SON DAKİKA
SON DEPREMLER

''O Rapordaki İller Açıklansın..''

A- A+ PAYLAŞ

Deprem bölgenin gündemine girerken, CHP Milletvekilleri Mevlüt Aslanoğlu ve Muharrem Kılıç, TBMM Başkanlığı’na bir önerge vererek bir süre önce gündeme gelen ve kamuoyuna açıklanmayan bir raporu da gerekçe gösterip, Meclis Araştırması açılmasını istediler. Aslanoğlu tarafından ayrıca Bayındırlık Bakanına da soru önergesi verildi.. Bu arada AKP Milletvekili Ali Osman Başkurt da, depremle ilgili çalışmaları konusunda bir açıklama yaptı.

MECLİS ARAŞTIRMASI İSTEMİ..
Elazığ-Sivrice merkezli meydana gelen ve Malatya'nın Doğanyol ve Pütürge ilçelerinde de hasara neden olan depremin ardından Aslanoğlu ve Kılıç tarafından, TBMM Başkanlığı'na iletilen Meclis Araştırması istemini içeren önerge şöyle:

"Doğu Anadolu fay hattı, özellikle Elazığ, Malatya, Adıyaman ve Kahramanmaraş illerinde sürekli aktif olmuş ve son 5 yılda hemen hemen her ay bölgede önemli ölçüde maddi hasarlara yolaçan depremler meydana gelmiştir. Son 15 gün içerisinde de 75’i 2.7 ile 3.8 şiddetinde artçı olmak üzere birçok deprem olmuş, 21.02.2007 tarihinde ise 5.9 şiddetinde yeni bir depremle karşı karşıya kalınmıştır. Özellikle Elazığ ve Malatya’da 5.9’luk deprem halkın korku ve tedirginliğine neden olmuştur. Son 15 günde her gece meydana gelen artçı depremlerden sonra bölge insanı her gün tedirginlik yaşamaktadır.

Bayındırlık Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdürlüğü Deprem Araştırma Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen bir raporda, bölgede aktif olan Doğu Anadolu fay hattı ile ilgili bilgiler net bir şekilde ortaya konulmasına karşın, bu rapor doğrultusunda bugüne kadar bölgede hiçbir önlem alınmamıştır. Raporda belirtilen önlemlerle ilgili sonuca yönelik hiçbir çalışma yapılmamıştır. Raporun tamamlanmasından sonra rapor içeriği kamuoyuna açıklanmamış ancak yazılı ve sözlü basında yer alan bilgiler doğrultusunda Doğu Anadolu fay hattında kısa sürede oluşacak depremle 2 ilin yok olacağı açıkça ifade edilmesine rağmen her ne hikmetse rapor kamuoyuyla paylaşılamamıştır.

Bu raporun içeriğinin kamuoyuna açıklanması ve raporda belirtilen önlemlerin acilen alınması amacıyla Anayasa’nın 98 ve iç tüzüğün 104. ve 105. maddeleri uyarınca bir Meclis Araştırması açılmasını arzederiz."

BAKANA SORULAR..
Bu arada, milletvekili Aslanoğlu, konuya ilişkin olarak Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak'ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na bir soru önergesi verdi.

Bu önerge de özetle şöyle:

".. Bölge halkı özellikle son bir aydır son derece tedirgin bir şekilde yaşamaktadır. Bölgede özellikle mesken ve resmi binalarda önemli hasarlar oluşmuştur. Kanalizasyon ve içmesuyu hatlarında sorunlar yaşanmaktadır. Bölgede mevcut belediyelerin mali olanakları ile oluşan hasarlarla ilgili yeterli önlemler alınamamaktadır.

Bu nedenle,

a)Malatya ve Elazığ illerini afet bölgesi kapsamına almayı düşünüyor musunuz?
b)Malatya’nın Kale, Pütürge, Doğanyol, Gökçe, Tepehan, Nohutlu, Beydağı, Sürgü, Erkenek ve Kurucuova belediyelerine özellikle alt yapıda şayanan sorunlar nedeniyle acilen mali destek sağlayacak mısınız? Ayrıca Elazığ ilimizdeki hasar gören bölge belediyelerine yine aynı şekilde destek olacak mısınız?"

BAŞKURT'UN AÇIKLAMASI..
Öte yandan AKP Milletvekili Başkurt da, Çarşamba günkü depremin ardından şu açıklamayı yaptı:

"21.02.2007 tarihinde Merkez üssü Elazığ olan 5.9 şiddetindeki depremin, Malatya ili Doğanyol ve Pütürge ilçelerinde hissedilmesi ve zarara yol açmasından ötürü tüm hemşehrilerime geçmiş olsun diliyorum. Deprem haberini aldıktan sonra Başta Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz ÖZAK olmak üzere, Afet İşleri Genel Müdürlüğü, Malatya Valiliği, Doğanyol Belediye Başkanlığı, AK Parti Doğanyol İlçe Başkanlığı, Doğanyol Kaymakamlığı, Pütürge Belediye Başkanlığı, Pütürge İlçe Başkanlığı, Pütürge Kaymakamlığı, AK Parti İl Başkanlığı ve MKYK üyesi Öznur ÇALIK ile haberleşmeye geçtim. Yetkililerden depremin boyutu ve yol açtığı hasarlar konusunda bilgi aldım. Vatandaşlarımızın depremden mağdur olmaması için gerekli girişimlere hemen başladım. Depremin hemen ardından devletimizin yetkili birimleri bölgeye hareket etmiştir. Kızılay katalitik, battaniye ve çadır yardımlarında bulunmuştur. Depremin hasar verdiği yerlerde teknik hayetler incelemeye başlamış ve hasarın tespiti için araştırmalarını tüm hızıyla sürdürmektedir. Teknik heyetin hazırladığı rapor sonuca göre zarara uğrayan vatandaşlarımızın mağduriyeti en kısa zamanda hükümetimiz tarafından giderilecektir.

Afetlerden dolayı alınacak tedbirler ile yapılacak yardımlara dair Kanun ve İskan Kanunu’nda değişiklik yapılması hakkındaki Kanun Teklifi tarafımdan TBMM Başkanlığına sunulmuştur. Başkanlığımız, Kanun teklifimizi Bayındırlık ve İskan Komisyonuna göndermiştir. Komisyon da, kanun teklifimizi incelemeye almış ve en kısa sürede Meclis Genel Kuruluna görüşülmek üzere çalışmalarını sürdürmektedir."

BÖLGEYE YARDIM..
Öte yandan Elazığ'da meydana gelen 5.9 şiddetindeki depremde etkilenen Malatya'nın Pütürge ve Doğanyol ilçelerinde toplam 4 evin oturulamaz, 19 evinde hafif hasarlı olduğu bildirildi. Kızılay ise bölgeye 125 çadır ile 750 adet battaniye gönderdi.

Malatya Valiliği Kriz Merkezi'nden alınan son bilgilere göre, Elazığ'daki depremden etkilenen Pütürge İlçesi'nde Örencik, Köprükaya, Yamaç ve Deredüzü köylerinde toplam 3 evin oturulamaz, 19 evin de hafif hasarlı olduğu, Doğanyol İlçesi'nde ise Ulutaş Köyü'nde 1 evin oturulamaz halde olduğu belirtildi.

Kızılay tarafından Doğanyol İlçesi'ne 100 çadır, 500 battaniye, 100 katalitik soba, Pütürge İlçesi'ne ise 25 çadır, 250 battaniye ve 25 katalitik soba gönderildiği belirtildi. Pütürge İlçesi'ne gönderilen malzemelerin ihtiyaç duyulan vatandaşlara dağıtıldığı, Doğanyol İlçesi'nde ise ihtiyaç talebine göre dağıtım yapıldığı kaydedildi.

Bayındırlık ve İskan İl Müdürlüğü tarafından hasar tespit çalışmaları için Pütürge İlçesi'ne 8 kişilik bir ekibi, Doğanyol İlçesi'ne ise 4 kişilik bir ekibi gönderdiği belirtildi. Ekiplerin hasar tespit çalışmalarını sürdürdüğü aktarıldı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız