SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Obama'nın Karar Zamanı..

A- A+ PAYLAŞ

Barack Obama'nın Wall Street'i hedef alan finansal reform tasarısı, Pazartesi günü Cumhuriyetçilerin engellemek için ellerindeki ilk silahı kullanacak olmasıyla kaçılmaz gerçek ile yüzleşecek.

ABD Kongresi Bankacılık Komisyonu'nun kıdemli Cumhuriyetçi üyesi Richard Shelby konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, önde gelen Cumhuriyetçiler,her ne kadar Demokratlarla bu konuda anlaşma sağlamaya "kavramsal olarak çok yakın olsa da", muhtemelen tasarının geçmesini uzatacak adımlar atacağını söyledi.

Cumhuriyetçiler, Wall Street kurumlarına sert çıkma söyleminde Demokratlara üstün gelmeye çalışırken Shelby, 'batamayacak kadar büyük' finansal kurumların gelecekte kurtarılmak zorunda kalmasının engellenmesi için daha sert önlemler alındığını görmek istiyor. Diğer taraftan her iki parti de bu söylemlerine rağmen finansal sektörden milyonlarca dolar bağış almaya devam ediyor.

VERGİLERLE YAPILAN KURTARMAYA SON

Tasarının Mayıs ayının sonuna kadar yasalaşmasını isteyen Obama, Cumartesi günü yaptığı bir konuşmada, bu tasarının vatandaşların vergileriyle yapılan kurtarmalara, 'son vereceğini' konusunda ısrar etti.

Komisyonun Demokrat Partili Başkanı Chris Dodd ve Shelby, Pazar günü yaptıkları açıklamada konuyla ilgili farklılıklarını Pazartesi akşamı, tasarının genel kurulda tartışılıp tartışılmamasına karar verilecek oylamaya kadar çözmeye çalışacaklarını söyledi.

Öte yandan bu ayın başlarında Cumhuriyetçilerin Senato'daki Lideri Mitch McConnell, “tasarının bu halini koruması durumunda” 41 Cumhuriyetçinin karşı oy kullanacağını söylemişti.

DEMOKRATLARIN SAYISI YETERSİZ

Tasarının Senato'dan geçebilmesi için 60 oy desteğiyle nitelikli çoğunluk sağlanması gerekiyor. Ancak, Demokratların Senato'da 59 üyesi bulunuyor.

Bir başka önde gelen Cumhuriyetçi Senatör Bob Corker da ABC News kanalına yaptığı açıklamada, "O zamana kadar iki parti arasında anlaşma sağlanamaması durumunda, 41 Cumhuriyetçi tasarının geçmesini engellemek için oy kullanacak" dedi.

Büyük bankalara daha sert sermaye yeterlilik oranları ve düzenleyici kurumlara da bankaları parçalara ayırma konusunda yeni yetkiler getirecek yasa tasarısıyla ilgili süreç, bundan 10 gün önce ABD'nin sermaye piyasalarını düzenleme organı SEC'in, Goldman Sachs'a dolandırıcılık davası açtığı dönemde hız kazanmıştı.

Diğer taraftan yapılan anketler, Wall Street'i hedef alan finansal reforma verilen halk desteğinin, tarihi sağlık yasası reformundan daha fazla olduğunu da gösteriyor.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız