SON DAKİKA
SON DEPREMLER

O ''Skandal'' Malatya'da da Var!..

A- A+ PAYLAŞ

Orta Öğretim Kurumları Sınavı (OKS)'nın 2. yerleştirme sonuçları Ankara'daki Anadolu Liseleri'nin kontenjanlarının tesbiti ve listelendirilmesindeki hata nedeniyle Ankara için "iptal" edilmişti. Basına "OKS'de Skandal" olarak yansıyan bu durum Malatya'da da söz konusu. Malatya Anadolu Lisesi'ne 2. yerleştirme için 32 boş kontenjan açıklanmasına karşın, yerleştirme sonuçları açıklandığında 38 kontenjan verildiği ortaya çıktı.. Bu arada, yapılan işlemlerle ilgili ciddiyetsizlik ve tutarsızlık 2. yerleştirme sonuçlarını takibeden velilerin tepkisine yolaçarken, birçok veli 2. yerleştirme ile ilgili "kuşkularını" dile getiriyorlar. Bu arada, Milliyet Yazarı Abbas Güçlü de, Ankara'daki yerleştirme sonuçlarının iptaline neden olan kontenjan karışıklıklarının bakanlığın yalanlamasına rağmen birçok ilde söz konusu olduğunu yazarken, Malatya'da belirlenen durum bunun doğruluğunu ortaya koyuyor.

KONTENJAN KARMAŞASI..
OKS'de 1. yerleştirmelerin sonucunda; Malatya'da Fen Lisesi 32, Malatya Anadolu Lisesi 32, Turgut Özal Anadolu Lisesi 9, Beydağı Anadolu Lisesi 16, Yeşilyurt Anadolu Lisesi 10 ve Akçadağ Anadolu Öğretmen Lisesi 26 boş kontenjan açıklamıştı.

2. yerleştirme döneminde bu kontenjanlar için tercih ve yerleştirme işlemi yapılırken, Ankara'da "skandal" olarak basına yansıyan konunun Malatya'da da görüldüğü bildirildi.

Basın kuruluşlarını arayan bazı veliler; Malatya Anadolu Lisesi'nin 32 boş kontenjan açıklamasına rağmen 2. yerleştirme için 38 kontenjan kaydı verildiğini, 6 kontenjan fazlasının neye göre belirlendiğinin açıklanması gerektiğini söylerken, Fen Lisesi ve diğer Anadolu Liselerinde de kontenjan karmaşasının söz konusu olabileceği, Malatya'daki yetkili makamların bu konuda açıklama yapması gerektiği savunuldu.

Bu arada, Turgut Özal Anadolu Lisesi'nde 9 olarak açıklanan boş kontenjana 2. etapta 10 yerleştirme yapıldığı, diğer okulların kontenjan ve yerleştirmesinde değişiklik olmadığı öğrenildi.

ABBAS GÜÇLÜ'NÜN YAZISI..
Milliyet Yazarı Abbas Güçlü "Anadolu Liselerine girişte skandal" başlığıyla, gazetedeki köşesinde şu yazıyı yayınladı:

"Anadolu liselerine girişte skandal

Anadolu liseleri, fen liseleri, öğretmen liseleri ve anadolu meslek liselerinin ikinci yerleştirme sonuçlarında akıl almaz yanlışlıklar yapıldı. Bu yüzden başkent Ankara'ya yönelik 2. yerleştirme sonuçları, tümüyle iptal edildi. Ankara'daki okullar için bugün yeniden yerleştirme yapılacak. Söz konusu yanlışlığın diğer kentleri de kapsayıp kapsamadığı yönünde ciddi şüpheler var. Bakanlık, yanlışlık sadece Ankara ile sınırlı derken, farklı kentlerden gelen bilgiler, MEB'i yalanlar nitelikte. Pek çok ildeki fen liselerine, açıklanan kontenjanların üzerinde öğrenci yerleştirildiği dikkat çekiyor. Bakanlığın bugün bu konuda da bir açıklama yapması bekleniyor.

Yanlış yerleştirme nedeniyle, Ankara'da gerçekleşen 2. dönem kayıtları iptal edildi. Kazandı belgelerinin de geçersiz olduğu ilan edildi. Öğrenci ve veliler, gelişmeleri şaşkınlıkla izliyor. Bakanlığın, ikinci yerleştirme öncesinde, yaşanan bu skandal nedeniyle öğrencilerden özür dilemesi bekleniyor.

OKS ile öğrenci alan Ankara'daki okullardan 6'sına fazla, 11'ine de eksik öğrenci yerleştirildi. Örneğin 16 kontenjan açığı bulunan Süleyman Demirel Anadolu Lisesi'ne 62 öğrenci yerleştirilirken, kontenjan açığı 20'nin üzerinde olan bazı okullara da 3-5 öğrenci yerleştirildi. MEB tarafından açıklanan 2. yerleştirme sonuçlarına göre, Ankara'daki 1065 boş kontenjana, 989 öğrenci yerleştirildi. Oysa bu okulları tercih eden binlerce öğrenci vardı.

Bu konudaki en büyük hayal kırıklığını, önceki gün kazandı ilan edilen öğrenciler yaşadı. Bakan Çelik'in durumdan rahatsız olduğu ve yanlışlığın düzeltilmesi için hemen talimat verdiği öğrenildi.

Bakanlıktan bu yönde yapılan açıklama şöyle:
"2005 OKS'nin 7.9.2005 tarihinde ilan edilen ikinci yerleştirme sonuçlarının, Bakanlığımızca incelenmesinden; Ankara ilindeki anadolu liselerinin kontenjanlarının tespit ve listelendirilmesi sırasında bilgisayara veri girişinde teknik hata yapıldığı, buna bağlı olarak 6 okulun kontenjanının fazla, 11 okulun eksik belirlenip tercih ve yerleştirme yapıldığı anlaşılmıştır.

Bu hatalı işlemden dolayı ilgililer ve olay hakkında inceleme başlatılmıştır. Doğabilecek eşitsizlik ve öğrenci mağduriyetlerinin önlenmesi için, Ankara'daki Anadolu liselerini ek kontenjan kapsamında tercih eden öğrencilerin, mevcut tercihleri dikkate alınarak okulların boş kontenjanlarına göre yeniden yerleştirme yapılması kararlaştırılmıştır.

Bu sebeple 7.9.2005'te açıklanan ek kontenjan yerleştirmesine göre Ankara'daki anadolu liselerine kayıt yapılmaması, yapılmış olanların geçersiz sayılması, 9.9.2005 tarihinde açıklanacak sonuçlara göre kayıtların yapılması uygun görülmüştür. Kamuoyunun bilgisine sunulur."

Milli Eğitim Bakanlığı, yanlışlığın sadece Ankara ile sınırlı olduğunu söylerken, yine kendisi tarafından açıklanan listeler, durumun hiç de öyle olmadığını ortaya koyuyor.

Bakanlığın asil kayıt döneminden sonra, 2. kayıt dönemi için açıkladığı boş kontenjanlar ile bu boş kontenjanlara yerleştirilen öğrenci sayıları birbirini tutmuyor. Tıpkı Ankara'da olduğu gibi Türkiye'nin dört bir yanındaki fen liselerine eksik veya fazla yerleştirme yapıldığı dikkat çekiyor. Örneğin fen liselerinde açıklanan boş kontenjan 1357 olarak duyurulmuştu. Oysa yerleştirilen öğrenci sayısı 1385. Bu durumda ya önceki kontenjanlar yanlıştı ya da fazladan öğrenci yerleştirildi. Eğer böyle ise onlar kim?

İşte fen liselerindeki kontenjan farklılıkları. Rakamlardan ilki açıklanan, ikincisi yerleştirilen:
Adana Fen Lisesi (9, 10), Bolu Fen Lisesi (25, 27), Edirne S. D. Fen Lisesi (13, 17), Mersin Fen Lisesi (18, 20), Karaman S. D. Fen Lisesi (30, 33), Amasya M. Z. Fen Lisesi (12, 1).."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız