SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'O Zaman.. Görelim!.'

A- A+ PAYLAŞ

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, esnaf ve sanatkar kesiminin kanaat eden bir kesim olmasına karşın artık esnaf ve sanatkarında şikayetçi olmaya başladığını söyledi.

Esnafın para istemediğini, sadece üç konuda düzenleme yapılmasını istediğini belirten Palandöken, "Birincisi, kural koyun, gelişmiş ülkelerdeki gibi. İkincisi haksız rekabeti ortadan kaldırın. Üçüncüsü de bu haksız kuralları, bu haksız rekabetin yanında piyasa koşullarını düzenleyen yasayı çıkarın" dedi.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu'nun ilk bölgesel istişare toplantısı Malatya'da, Adıyaman, Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Osmaniye, Gaziantep, Kilis, Hatay, Adana, Mersin, Erzincan, Tokat Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkan ve yönetim kurulu üyeleri ile genel sekreterlerin katılımıyla yapıldı.

Anemon Otel'de yapılan toplantının açılışına Vali Ulvi Saran, Belediye Başkanı Ahmet Çakır, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Malatya ESOB Başkanı Şevket Keskin ile 11 ilin ESOB Başkan ve yönetim kurulu üyeleri, genel sekreterler ve davetliler katıldı.

Malatya ESOB Başkanı Şevket Keskin, esnaf ve sanatkarın bugün sıkıntı içinde olduğunu belirterek, hükümetin Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne yönelik hükümetin pozitif bir ayrım içinde olması gerektiğini söyledi. Bölgedeki esnaf odaları birliklerinin büyük bir sıkıntı içinde olduğuna işaret ederek, böyle bir toplantının Malatya'da düzenlenmesinde ve böylesi bir toplantıya ev sahipliği yapmaktan mutlu olduklarını bildirdi.

YOL HARİTASI ÇIKARILACAK
TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken de, esnaf ve sanatkarın bugüne kadar geldiği noktayı, bundan sonraki değişim ve dönüşümü için bir yol haritası çıkaracaklarını söyledi. Palandöken, esnaf ve sanatkar kesiminin kanaat eden bir kesim olmasına karşın artık esnaf ve sanatkarın da ekonomik kriz nedeniyle herkes gibi şikayetçi olmaya başladığını ifade etti.

Esnafın hiçbir şey kazanmasa bile Allah'a şükreden bir kesim olduğunu anlatan Palandöken şunları söyledi: "Öyle 60-70 milyar doları götüren, sonra talepleriyle sınırlandırılıp kendi şartlarıyla ödemeyi planlayan bir kesim değil. Bir adım geldiğiniz zaman üç adım gelen bir kesim. Kendisine nasılsın dediğin zaman 'Allah'a çok şükür' diyen bir kesim. 1996 yılındaki gümrük sürecindeki erimeye ve erozyona hayır diyoruz. Esnaf ve sanatkarların sesini yükseltmeden, esnaf ve sanatkarlara yakışan biçimde
gereksinimlerinin karşılanmasını istiyoruz. Almanya, İtalya ne yapıyorsa, Fransa ne yapıyorsa, İngiltere ve Amerika ne yapıyorsa biz de onu yapalım diyoruz. Siz demiyormusunuz, 'Yüzümüzü batı'ya döndük. Artık dönemeyiz' diye. O zaman Avrupa'daki uygulamaları ülkemizde görelim."

Teşvik paketlerine de tepki gösteren Palandöken, esnaf ve sanatkara bu konuda destek verilmediğini belirterek şöyle konuştu: "Esnaf ve sanatkarın elektriğine indirim yok, yanında çalıştırdığı işçinin ücretinde indirim yok, dükkan kirasında devletin katkısı yok, sosyal güvenlik priminde devletin katkısı yok ama maalesef sanayi sitelerindeki sermayenin yanında çakıştırdığı ve o tür büyüklüğü sahip işletmelerde bunlardan hepsinde istifade etme imkanı var. Şimdi bu hak ve adaletle bağdaşır mı?"

EN ÇOK SIKINTIYI ESNAF ÇEKİYOR
Belediye Başkanı Ahmet Çakır da, esnaf ve sanatkarın toplumu birleştirici ve sosyal dengeyi sağlayıcı bir kesim olduğunu belirterek, ekonomik krizlerde en fazla zararı esnafın çektiğini söyledi.

Yerel yönetim olarak her zaman esnafla görüşüp sorunları tartıştıklarını belirten Çakır, esnaf kuruluşlarının aynı zamanda bölgesel gelişmelere de duyarlı bütün sorunları kendi sorunu gibi gören bir sivil toplum kuruluşu olduğunu anlattı.

YÜCE DEĞERLER
Vali Ulvi Saran ise, artık küçük esnafın neredeyse devreden çıkarıldığını belirterek önü alınamaz bir değişim yaşandığını söyledi. Vali Saran, esnafın tüccar ve sanayicinin baba ocağı olduğunu belirterek, bundan dolayı bu kesimin sorunlarına karşı duyarsız kalınamayacağını anlattı. Sosyal kültürümüzü besleyen çok önemli değerlerin cesaret, girişim, ahlak, fazilet sabır ve engin gönüllülük gibi değerlerin bizzat 800 yıllık Ahilik sisteminin birer parçası olduğunu bildiklerini anlatan Saran, şunları
söyledi, "Esnaf ve sanatkarın toplumumuza ne kadar önemli değerler kattığını biliyoruz."

Toplantıda birlik başkanları yaşanan sıkıntılarla ilgili bilgi aktardı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız