SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Obama'nın Gözyaşları..

A- A+ PAYLAŞ

ABD Başkanı Barack Obama, 40 yıl boyunca cinsiyet eşitliği ve ırk ayrımına karşı mücadele verdiği için ırkçılık karşıtı hareketin first ladysi olarak anılan 98 yaşındaki Dorothy Height için gözyaşı döktü.

Zenci Kadınlar Ulusal Konseyi'ni kurarak ırkçılıkla mücadeleye başlayan Height bu hafta başında hayatını kaybetmişti. 98 yaşında hayata veda eden Dorothy Height'in cenaze töreni dün Washington'da Ulusal Katedral'da yapıldı. Törene katılan Obama gözyaşlarını tutamayarak ağladı. Dünya televizyonları önünde ağladığını saklama gereği duymayan obama, sağ eliyle gözünden dökülen yaşı sildi. Bu anda Obama'yı teselli etmek ise first lady Michelle obama'ya kaldı.

ABD'nin ilk siyah başkanı Barack Obama, Height'ı "sivil haklar hareketinin annesi" ve Amerikalıların kahramanı olarak tanımladı. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, "Dr. Height, hayatını eşitlik için savaşanlara adadı... ve atılan her adıma ve her kilometre taşına tanık olan sivil haklar hareketinin en üst düzeyindeki tek kadın oldu" denildi.

Cenaze törenine ABD Başkan yardımcısı Joe Biden da katıldı.

GÖZLERİ AÇIK GİTMEDİ

ABD sivil haklar hareketinin öncü seslerinden gösterilen Dorothy Height, 98 yaşında hayata veda etmişti. Height'ın ABD'de ilk kez zenci bir başkanın seçilmesinden kısa bir süre sonra hayata veda etmesi, "gözleri açık gitmedi" yorumunu da beraberinde getirmişti.

Height, Zenci Kadınlar Ulusal Konseyi'nin liderliğini yaptığı 40 yıl boyunca, cinsiyet eşitliği ve ABD ordusunda ırk ayrımına son verilmesi görüşlerinin savunuculuğunu yaptı.

Height, Afrika kökenli Amerikalıların haklarının en büyük savunucularından Martin Luther King'in 1963 yılındaki "Bir rüyam var" temalı tarihi konuşmasını yaptığı platformda da yer almıştı.

ÖMRÜNÜ IRKÇILIKLA MÜCADELEYE ADADI

1912 yılında Virginia'da doğan Height, 1930'larda sivil haklar ve cinsiyet eşitliği savunucusu olmadan önce sosyal hizmet eğitimi aldı.

Zencilere yönelik linçlerin durdurulması, silahlı kuvvetlerde ırk ayrımına son verilmesi, ceza hukuku sisteminin reform edilmesi ve kamusal alanlarda konaklama özgürlüğünün sağlanması konularında büyük bir mücadele verdi.

1950 ve 60'lı yıllara gelindiğinde ise Luther King ve sivil haklar liderlerinin gösterilerinin organizasyonunu üstlenmesinin yanı sıra çoğunlukla bu hareketin içindeki tek kadın oldu.

Height, 1994 yılında Başkanlık Özgürlük Madalyası ve 2004'te de Kongre Altın Madalyası'na layık görüldü. Bunlar, ülkenin en prestijli insan hakları ödülleri olarak gösteriliyor.

EĞER ŞARTLAR OLGUNLAŞMAMIŞSA...

Kongre'deki madalya töreni sırasında dönemin Başkanı George W. Bush, Height'ın Dwight D. Eisenhower'dan bu yana bütün başkanlarla tanıştığını ve "hepsine düşündüklerini olduğu gibi söylediğini" ifade etmişti.

BBC'nin Washington muhabiri Steve Kingstone'a göre, Height, en az giyim zevki kadar klas şu sözleriyle hatırlanacak:

"Eğer şartlar olgunlaşmamışsa, o zaman sen şartları olgunlaştırmalısın."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız