SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"O Su Bir Yere Gitmedi, Burada"

0
Güncellendi - 2015-12-27 23:51:42
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı ve Proje Birimi Başkanı Mimar Zeki Sarılar, Kernek Meydanı düzenlemesi kapsamında Kernek suyunun yok edildiğine ilişkin bazı basın yayın organlarında çıkan haberleri yalanladı. Kernek’te bulunan 4 ayrı artezyen kuyusunun yenilendiğini ve memba bakımlarının yapıldığını anlatan Zeki Sarılar “Kernek’e kaynak su sağlayan bu 4 artezyen kuyusunu ayrı ayrı hatlarla en üst tarafa kadar çıkardık. Kernek suyunun kaybedilmesi, yok edilmesi bir tarafa bundan böyle Şelalede Kernek suyu akacak” dedi. 

“4 kuyunun bakımını yaptık, kullanıma hazır”

Malatya Belediyesi Proje Birimi Başkanı Zeki Sarılar, Malatya’nın simgesi olan Kernek Meydanı’ndaki düzenleme çalışmaları sırasında suyun üzerinin kapatıldığı ve yok edildiğine ilişkin iddiaların gerçeği yansıtmadığını söyledi. 

Zeki Sarılar, Kernek Meydanı’nda yaptığı inceleme gezisi sırasında konuya ilişkin soruları yanıtladı. Malatya’nın geçmişte bir dönem yaşadığı su sıkıntısı nedeniyle Kernek’te 4 ayrı artezyen kuyusunun  açıldığını ve Kernek suyunun da bu kuyulardan oluştuğunu belirten Zeki Sarılar, Derme Sulama Birliği’nin olan bu su kuyularının yıllardır bakımlarının bile yapılmadığını söyledi. Kuyuların ayrıca ciddi manada enerji borçlarının biriktiğini belirten Sarılar “Biz yeni pompa ve yeni trafo kurduk, kuyuların ve membaların bakımını yaptık. Şu anda dalgıç pompaları ile faal durumda ve en üstteki kota çıkardık. Kernek hiçbir zaman susuz kalmasın diye en yukarıya kadar borularla taşıdık. Çat Barajı’ndan su gelmediği zaman Kernek suyunu kullanacağız.  Ama Çat Barajı’nda su verildiği zaman ise boş yere elektrik sarfiyatı olmasın diye pompaları kapatacağız.  Şu anda Kernek suyu drenaja veriliyor. Yani bundan böyle şelalede her zaman su olacak ve bu şelalede Kernek suyu akacak”  diye konuştu. 

“Saniyede 250 litre su akıtacak”

4 ayrı artezyen kuyusundaki suyu en üst noktaya taşımaktaki bir başka amaçlarının da ileride Pınarbaşı’nda olası susuzluk yaşanması ihtimaline karşı gerektiğinde Kernek suyunu oraya verebilmek olduğunu kaydeden Zeki Sarılar “Bir gün Malatya’nın tıpkı bu yılki gibi suya ihtiyacı oldu ve Pınarbaşı’na su vermek zorunda kaldı.  Çünkü, Pınarbaşı belli bir süreden sonra susuz kalıyor ve çirkin bir görüntü oluyor.  Bu su, kot yüksekliği nedeniyle cazibeyle Pınarbaşı’na verilebilecek bir su. Tabi şebeke döşemek kaydıyla.  Bu projeyi hazırlarken geleceği de düşündük. Oraya çıkardık ve hazır duruyor. Şartele bastığımızda saniyede 250 litre su alacağımız bir debi var.   Oldukça yeterli bir su. Pınarbaşı göletini ciddi anlamda besler” ifadelerini kullandı. 

“Bir hafta içinde suyu bırakacağız”

Kernek’teki düzenleme çalışmalarının ardından iki gün akan suyun neden kesildiği konusuna da açıklık getiren Zeki Sarılar, şelalede herhangi bir su kaçağı olup olmadığını anlamak için deneme amaçlı verdiklerini belirtti. Şu anda havuz kenarlarında izolasyon tedbirlerinin alındığını kaydeden Sarılar, şunları söyledi: “Su kaçıran bir yer var mı diye kontrol amaçlı iki –üç gün su verdik. Şimdi havuz kenarlarında izolasyon tedbirleri alınıyor. Kenar kaya dokusunun bakımları,  boyaları yapılıyor. Zannedersem bir hafta içerinde suyu vereceğiz.  Birinci denemede şelale denilen kısımda dengesiz akışlar vardı. O dengesiz akışları tamamladık ve uzunca bir süre suyu verdik. Amacımız su sızıntısını tespit etmek. Daha sonra millet cıvıl cıvıl olunca bir iki gün kesmedik. Havuzun zemin dokusu ile ilgili bir takım çalışmalar yapılıyor. Şelale’de su akarken çok ciddi bir gürültü oluyor. Bu gürültüyü de biraz hafifletmek için çalışmalar yapıyoruz. Hangi ölçüde tutup hangi ölçüde su vereceğimizi belirlemeye çalışıyoruz. Saniyede bin 500 litre su verdiğimizde burada gürültüden durulmaz.” 

HABER-FOTO: Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız