SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Obama'dan AB'ye: 'Akıllı Olun'

A- A+ PAYLAŞ

ABD Başkanı Barack Obama, AB'nin Türkiye'nin üyelik sürecini hızlandırmaması durumunda, Ankara'nın Batı dışında müttefikler arama yoluna gidebileceğini söyledi. Ankara'nın AB üyeliğine desteğini yineleyen Obama, Avrupa Birliği'ni Türkiye konusunda uyarırken, "akıllıca" davranılması gerektiği mesajı verdi.

ABD Savunma Bakanı Robert Gates'ten sonra Obama da, Türkiye ile üyelik müzakerelerinde ayak sürüyen Avrupa Birliği'ni eleştirdi.

İtalyan Corriere della Sera gazetesine özel bir röportaj veren Obama, AB'nin Türkiye'yi üyeliğe kabul etmesinin "akıllıca" olacağını belirtirken, Birliğin Ankara'yı bünyesine alma konusundaki isteksizliğinin, Türkiye'nin geleneksel olarak Batı'ya dönük dış politikasında bazı değişiklikler görülmesinde etkili olduğunu söyledi.

Obama, "Bunun (Türkiye'nin üyeliğinin) Avrupa'da güçlü tepkilere yol açtığını biliyorum. Süreçteki yavaşlamanın ya da Avrupa'daki isteksizliğin Türkiye'de yakın geçmişte gözlenen kimi yönelim değişikliklerinin kökenindeki baskın faktör olduğunu da sanmıyorum. Ama bunun kaçınılmaz olarak Türk halkının Avrupa'yı nasıl gördüğü konusunda bir rol oynadığını düşünüyorum" diye konuştu.

ABD Başkanı, "Kendilerini Avrupa ailesinin parçası hissetmemeleri durumunda, müttefik bulmak ve yakın ilişki kurmak için başka yerlere bakar hale gelmeleri doğaldır" ifadesini kullandı.

"TÜRKİYE MODEL ÜLKE"

Obama röportajda, Ankara'nın İsrail ile ilişkilerde yaşadığı gerilim ve İran'a ek yaptırımlar konusunda BM'de “Hayır” oyu kullanması gibi gelişmelerin ardından Batı'da “Türkiye'yi kaybetmekten” söz edildiğinin hatırlatılması üzerine şunları söyledi:

"Türkiye, NATO'da müttefik olan, ekonomisi büyük gelişme gösteren bir ülke. Halkının çoğunluğu Müslüman olmakla birlikte demokratik bir ülke oluşu, Türkiye'yi bölgedeki diğer İslam ülkelerine de bir modele dönüştürmektedir. Bu nedenle Ankara ile ilişkileri geliştirmeyi önemli addediyoruz."

Obama, İran'ın nükleer programı konusunda ABD ile Türkiye arasında gözlenen yaklaşım farklılığını konusunda ise, "Nükleer konusunda İran ile bir anlaşma için arabuluculuk girişimi gibi nahoşluklar yaşandıysa da, bunların Türkiye’nin İran ile uzun bir sınır bölgesi olmasından ve o bölgede herhangi bir çatışma istememesinden kaynaklandığını düşünüyorum. Bunda, yükselen bir güç konumundaki Brezilya ile kas gösterisi yapma arzusu da rol oynamış olabilir" dedi.

ABD Başkanı Obama, "Bizim Ankara ile yapabileceğimiz tek şey, onları desteklemeyi ve onlara Batıyla bütünleşmenin avantajlarını açıklamayı sürdürmektir. Bunu, onların büyük bir Müslüman demokrasi olma biçimindeki spesifik niteliklerine saygı esasında ve bundan dolayı korkuya kapılmaksızın yapmalıyız. Eğer onlar evrensel haklara ve devletin laikliğine saygı gösteren bir İslam anlayışını somutlaştırabilirlerse, bu bizler açısından çok iyi olacağı gibi, muhtemelen İslam dünyasını da olumlu etkileyecektir" diye konuştu.

BARROSO: EKSEN KAYMASI IRAK İŞGALİYLE BAŞLADI

ABD Savunma Bakanı Gates, geçtiğimiz haftalarda yaptığı açıklamada, Türkiye-İsrail ilişkilerinin kötüye gitmesinden endişe duyduğunu belirterek, Avrupa'nın Türkiye ile bağları artırma konusundaki isteksizliğinin, Ankara'yı Doğu'ya doğru ittiğini söylemiş, bu açıklama AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso olmak üzere Avrupalı yetkililerin tepkisini çekmişti.

Barroso, "Türkiye, Batı'dan uzaklaşmaya ABD'nin Irak işgaliyle birlikte başladı" ifadesini kullanmıştı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız