SON DAKİKA
SON DEPREMLER

O Savunma Tartışıldı

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Belediyesi Avukatı İnanç Kara Ölmeztoprak’ın, 2008 yılında evlerinin önünde oynarken üstü kapatılmayan su kanalına düşüp hayatını kaybeden Sedef Kömürgöz’ün ailesinin Malatya Belediyesi ve DSİ aleyhine açtığı tazminat davasında yaptığı ilginç savunma Kanal D’nin en çok izlenen programı olan Muhabbet Kralı’nda masaya yatırılarak uzmanlar tarafından tartışıldı.

Ünlü gösteri adamı Okan Bayülgen’in Muhabbet Kralı programının bu haftaki konusu Malatya Belediyesi Avukatı İnanç Kara Ölmeztoprak’ın Sedef Kömürgöz Davası’nda yaptığı savunmaydı.

Programa Kömürgöz Ailesi’nin avukatı Ümit Yavuz, savunmayı Türkiye gündemine taşıyan Akşam Gazetesi Muhabiri Ercan Öztürk, hukukçu Prof. Dr. Haluk Burcuoğlu, NP İSTANBUL Nöropsikiyatri Hastanesi'nin Yönetim Kurulu Başkanı Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan ve gazeteci Meliha Okur katıldı.

Programda Akşam Gazetesi’nde ‘Savunmaya Bak’ başlığı ile İnanç Kara Ölmeztoprak’ın savunmasını Türkiye gündemine taşıyan Akşam Gazetesi Muhabiri Ercan Öztürk haberin hikâyesini anlatırken, 12 sayfalık savunmanın kendisine mektupla ulaştırıldığını belirterek ‘Savunmayı okuyunca çok şaşırdım. Yıllarca adliye muhabirliği yaptım. Buna benzer çok olay takip ettim. Ama bu tarzda bir savunma görmedim. Hemen genel yayın yönetmenimiz İsmail Küçükkaya ile paylaştım konuyu. Hiç düşünmeden manşet yaptık’ dedi.

Programın hukukçu konuğu İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Burcuoğlu ise, ‘Faraziye olarak başkalarına suç isnadında bulunarak savunma yapamazsınız’ dedi. Avukatın yapması gerekenin çok basit bir savunma olduğunu ifade eden Prof. Dr. Burcuoğlu, şayet tazminat miktarı fahiş ise, zaten temel bir ilke var. Tazminat miktarları zenginleştirici olamaz. Yani bu miktar fahiş bir miktar dersiniz ve savunmanızı bunun üzerine kurarsınız. O kadar sayfa araştırma yapmaya, yazmaya gerek yok’ şeklinde konuştu.

Avukatın prensip olarak müvekkili aleyhine savunma yapamayacağını vurgulayan Prof. Dr. Haluk Burcuoğlu şöyle konuştu: ‘’Avukat yargının kurucu unsurlarından bağımsız savunmayı serbestçe temsil eder. Bu kanun maddesidir. Ama bu ne kadar uygulanıyor bilemem. Fakat ben bir hukukçu, bir avukat olarak bu ilkeye bağlı hareket eden bir insanım. Tabii ki müvekkilinizi savunacaksınız. Maddi ya da manevi olarak bizim de temsil ettiğimiz kişilere açılan davalar vardır. Bakarız tazminat miktarına, fahiş bir miktar ise ‘fahiştir, ağırdır, abartılmıştır’ deriz. Ama ardından kalkıp ‘Siz bu miktarı verirseniz herkes çocuğunu çukura atar, göle atar’ diyemeyiz. Ben böyle bir düşünceyi, şahsen aklıma bile getiremem. Hukukta meşhur bir deyim var: Sui misal emsal teşkil etmez. Bu bir ahlak kuralıdır. Faraziye olarak başkalarına suç isnadında bulunarak savunma yapamazsınız’.

Program sunucusu Okan Bayülgen’in ‘Tüyler ürpertici’ olarak nitelediği savunma konusunda en sert yorumu Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan yaptı. Haber7.com yazarı da olan Prof. Dr. Nevzat Tarhan belediye avukatının bu savunmayı bir önyargı ile yazdığını söyledi. Prof. Dr. Nevzat Tarhan şöyle dedi: ‘Böyle bir savunma niyet okumadır, akıl okumadır. Sonra genelleme yapıyor. Kendi niyetini yansıtır. Bu para bana gelse ben böyle yaparım demek istiyor. Kendi içindeki vahşiliği yansıtıyor. Kötü bir savunma. Hukuk literatürüne girmesi üzücü. Belediye başkanının buna sahip çıkması çok daha üzücü. Empatik bakış lazım’

Avukat Ümit Yavuz: Belediye Avukat Sınıf ve Etnik Köken Ayrımcılığı Yaptı

2 yıl önce DSİ kanalına düşerek ölen Sedef Kömürgöz’ün ailesinin avukatı Ümit Yavuz ise, Malatya Belediyesi Avukatı İnanç Kara Ölmeztoprak’ın savunmasının sınıf ve etnik köken ayrımcılığı yaptığını savundu. Savunmanın yoksulluğu aşağılayıcı ve yoksul kesimleri rencide edici olduğunu belirten Avukat Ümit Yavuz, ‘Avukatın savunmasından daha vahim olan ise Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır’ın bu savunmaya sahip çıkmış olmasıdır’ dedi.

Ümit Yavuz, 850 bin TL’lik tazminatın aileyi zenginleştirici olduğu ve ailenin hayatını olumsuz yönde etkileyeceği şeklindeki iddialara karşılık ise ‘Aile tazminatı alırsa zenginleşecek ve hayatları değişecek deniliyor. İdarenin ağır kusuru yüzünden zaten o ailenin hayatı değişti. Hayatları geri dönülmez biçimde tahrip oldu. Ne yaparsanız yapın eski haline getirmezsiniz zaten. Çocuğunu kaybeden bir ailenin acılarını para ile dindirebilir misiniz? Burada asıl soru şudur: Çocuğunu kaybeden bir aile ile dayanışacak mıyız dayanışmayacak mıyız?’’ şeklinde konuştu.

Okan Bayülgen: Malatya Belediyesi Avukatın Savunmasını Vermedi

Bu arada program sunucusu Okan Bayülgen Malatya Belediyesi ile 4-5 defa görüşmelerine karşın belediye avukatı İnanç Kara Ölmeztoprak’ın hazırladığı ve mahkemeye sunduğu 12 sayfalık savunma metninin orjinalini istediklerini, ancak bu isteklerinin belediye yetkilileri tarafından reddedildiğini söyledi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız