SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'O Zaman Neredeydiniz?'

A- A+ PAYLAŞ

Malatya’daki bazı market sahipleri tarafından Belediye Esenlik Şirketi marketlerinin özelleştirilmesi istemiyle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a yazılan mektuba ESOB ve TSO’dan tepki geldi.

SÜMERBANK SATILIRKEN NEREDELERDİ?
Haksız rekabete yol açtığı ve diğer marketleri olumsuz etkilediği gerekçesiyle, Başbakan’a mektup yazarak Esenliğin özelleştirilmesini isteyen market sahiplerine ESOB ve TSO’dan tepki geldi. ESOB Başkanı Şevket Keskin, market sahiplerine “Sümerbank peşkeş çekilirken neden mektup yazmadınız?” diye sorarken TSO Başkanı Erkoç ise “Serbest ticaretin olduğu bir dünyada kimse kimseyi kısıtlayamaz. Yerli sermaye de gücünü birleştirsin” dedi.

BİRİLERİ RANT PEŞİNDE
Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Şevket Keskin, kenti içinde mantar gibi çoğalan süper marketlerin, ekonomik kriz altında siftah bile yapmadan dükkanı kapatmak zorunda kalan küçük esnafa büyük zarar verdiğini söyleyerek, şöyle konuştu:

“Tabi ki başta marketlerin hepsinin mantar gibi çoğalmasına karşıyız. Belediyemiz, önüne gelene otoparkı, girişi çıkışı olmayan, elverişli olmayan yerlere market verdi ve çığ gibi büyüdü. Bugün, Malatya’nın marketi Malatya’ya ait. Sadece Esenlik marketin kapanmasından kimilerinin rant elde edeceğini bilmiyorum. Ama böyle bir duyum aldım ve gerçekten de çok üzüldüm. Neden Malatya Belediye marketi kapansın? Kapanacaksa tüm marketler şehir dışına taşınsın. Ben basından duydum. Bütün büyük marketler, bugün küçük esnafa gerçekten büyük zarar veriyor. Ama Malatya’nın malı olan, belediye marketi tek başına esnafa sıkıntı vermiyor ki? Belediye marketin dışında şehir içinde aynı cadde üzerinde sıralı bir sürü market var. Kapanacaksa, şehir dışına çıkacaksa hepsi çıksın. Ama Esenlik marketin asla kapanmaması lazım. Malatya için, Malatya halkı için, Malatya’nın sosyal sportif bütün yaşantısına katkısı var. Esenlik Genel Müdürlüğü tarafından yapılan bir kurumun kapanmasına kesinlikle karşıyım. Ama çağın gereği gibi bütün büyük marketlerin şehir dışına çıkarılması lazım. Bu mektubu kimin gönderdiğini bilmiyorum ama gönderenler Malatya marketi kaldıracak değil elbette kendi bünyelerine katmak isteyecekler ki buna da kesinlikle karşıyım.”

SÜMERBANK İÇİN NİYE MEKTUP YAZMADILAR?
Sümerbank peşkeş çekildiği zaman ESOB olarak bütün karşı çıkmalarına rağmen, bugün Başbakan’a mektup yazanların kendisin sermaye düşmanı ilan ettiğini söyleyen Keskin, “Bugün milyarlar değerinde, paha biçilmez bir yer olduğunu, 70’den 70’e tüyü bitmemiş yetimin hakkı olduğunu ben her zaman söyledim ve buranın satılmasına karşıydım. Bunu da her platformda savundum. Malatya’da kimse bana diyemez ki savunmadınız. O gün ben buna karşı çıktığım zaman bu büyük market sahipleri, bu tüccarlar beni sermaye düşmanlığı ile suçlamışlardı. Oysa biz sermaye düşmanı değiliz. Biz esnafız, haktan, nizamdan, kuraldan yanayız. 80 öncesine kadar bu ülkenin, esnaf ve sanatkar camiasının sırtından gittiğini kimse unutmasın. Esnaf ve sanatkar kesimi bu memleketin sosyal barışını sağlayan kesimdir. Ben burada rant peşinde olan arkadaşlarımızın olduğunu düşünüyorum. Yoksa elinde 8-10 tane marketi olan var. Neden böyle üç beş market bir araya gelip de Başbakan’a mektup yazdılar Sümerbank satıldığı zaman mektup yazmadılar. Neden Malatya’nın gelirinin az olduğunu, sadece bir kayısının olduğunu, bu kayısı marketin de bir marketin gelip buradan kayısıyı çekip genel merkezlerinin bulunduğu İstanbul’a pompalayacağını ve Malatya’ya zarar vereceğini kimse Başbakan’a yazmadı. Bugün kemiklerine mi dokundu. Bizim amacımız Malatya’nın meselesi. Malatya’yı gündemde tutmak. Ama Malatya’yı iyi yönüyle gündemde tutmak, Malatya’nın çıkarlarını ön planda tutmak” diye konuştu.

TİCARETTE KISITLAMA OLAMAZ
Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç da, Esenliğin kapanması ya da özelleştirilmesinin Malatya için kayıp olacağını belirtti. Serbest ticaretin olduğu bir dünyada kimseye kısıtlama getirilemeyeceğini ifade eden Erkoç, “Ekonomik katsının yanı sıra Esenlik Malatya’nın bir kültürüdür. Biz bugüne kadar sadece sanayicinin değil küçük ve orta ölçekli esnafın da sıkıntılarını yetkililere ilettik. Esnafın da mutlaka ayakta durması gerekiyor. Bugün Esenlik, Malatya için önemli bir değerdir. Hatta Esenliğin sadece gıda ile sınırlı kalmayıp, yeniden bir yapılanma ile farklı sektörlere girip, bölgeye açılması yönündeki görüşlerimizi belediye yönetimiyle de paylaştık. Esenliğin Malatya’da olması, büyük ve yabancı marketlerin gelişini de uzun süre engelledi. Fakat dünyada rekabet şartları zorlaşıyor. Gelişen ticaret, zorlaşan rekabet şartları altında yerli sermaye bir araya gelip güçlerini birleştirmeli. Daha büyük bir sermaye yaratılmalı.

Esenliğinde bu şartlar altında kendini yenileyip farklı sektörlerde faaliyet gösteren, yeni istihdam alanları açan, kente daha büyük katma değer sağlayan bir firma olmalı” dedi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız