SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Obama: 'Yeni Bir Sayfa Açma Zamanı'

A- A+ PAYLAŞ

ABD Başkanı Barack Obama dün akşam Oval Ofis’ten yaptığı konuşmayla ülkesinin Irak’taki yedi yıllık savaşının bittiğini resmen duyurmuş oldu.

Obama, ABD’nin Irak’taki sorumluluklarını yerine getirdiğini, artık ülke içindeki sorunlarla uğraşma zamanı geldiğini söyledi.

Başkan konuşmasında Irak’ta savaşıp hayatını kaybeden askerlerden övgüyle bahsetti ancak savaşa girmenin en başından bir hata olduğunu da vurgulamaktan kaçınmadı. Şimdi öncelikli görevinin zayıf ekonomiye ve diğer iç meselelere bir çözüm bulmak olduğunun altını çizmek için fırsattan istifade eden Obama önümüzdeki yaz Afganistan savaşını bitirmeye kararlı olduğunu da gösterdi.

Obama, “Ülkemizin genç kadınlarını ve erkeklerini büyük fedakârlıklar yapmaları için Irak’a gönderdik, bütçemizin kısıtlı olduğu bir dönemde yurtdışında büyük paralar harcadık. ABD’nin ve Irak’ın tarihinin bu önemli bölümünde sorumluluğumuzu yerine getirdik. Artık yeni bir sayfa açma zamanı” dedi.

BUSH'A GÖNDERME YAPTI

Selefi George W. Bush’la fikir ayrılıkları yaşasalar da kendisinin “askerlerimize desteği, ülkesine sevgisi ve ABD’nin güvenliğine bağlılığı” konusunda kimsenin şüphesi olmadığını belirten Obama, “Irak’ta şiddet olayları sürecek Ve ABD bu ülkede istikrarlı bir demokrasi için çalışmaya devam edecek” dedi. Obama El Kaide’ye teslim olmayacaklarının sözünü verdi.

Demokrat Parti’nin Kongre seçimlerini kaybetme ihtimali ve anketlerde düşen destek oranlarıyla karşı karşıya olan Obama ülkesinin Irak’taki kararlılığının ülke içindeki sorunların çözüleceğinin bir işareti olarak algılanmasını istedi. Irak’ta harcanan miktarlara değinen Obama “Orada savaşımızı bitirirken ülke içindeki sorunlarımızla uğraşmaya başlamalıyız” dedi.

AFGANİSTAN'A DA DEĞİNDİ

Afganistan savaşının 10’uncu yılında ABD’lilerde bir savaş yorgunluğu olduğunu da ifade eden Başkan, Amerikan askerlerinin, sınırlı bir zaman için ülkede kalacağını ve Afganlara kendi hükümetlerini ve silahlı kuvvetlerini kurma şansı verileceğini belirtti.

Obama, “Irakta olduğu gibi Afganistan’da da onların yapması gereken şeyleri biz onların yerine yapamayız” dedi. Irak’tan çekilen askerlerin bir kısmının Afganistan’a aktarılacağını ifade eden Obama önümüzdeki Temmuz’da güvenlik sorumluluğunun Afganlara transfer edileceğini, ancak bunun hızının koşullara göre belirleneceğini sözlerine ekledi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız