SON DAKİKA
SON DEPREMLER

O Polisler de Zirve Dosyasında

0
Güncellendi - 2016-02-27 04:20:28
O Polisler de Zirve Dosyasında
A- A+ PAYLAŞ

Malatya’da 3 Hıristiyan misyonerin katledildiği Zirve Yayınevi cinayetlerine ilişkin olarak Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan istenen “FETO/PDY Örgütü’ ile ilgili Emniyet Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı bilgi notu ile yurtdışına kaçan eski Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz’ün Zirve Yayınevi davasında soruşturma yaptığı jandarma mensuplarına ilişkin dosyalarına bakmak için sürekli İstanbul’dan Malatya Adliyesi'ne gönderilen Emniyet mensuplarının listesi de dava dosyasına eklendi.

Alınan bilgiye göre; halen Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam eden Zirve Yayınevi davasının son duruşmasında, mahkemenin almış olduğu ara karar gereğince Ankara Cumhuriyet Başsavcılığından istenen “FETO/PDY Örgütü’ ile ilgili bilgi notu gönderildi ve dosyaya eklendi. Söz konusu Emniyet Genel Müdürlüğü’nce hazırlandığı belirtilen bilgi notunda “FETO/PDY Örgütü’ hakkında detaylı bilgi ve değerlendirmeler yer alıyor.

BELGELERDE MALATYA’DA İDİDALARI DA VAR

Zirve Yayınevi dava dosyasına eklenen 'FETO/PDY Örgütü’ ile ilgili bilgi notunda Malatya ile ilgili dikkat çeken ifadeler de yer alıyor. Söz konusu belgedeki iddiaya göre; 4 Ağustos 2002 tarihinde Elazığ’ın Sivrice ilçesindeki Merkez Camii avlusunda unutulan şüpheli bir çantanın yapılan incelemesinde A.Ş. adlı şahısa ait olduğunun belirlendiği ve çanta içerisinde yapılan incelemede ‘kurumsal açılım’ adı altındaki örgütsel dökümanda yapılan planlamaya ‘Malatyaspor yönetiminin de’ eklendiği görülürken, “Uygulama programı” adı altında yapıldığı belirtilen faaliyet çalışmasında ise dönemin Malatya Emniyet Müdürünün ve Emniyet Müdürlüğü harcamalarının takip edildiği aktarılıyor. Belgede o dönemin Malatya Emniyet Müdürü Orhan Savaş’ın Malatya’ya atanmadan önce Ağrı’da görev yaparken de takip edilerek hakkında bilgi toplandığı vurgulanıyor.

Söz konusu örgütsel doküman olduğu öne sürülen belgedeki iddialara göre; Malatya ve Elazığ Emniyet’inde o dönem görev yapan Emniyet mensuplarına ilişkin bilgi ve notlarında yer aldığı ileri sürülüyor.

İSTANBUL’DAN DOSYAYA BAKMAYA GELMİŞLER

Bu arada, Zirve Yayınevi Davası dosyasındaki ‘terör örgütü’  suçlamasını kapsayan ikinci iddianamenin hazırlanması öncesinde, soruşturmayı İstanbul’da başlatan ve Emekli Orgeneral Hurşit Tolon ile jandarma görevlileri hakkında işlem yapan eski Cumhuriyet Savcısı Zekeriye Öz’ün, dosyayı Malatya Adliyesi'ne gönderdikten sonra, dosyayla ilgilenmeleri için İstanbul Emniyeti TEM Şubesinde görevli polis memurlarının dönem içinde Malatya’ya gelmesi ile ilgili tüm bilgi ve belgelerde dosyaya eklendi. Söz konusu Malatya Adliyesine gelen İstanbul TEM Şubesinde görevli polislerin büyük çoğunluğunun PDY ile ilgili soruşturma sonrasında görevden alınan ve haklarında soruşturma açılan isimler olduğu iddia edildi.

CİNAYETİN ASIL FAİLLERİ DIŞARIDA

Pano14Malatya’da 18 Nisan 2007’de Zirve Yayınevi’nde Hıristiyan misyonerler Alman uyruklu Tilman Ekkehart Geske ile Necati Aydın ve Uğur Yüksel (yandaki fotoğrafta) adlı şahıslar Salih Gürler, Cuma Özdemir, Hamit Çeker, Abuzer Yıldırım ve Emre Günaydın (üstteki fotoğrafta) tarafından bıçaklanarak öldürülmüştü. 5 sanık olaydan hemen sonra polis ekiplerince olay yerinde yakalanmıştı. Zirve Yayınevi cinayetleri nedeniyle 7 yıl tutuklu yargılanan cinayet zanlıları Abuzer Yıldırım, Salih Gürler, Cuma Özdemir, Hamit Çeker ve Emre Günaydın, "Özel Yetkili Mahkemelerin kaldırılması hakkında Terörle Mücadele Kanunu ve Ceza Muhakemeleri Kanunu’nda değişiklikler yapan 6526 sayılı yasa gereğince"  tutukluluk süreleri 5 yılı geçtiğinden 8 Mart 2014 tarihinde tahliye edilmişlerdi. Davaya sonradan dahil edilen askerler, üniversite öğretim görevlisi ve diğer bazı sanıklar da cinayetin asıl faillerinden aylar sonra tahliye kararıyla cezaevinden çıkabilmişlerdi. 5 cinayet şüphelisi evlerinde elektronik kelepçe ile adli kontrol altında tutuluyorlar.

YARGILAMA 9 YILDA BİTMEDİ

Zekeriya Öz’ün İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı iken 17 Mart 2011 tarihinde, Ergenekon Terör Örgütü ve Zirve Yayınevi Davası arasında bağlantı bulunduğu gerekçesiyle başlattığı soruşturma sonrasında Malatya Zirve Yayınevi Davası’nın 5 asıl sanığı ile birlikte 9 olan sanık sayısı sonradan asker, öğretim görevlisi isimlerin eklenmesiyle 21’e yükselmiş ve davanın sanıkları arasına Emekli Orgeneral Hurşit Tolon ve Emekli Albay Mehmet Ülger ile birlikte 12 askeri personel sanık olarak yargılanmaya başlamıştı. Davanın sanıkları arasında yer alan eski misyoner İlker Ç. ise gizli tanık yapılmıştı. Zekeriya Öz’un İstanbul’dan başlattığı Zirve soruşturmasından sonra davada ikinci aşamaya geçilmiş, bu nedenle yargılama süreci uzadı ve 9'uncu yılına girdi.

TUSHAD ÖRGÜTÜ ANKARA’DAKİ DOSYADA BULUNAMADI

Zekeriya Öz’ün başlatmış olduğu soruşturması dosyada var olduğu iddia edilen ve Zirve’nin ikinci iddianamesinin de önemli bir bölümünü kapsayan TUSHAD adlı örgütün Zirve cinayetleri ile birlikte Türkiye’deki tüm önemli olayları gerçekleştirildiği ileri sürülürken, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın zehirlenerek öldürüldüğü iddiasıyla Zirve Yayınevi cinayetleri davasının gizli tanığı ve sanığı İlker Çınar’ın itirafları üzerine Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davada TUSHAD adlı örgütün var olmadığı gerekçeli kararda belirtilmiş ve Emekli Tuğgeneral Levent Ersöz hakkında beraat kararı verilmişti.

Bu arada, Zirve Yayınevi cinayetleri davasının 110. duruşması  1 Mart 2016 tarihinde yapılacak.

Burhan KARADUMAN, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız