SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Obama'dan Laik Açılım

A- A+ PAYLAŞ

"Değişim" vaadini sürdüren ABD Başkanı Barack Obama, Washington’da verilen Ulusal Dua Kahvaltısı’nda, artık bir dini grubun başka bir dini gruba göre ayrıcalıklı olmayacağını ilan etti. Laik grupların dışlandığı Bush Yönetimi dönemi böylece resmen sona erdi.

ABD Başkanı Barack Obama, Washington’da 1953’ten beri her yıl şubat ayının ilk perşembe günü düzenlenen Ulusal Dua Kahvaltısı’na katıldı. Geleneği bozmayan Obama, her eyaletten ve ülke dışından çok sayıda davetlinin katıldığı kahvaltıda yaptığı konuşmada, dini gruplara fazla yakın olmakla eleştirilen selefi George W. Bush’un aksine laik mesajlar verdi.

Obama, dindar bir aileden gelmediğini, babasının Müslüman iken ateist, büyükannesi ve dedesinin de ibadet etmeyen Hıristiyanlar olduğunu, annesinin ise örgütlü dine "çekince ile yaklaştığını" söyledi. Hıristiyan inancını Chicago’da toplum için çalışırken keşfettiğini söyleyen Obama, "İnanç, ailemizin yol gösterici gücü oldu. Ancak hiçbir dinin nefrete dayalı olmadığını unutmayalım" dedi.

Özel bir ’laiklik dairesi’ kurdu

"Bütün dinlere eşit mesafede olmayı" vaadeden Obama, Beyaz Saray’da "İnanç Temelli Mahalle Ortaklıkları" adlı bir yapılanma oluşturduğunu da açıkladı. Bu dairenin amacı, din ve devlet işlerinin ayrılığı ilkesi temelinde, topluma yardımcı olmak isteyen kuruluşları desteklemek olacak. Böylece Bush Yönetimi döneminde Beyaz Saray’a bağlı olarak kurulan ve Evanjelik Hıristiyanlarla fazla "içli dışlı" olduğu için eleştirilen "İnanca Dayalı Girişim" adlı daire tarihe karıştı. Yeni daire, laik gruplar ile dini gruplar arasında ayrım yapmayacak. ABD’de kilise-devlet ayrımının "bulanıklaştırılmasına" izin verilmeyecek.

İlk el sıkışan Blair oldu

Kahvaltıda kısa bir konuşma yapan İngiltere eski başbakanı Tony Blair, tam 31 kez "Tanrı" sözcüğünü kullandı. Görevden ayrıldıktan sonra Katolikliğe geçen Blair, "Tanrı’ya teslim olarak, onun sevgisinin araçları haline geliriz" dedi. Blair, 20 Ocak’ta ABD Başkanlığı’nı devralan Barack Obama ile tokalaşan ilk "dünya lideri" oldu. Obama ise Blair’i "iyi dostum" diyerek övdü.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız