SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'O Sistem Ekonomik Değil'

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Belediye Meclisi Şubat ayı toplantısı başkan Ahmet Çakır başkanlığında yapılarak gündemdeki ve gündem dışı verilen önergeleri görüşüp karara bağlandı. Gündem konularını her zamanki gibi imar ağırlıklı konular oluştururken, gündem dışı verilen önergelerde ulaşımdan-raylı sisteme, hayvan barınağından sanayi müzesinin kurulmasına, Beşkonaklar semtinin çevre düzenlemesinden yapı ruhsatlarına aykırı inşaatların cezalandırılmasına kadar değişik konular yer aldı. Dilek ve temenniler de ise kentin değişik sorunları muhalefete mensup üyeler tarafından dile getirildi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan toplantı, İnsan Kaynakları Müdürlüğünün 4 personelin norm kadro kanununa uygun olarak unvan verilmesi, AKP’li üyelerin ruhsatlara aykırı olarak imalat yapıp haksız kazanç sağlayan inşaatlardan kamu zararının tazmini yoluna gidilmesi önergeleri ile CHP’li üyeler Ali Dağdelen ve Doğan Ağdaş’ın “Deprem Master Planı” hazırlanması isteğini içeren önergelerinin oylanarak gündeme alınması ile sürdü.

CHP’li üyeler Dağdelen ve Ağdaş’ın “Belediye bünyesinde olan Hayvan Barınağının fiziki yetersizliği ve orada kalan korunmaya muhtaç hayvanlara verilen hizmetin yetersizliği, 29 Mart yerel seçimlerinden sonra merkeze bağlanan Konak’ın ulaşım ve belediye hizmetlerinden daha çok yararlandırılması amacıyla formüller üretilmesi, Sümer Fabrikası alanını satın alan Malatya Girişim Grubunun taahhütleri arasında bulunan Sanayi Müzesi’nin kurulması sözünün takipçisi olunması, çalışmaları devam eden Ulaşım Master Projesinin raylı sisteme uygun olarak yapılması” isteklerini içeren soru önergelerine Başkan Çakır; “Hayvan barınağımızla ilgili çalışmalar yapılıyor, bu işlemleri hızlandırabiliriz ve ilgili sivil toplum örgütleri ile çalışabiliriz. Konak Mahallesi ili ilgili projelerimiz hızlı bir şekilde sürüyor, son aşamaya gelindi. Onlar da Malatya Belediyesinin sunduğu imkanlardan en iyi şekilde yararlanacaklar. Sanayi Müzesi ile ilgili olarak yaptırımımız olmaz ama bu arkadaşlardan talebimiz olabilir” diyerek yanıtladı.

Ulaşım master planının raylı sisteme uygun olarak gerçekleştirilmesi konusundaki talebi ise AKP’li imar komisyonu üyesi Hasan Atay “Uzmanların 25-30 yıllık süre içerisinde raylı sistemin rantabl olmayacağı yönünde görüşleri var. Yani ekonomik olmayan bir yatırım” diye yanıtladı.

Gündem dışı verilen maddeler üzerinde yapılan konuşmalardan sonra gündem maddelerine geçildi.

Gündemin ilk sırasında bulunan Malatya Belediyesi 2010 yılı performans programı konusunda CHP’li üye Dağdelen, “Programda, ilgili müdürlüğün görevleri arasında olmasına rağmen gürültü ve görsel kirlilik konularında açıklık yok. Proje üretme birimi olan Fen İşlerinin maddi gücünün iyileştirilmesi gibi anlamsız bir cümle yer alıyor ve imarla ilgili bazı konular Fen İşlerine devredilmiş. Program, bu haliyle üzerinde iyi çalışılmamış bir görüntü veriyor.” sözleriyle programı eleştirdi. Yapılan oylamadan sonra Malatya Belediyesi 2010 Performans raporu kabul edildi.

İnşaat fiyatlandırması ile içme suyu kullanan ve 2008 tarihinden sonra yapılmış ruhsatsız binaların, mesken tarifesinden fiyatlandırılması önergesi de ilgili yasa hükümlerine aykırı olduğu gerekçesi ile reddedildi.

İmar konuları dışında kalan son madde de denetim komisyonunda resmi veya özel kişilerden uzmanlar çalıştırılması önergesi idi. Bu madde de oylanarak kabul edildikten sonra İmar maddelerine geçildi.

İMAR KONULARI
Haci Abdi Mahallesi 578 ada 65 nolu parsel ada bazında bütünlüğü sağlama amacıyla 5 kata çıkarılması, Saray Mahallesi ada ayrım çizgisinin değiştirilmesi, İskender ve Başharık Mahallelerine trafo alanı tahsisi, İnönü Üniversitesi alanı içerisinde bulunan sokaklara isimlerin verilmesi(Begonya- Gardenya- Açelya gibi çiçek isimlerinden oluşan), Hamidiye Mahallesinde çok katlı otopark alanı için ayrılan parselin yanında bulunan 420 m2’lik arsanın kamulaştırılması oy çokluğu ile kabul edilirken, Koyunoğlu mahallesi 2315 ada 9 Nolu parsel için verilen ikiz nizamdan bitişik nizama döndürülmesi reddedildi. Saray mahallesi (Fuzuli caddesi) 408 ada 321 nolu parselin ticari alandan otel alanına çevrilmesi önergesi de otelin ticari bir tesis olduğu gerekçesi ile reddedildi.

Gündemde bulunan 3 madde ertelenirken 12 madde de ilgili komisyonlara havale edildikten sonra gündem dışı verilen ve gündeme alınan 2 maddeye geçildi. İnsan Kaynakları Müdürlüğü tarafından verilen ve 4 teknik personeli kapsayan unvan değişikliği verilmesi oylanarak kabul edildi.

Ruhsata aykırı olarak imalatı yapılan inşaatlardan kamu zararın tazmin için sadece cezai müeyyidelerle yetinilmemesi ve belediyenin hakkının da alınması önergesi konusunda söz alan AKP’li üye Hasan Atay, “Önergeyi, taahhüt edilen fakat yerine getirilmemesi nedeniyle Belediyemizin önemli kayıplarına neden olan imalatlara karşı uygulanan cezai yöntemle yetinilmemesi ve Belediyemizin hakkı olan alanların da alınması amacıyla verdik” dedi. Yapılan oylama sonucunda önerge kabul edildi.

DİLEK ve TEMENNİLER
Gündem maddeleri bittikten sonra dilek ve temenniler bölümünde bir süre önce MHP’ye geçen üyeler Betül Aksoğan ve Ubeyd Akçin’in ortak olarak yazılı veya sözlü olarak yanıtlandırılması istemi ile “Tadilatı için 540 milyon TL harcanmasına rağmen sorunu devam eden Kapalı çarşı ve çevresi ile aynı sıkıntıyı yaşayan Hal binasını yapan müteahhit ve yetkililer hakkında işlem yapılıp- yapılmadığı, İmar yolsuzluklarını da araştıracak olan Denetim Komisyonunda İmar komisyonunda da yer alan bir üyenin bulunması etik ve hukuki olup olmadığı, Fen İşleri Müdürlüğünde doğrudan temin ihalelerinin kimlere verildiği ve MOTAŞ personeline 1 yıldır yapılmayan zammın yapılıp yapılmayacağı” soruların yer aldığı önerge okundu. Önergelere yazılı yanıt verileceği belirtildi.

Bağımsız üye Mehmet Moran’ın sorularını sırasıyla yanıtlayan başkan Çakır; “İspanya gezimizi Belediyeler Birliği karşıladı. Kapalı Çarşı için akıntıların kaynağını öğrenmek, araştırma ve geleceğini sağlama alma amacı ile 2 m. derinliğe indik. Bir de çim faktörü var. Eğer sızıntılar kesilmezse onlar için de formüller üreteceğiz. Doğalgazla ilgili olarak da göreve geldiğimiz günden itibaren takip ettik. Aralık ayı itibarı ile hiçbir sorunumuz kalmadı. Yasal süreci bekliyoruz. Belediyemizin hakkını korumaya kararlıyız. Minibüs durakları ile ilgili olarak da hafriyat çalışmaları nedeni ile ve minibüslerin otobüslere dönüştürülmesi projesinde son aşamaya gelmiş olması nedeniyle çalışma aksadı. Otobüslerin devreye girmesi ile bu alanı aynı amaçla kullanacağız."dedi.

Belediye Meclisi, Mart ayı toplantısının 1 Mart Pazartesi günü yapılması kararlaştırıldıktan sonra sona erdi.

HABER-FOTO: Yaşar KARAASLAN

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız