SON DAKİKA
SON DEPREMLER

O Yollar Yüksek Standartlıymış!

0
Güncellendi - 2015-12-27 14:19:40
O Yollar Yüksek Standartlıymış!
A- A+ PAYLAŞ

 

Yerel basın tarafından standartlara uygun yapılmadığı gerekçesiyle sık sık gündeme getirilen bölünmüş yol çalışmaları ile ilgili Bakanlıktan ilginç açıklamalar. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya milletvekili Veli Ağbaba’nın yazılı önergesine yanıt veren Ulaştırma Bakanlığı'nca "yüksek standartlarda yapılan" yollarda ağır kış koşulları nedeniyle muhtelif kesimlerde çukurlar oluştuğu ve bu çukurlara Karayollarınca müdahale edildiği belirtildi. 

İhalesi ve denetimi Karayolları Bölge Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen Malatya-Ankara (Darende)ve Malatya Doğanşehir (Gölbaşı) yol yapım çalışmalarının, standartlara uygun yapılmadığı gerekçesiyle yerel basın tarafından sık sık gündeme getirilince CHP Milletvekili Ağbaba tarafından konu meclise taşındı. Vekil Ağbaba’nın sorularını yazılı olarak yanıtlayan Bakan Binali Yıldırım, tarafından “Yolların; kış şartlarının ağır geçmesi, donma-çözülme olaylarının sıkça meydana gelmesi gibi nedenlerle yüzeylerde muhtelif kesimlerde çukurlar meydana gelmiş olup karayolları ekiplerince rutin bakım ve onarım çalışmaları yapılarak müdahale edilmiştir.” denilerek kış koşullarının ağır geçtiği, yolların yine de trafiğe kapatılmadığı ama trafik güvenliği açısından tek şeride düşürüldüğü ifade edildi.

Ağbaba’nın Soruları

CHP Malatya milletvekili Ağbaba’nın Ulaştırma Bakanı Yıldırım’dan yanıtlamasını istediği sorular şöyleydi:

"1-     Geçici kabulü yapılarak hizmete açılan Sürgü-Erkenek güzergâhında çökmeler ve bozulmalar meydana gelmesi nedeniyle yolun trafiğe kapatıldığı doğru mudur,?

2-     Hizmete girmesinin üzerinden 4-5 ay gibi kısa bir süre geçmesine rağmen karayolunun stabilize yola dönüşmesi normal midir?  

3-     Yüksek standartlı yol olarak reklamı yapılan yolların hızlı bir şekilde bozulması normal midir?

4-     4 şeritli yolun 2 şeridini kullanılmaz hale getiren yolu yapan yüklenici firma ile işlem başlatılmış mıdır?

5-     Yolun denetimlerini zamanında ve yeterince yapıldığı düşünülmekte midir?

6-     Yapımı 2011’de biten Darende-Setrek- Ulupınar arasındaki 25 Km’lik yolda meydana gelen çökmeler Karayolları ekipleri yolu tekrar yapmak zorunda kalmıştır. İlgili firma ve Karayolları yetkilileri hakkında herhangi bir işlem başlatılmış mıdır?

7-     Bugüne kadar kabulü yapıldıktan sonra Karayolları tarafından tekrar yapılan kaç Km yol vardır?"

Bakan’ın Yanıtları

CHP Milletvekili Ağbaba’nın yazılı önergesine, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım imzalı ve 28 Haziran 2012 tarihinde yanıt verildi. Yanıtlarda yer alan ifadeler şöyle:

“Malatya-Gölbaşı Devlet yolunda Sürgü-Erkenek beldeleri arasında yer alan Reşadiye Geçişini devre dışı bırakan 17,2 km uzunluğundaki varyantta, bölünmüş yol yapım çalışmaları 2011 yılı Ekim ayı sonunda bitirilmiş olup mevsim şartları nedeniyle yüzey kaplaması ancak tek kat asfalt sathi kaplama olarak yapılarak trafiğe açılmıştır. İkinci kat asfalt sathi kaplamasının yapılması; yolun yüksek rakımdan geçmesi ve kış mevsiminin gelmesiyle birlikte çalışma sezonu kapandığı için mümkün olamamıştır. Kış şartlarının ağır geçmesi ve donma-çözülme olaylarının sıkça tekrarlanmasıyla yüzeyde muhtelif çukurlar meydana gelmiş olup bu kesimlere Karayolları ekiplerince rutin bakım onarım çalışmaları yapılarak müdahale edilmiştir. Trafiğe açılan yol kesiminde herhangi bir oturma ve çökme olmamıştır. Bahsedildiği gibi yolun trafiğe kapatılması söz konusu değildir. Sadece trafik güvenliği açısından kısa süreli yönlendirmeler yapılmış olup, gerekli onarımlar yapıldıktan sonra kaldırılmıştır.

Sürgü-Erkenek arasında imal edilen 17,2 km uzunluğundaki yolun fiziki ve geometrik standartları oldukça yüksektir. Yol, eski güzergahı olan Reşadiye geçişine (dağlık ve apik) göre daha düşük kotlardan ve aliymandan geçmekte olup 24 m platform genişliğinde bölünmüş yol standardındadır.

Bahse konu yolun sanat yapıları, altyapısı ve üstyapısının yapımı ile birlikte yürütülmesi gerekli kalite kontrol deneyleri; gerek işyerinde kurulan laboratuvarlarda gerekse de Karayolları Genel Müdürlüğünün Araştırma ve Geliştirme Başmühendisliğince sıkça ve rutin olarak yapılmıştır. (Beton Basınç Deneyleri, Elek Analizi, Optimum su yüzdesi, Sıkışma Kontrolleri vs.) Tüm bu deney sonuçlarının, Karayolu Teknik Şartnamesine uygun olduğu deney raporlarından görülmüştür.

Öte yandan, Ankara-Malatya Devlet yolunun Balaban Çıkışı-Ulupınar-Setrek arasındaki kesimin yapımı 2011 yılı sezonu sonunda tamamlanmıştır. Yapılan çalışmalar karayolu Teknik Şartnamesi kriterlerine uygun olup, yolda herhangi bir çökme ve oturma söz konusu değildir. Ancak Yukarı Ulupınar mevkiinden Malatya yönüne doğru sağ şeritte 1km'lik kesimde mevsim şartlarının sathi kaplama yapımına elverişli olmamasından dolayı kaplama yapılamamış ve trafik yarı yol genişliğinden sağlanmıştır. Asfalt sathi kaplama çalışmaları Karayolları ekiplerince sürdürülmektedir.

Yollarımız projelerine ve standartlara uygun olarak yapılmaktadır. Yolun kabulü yapıldıktan sonra tekrar yapılması söz konusu değildir. Yapım İşleri Genel Şartnamesinin Madde 25 - (l)'de belirtildiği üzere "Taahhüt konusu yapım işinin her türlü sorumluluğu, kesin kabul işlemlerinin idarece onaylanacağı tarihe kadar tamamen yükleniciye aittir. Yüklenici, gerek malzemenin şartnameye uygun olmamasından ve gerekse yapım işlerinin kusur ve eksiklerinden dolayı, idarece gerekli görülecek bütün onarım ve düzeltmeler ile sürekli bakım işlerini bedelsiz olarak derhal yapmak zorundadır".

Ayrıca, yapım işlerinde yüklenici ve alt yükleniciler, yapının fen ve sanat kurallarına uygun yapılmaması, hileli malzeme kullanılması ve benzeri nedenlerle ortaya çıkan zarar ve ziyandan, 4734 sayılı Kamu İhaİe Kanunu'na göre; yapının tamamı için işe başlama tarihinden kesin kabul tarihine kadar sorumlu olacağı gibi, kesin kabul tarihinden İtibaren de on beş yıl süreyle muteselsilen sorumludur. 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu'na göre ihale edilen ve yapımı devam eden işlerde ise beş yıl süreyle yüklenici müteselsilen sorumludur.” 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız