sendika şubemiz 15.04.2010 tarihinde Valiliğe resmi yazı yazarak, öğrencilerden toplanan paranın ilgili mevzuata ve yargı kararına aykırı olduğu gerekçesiyle Valilikçe Oluru verilen işlemin iptalini istemiştir. Ancak bugüne kadar Valilik gereğini yerine getirmemiştir.

Anayasanın 138.maddesinde; Yasama ve yürütme organları ile idarenin, mahkeme kararlarına uymak zorunda oldukları kuralına ve 2577 Sayılı Yasada ise idarenin, mahkeme kararlarını gecikmeksizin uygulamaya ve işlem tesis etmeye mecbur oldukları hükümlerine yer verilmiştir. Dolayısıyla hakkında henüz yargı karar verilmiş bir konuda tekrar işlem tesis etmek yargıyla inatlaşmak ve yargı kararını hiçe saymak demektir. Yargı kararlarına uymak ve uygulamak hukukun gereğidir.

Eğitim-Sen olarak, mevzuata ve yargı kararına aykırı olarak toplanan bu paraların tekrar öğrencilere iade edilmesini talep ediyoruz."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız