SON DAKİKA
SON DEPREMLER

O Tarih Sehven..

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Belediyesi'ne bağlı şirketin etkinliğinde kullanılan kürsüdeki amblemde yer alan ve belediyenin kuruluş tarihi olduğu izlenimini veren ve yanlış bir tarih olduğu bilinen 1946 yılının, ambleme sehven (Dalgınlık veya unutkanlık sonucunda oluşan yanlışlıkla.TDK) yazıldığı bildirildi.

Belediye bünyesindeki Fuarcılık ve Kültür A.Ş. tarafından Sümer Park'ta Ramazan ayı dolayısıyla düzenlenen etkinliklerde kullanılan kürsünün üzerindeki Malatya Belediyesi ambleminin altındaki 1946 tarihi dikkatlerden kaçmamış ve yanlış olan bu tarih malatyahaber.com'da "Belediye Kendini Bilmiyor" başlıklı bir habere konu olmuştu.

Araştırmacı- Yazar Celal Yalvaç, Malatya Belediyesi'nin söz konusu kürsüdeki ambleminde 1946 tarihinin hangi amaçla yeraldığını bilemediğini, bu tarihin Malatya Belediyesi için özel bir anlamının da bulunmadığını belirtmiş ve "Malatya Belediyesi'nin kuruluşu 1800'lü yıllarda. Bu konuda İçişleri Bakanlığı arşivlerinden kesin tarih belirlenebilir. Ancak, 1924 yılında Cumhuriyet döneminin ilk belediye seçimi yapılmış. Bu aynı zamanda Malatya'nın vilayet olmasından sonra yapılan ilk belediye seçimi. Osmanlı döneminin de son Malatya Belediye Başkanı olan Hasan Bey (Derinkök), 1924'te de seçildiği ve Cumhuriyet döneminin ilk belediye başkanı olduğu için, bu tarih veriliyor olabilir. Ama Malatya Belediyesi'nin kuruluş tarihi olarak, 1924 yılı da doğru değil" demişti.

Belediye bünyesinde yapılan araştırma sonucu, söz konusu amblemdeki yanlış tarihin bir görevlinin dikkatsizliğinden kaynaklandığının anlaşıldığı ve yanlış olan bu tarihin silindiği öğrenildi.

Araştırmacı Yazar Celal Yalvaç, Malatya Belediyesi'nin kuruluş tarihine ilişkin olarak arşivlerde araştırma yapılması gerektiğini, 1872 yılına tarihli belgelerde Malatya'da belediye teşkilatının bulunduğuna dair kayıtlara rastlanıldığını bildirdi. Yalvaç, "Malatya'nın, şimdiki adı Battalgazi olan Eskimalatya'dan o zaman Aspuzu diye adlandırılan bugünkü yerleşim yerine taşınması, daha doğrusu bu yeni yerde yaz-kış sürekli iskanın başlamasının tarihi 1839 olarak biliniyor. Ancak, kayıtlara göre, 1860'lı yıllara kadar, bugünkü Malatya'nın, devlet kuruluşlarının orada kurulu olması nedeniyle Eskimalatya'dan idare edildiği de bilinen bir durum. Bu halde, Malatya Belediyesi'nin kuruluş tarihinin 1860'lı yıllar olması lazım. Ancak daha önce de dediğim gibi, bunun için İçişleri Bakanlığı arşiv kayıtlarının incelenmesi lazım."diye konuştu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız